Στην Πορτογαλία έχουν ως παράδοση να φτιάχνουν ατομικά γλυκά και αρτοσκευάσματα, που μπορείς να απολαύσεις με τον καφέ σου. Ξεχωρίζει το pastel de nata ή pastel de Belém, το εθνικό γλυκό της Πορτογαλίας. Η γεύση του είναι κάτι ανάμεσα σε μπουγάτσα και τρίγωνα Πανοράματος, λόγω της κρέμας που διαθέτουν ενώ πρόκειται στην ουσία για ατομικά ταρτάκια. Εκεί είναι πολύ οικονομικά και σχεδόν πάντα ένα τέτοιο ατομικό […]
Στην Πορτογαλία έχουν ως παράδοση να φτιάχνουν ατομικά γλυκά και αρτοσκευάσματα, που μπορείς να απολαύσεις με τον καφέ σου.
Ξεχωρίζει το pastel de nata ή pastel de Belém, το εθνικό γλυκό της Πορτογαλίας.
Η γεύση του είναι κάτι ανάμεσα σε μπουγάτσα και τρίγωνα Πανοράματος, λόγω της κρέμας που διαθέτουν ενώ πρόκειται στην ουσία για ατομικά ταρτάκια.
Εκεί είναι πολύ οικονομικά και σχεδόν πάντα ένα τέτοιο ατομικό γλύκισμα συνοδεύει τον καφέ των Πορτογάλων – μονός εσπρέσο, που τον αποκαλούν bica.
Υλικά
1 πακέτο σφολιατάκια στρογγυλά
2 κουταλιές της σούπας corn flour
6 κρόκοι
200 γραμμάρια ζάχαρη
450 ml γάλα πλήρες
φλούδα από λεμόνι
1 stick κανέλας
Εκτέλεση
Σε ένα μπολάκι, διαλύουμε το corn flour σε 50 ml γάλα.
Βάζουμε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα με την φλούδα λεμονιού, τη ζάχαρη και το stick κανέλας.Ρίχνουμε το μείγμα με το γάλα και το corn flour και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να βράζει.
Στη συνέχεια, αφαιρούμε την φλούδα και την κανέλα, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους, ανακατεύοντας παράλληλα το μείγμα.
Ρίχνουμε ξανά την φλούδα και το stick και βάζουμε την κατσαρόλα ξανά στη φωτιά. Το αφήνουμε για άλλα 3-4 λεπτά και ανακατεύουμε συνεχώς, έως ότου το μείγμα να γίνει κρεμώδες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνουμε τα σφολιατάκια και τα βάζουμε σε μικρές ταρτιέρες και τρυπάμε την επιφάνειά τους με ένα πιρούνι.
Αφαιρούμε πάλι από την κρέμα, το λεμόνι και την κανέλα και χύνουμε το μείγμα σε μία-μία ταρτιέρα.
Ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα τα ταρτάκια.
Μπορείς να τα πασπαλίσεις με ζάχαρη ή να κάψεις την επιφάνεια όπως στην creme brulee.