Στους δρόμους ξανά τα Κίτρινα Γιλέκα στο Παρίσι Οι δυνάμεις καταστολής προβαίνουν σε συλλήψεις και κάνουν χρήση δακρυγόνων στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου. Τα επεισόδια ξεκίνησαν γύρω στις δέκα τοπική ώρα. Ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος των αστυνομικών προσπαθώντας να σπάσει το μπλόκο που είχαν στήσει σε παράδρομο […]
Στους δρόμους ξανά τα Κίτρινα Γιλέκα στο Παρίσι
Οι δυνάμεις καταστολής προβαίνουν σε συλλήψεις και κάνουν χρήση δακρυγόνων στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν γύρω στις δέκα τοπική ώρα.
Ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος των αστυνομικών προσπαθώντας να σπάσει το μπλόκο που είχαν στήσει σε παράδρομο της περιοχής.
Οι Αρχές απάντησαν με δακρυγόνα.
Η αστυνομία έχει ήδη προχωρήσει σε πάνω από 700 προσαγωγές, ενώ άλλα 335 άτομα έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση.
«Υπήρξαν περίπου εκατό συλλήψεις», η πλειονότητα των οποίων πριν από τη διαδήλωση, στη διάρκεια προληπτικών ελέγχων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ίλσε Βαν Ντε Κίρε, εκπρόσωπος της περιοχής Βρυξελλών-Ισέλ.
Το κλίμα σε αρκετά σημεία πολεμικό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν 55 τραυματίες, εκ των οποίων και κάποιοι αστυνομικοί.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν και πυροβολισμοί με πλαστικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών.
Διαδηλωτές επιχείρησαν να αποκλείσουν τον περιφερειακό στο Παρίσι
Ομάδα διαδηλωτών που τους εμπόδισαν οι αστυνομικοί να φθάσουν στην place de l’ Etoile επειδή αρνήθηκαν να παραδώσουν κράνη, μάσκες και γυαλιά που κουβαλούσαν για να προστατευθούν από τα δακρυγόνα, στράφηκαν πίσω προς τον περιφερειακό της γαλλικής πρωτεύουσας για να αποκλείσουν την κυκλοφορία. Έστησαν οδόφραγμα και στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις καταστολής και τους απομάκρυναν.
Όσο περνά η ώρα οι διαδηλωτές πυκνώνουν και βαδίζουν προς το κέντρο της πόλης.
Ένταση προκλήθηκε στο τρίτο διαμέρισμα του Παρισιού στη Rue Vieille du Temple, όταν τα «Κίτρινα Γιλέκα», λογομάχησαν με περαστικούς.
Ορισμένοι περαστικοί τους αποκάλεσαν μπάσταρδους.
Η γαλλική πρωτεύουσα θυμίζει πόλη σε κατάσταση πολιορκίας
Μαγαζιά, μνημεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, μουσεία, θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστή η Όπερα, το Λούβρο, ο πύργος του ‘Αιφελ. Κλειστοί και οι δρόμοι γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου και κλειστές 40 στάσεις του μετρό.
Ο πρωθυπουργός στο υπουργείο των Εσωτερικών
Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ μετέβη γύρω στις 10 το πρωί τοπική ώρα στο υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Μποβώ προκειμένου να παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοινού με τον αρμόδιο υπουργό Κριστόφ Καστανέρ και τους επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας.
Πουθενά ο Μακρόν
Στην πλειονότητά τους οι διαδηλωτές είναι ειρηνικοί, με την οργή τους να στρέφεται κυρίως κατά του προέδρου της χώρας Εμανουέλ Μακρόν και της κυβέρνησης.
Υπουργοί απηύθυναν επανειλημμένες εκκλήσεις για ηρεμία και κάλεσαν τους διαδηλωτές να αποφύγουν να κατέβουν στο Παρίσι.
Γαλλικά ΜΜΕ μετέδωσαν χθες ότι ο Μακρόν αρνήθηκε να συναντηθεί με «μετριοπαθείς» εκπροσώπους των «κίτρινων γιλέκων» στο προεδρικό μέγαρο.
Ένας εξ αυτών, ο Μπενζαμέν Κοσί, είπε ότι εκπρόσωποι του κινήματος είχαν ζητήσει να δουν τον πρόεδρο της χώρας επειδή «η ανταρσία είναι προ των πυλών της Γαλλίας και δεν θέλουμε θανάτους αυτό το Σαββατοκύριακο».
Το Ελιζέ απάντησε ότι παραμένει ανοικτή η πόρτα του πρωθυπουργού.
Ο Μακρόν έχει να μιλήσει εδώ και μέρες, από τότε που έκανε πίσω ακυρώνοντας τη σχεδιαζόμενη αύξηση του φόρου επί των καυσίμων, που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των διαδηλώσεων.
Αξιωματούχοι είπαν, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, ότι ο πρόεδρος φοβήθηκε μήπως ρίξει νέο λάδι στη φωτιά με δηλώσεις του ενόψει των σημερινών διαδηλώσεων.
Ο Μακρόν αναμένεται να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
«Πείτε ότι δεν θα τα παρατήσουμε», δήλωσε στο AFP ο Τονί Βελά, ένας 32χρονος οικοδόμος, μετά την προσαγωγή και στη συνέχεια την απελευθέρωσή του από τις δυνάμεις της τάξης.
Λέει πως θέλει να αγωνιστεί «για τα παιδιά του».
«Πρέπει να μειωθούν οι φόροι, να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών και των γερουσιαστών, να γίνονται δημοψηφίσματα για να έχουμε λόγο (…) Αυτοί οι άνθρωποι εδώ είναι εκτός πραγματικότητας», συνεχίζει αυτός ο άνδρας που ο μισθός του είναι 1.000 ευρώ μικτά τον μήνα.
Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», χωρίς δομή, που αναπτύσσεται πέρα από τα εγκαθιδρυμένα πλαίσια, δεν έχει αληθινό ηγέτη, καθιστώντας ακανθώδεις τις προσπάθειες διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης μαζί του. Η κινητοποίηση έχει γίνει επίσης η εστία πολλών άλλων διεκδικήσεων, κυρίως των μαθητών λυκείου που διαδήλωσαν και απέκλεισαν σχολικά συγκροτήματα τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη χώρα.