Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Αλήθειες και μύθοι για τις πρωτεΐνες και την υγεία των νεφρών
ΥΓΕΙΑ

Αλήθειες και μύθοι για τις πρωτεΐνες και την υγεία των νεφρών

Οι πρωτεΐνες αποτελούν βασικό μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Όμως, το 1983 ερευνητές ανακάλυψαν για πρώτη φορά, ότι η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών, αυξάνει το GFR, δηλαδή το ρυθμό σπειραματικής διήθησης. Το GFR είναι μια τιμή που δείχνει πόσο καλά φιλτράρουν τα νεφρά τα απόβλητα από το αίμα. Οι τιμές του GFR μπορούν επίσης να […]

πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες αποτελούν βασικό μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Όμως, το 1983 ερευνητές ανακάλυψαν για πρώτη φορά, ότι η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών, αυξάνει το GFR, δηλαδή το ρυθμό σπειραματικής διήθησης.

Το GFR είναι μια τιμή που δείχνει πόσο καλά φιλτράρουν τα νεφρά τα απόβλητα από το αίμα.

Οι τιμές του GFR μπορούν επίσης να δείξουν αν υπάρχει πιθανή βλάβη στα νεφρά.

Είναι το καλύτερο μέσο εκτίμησης για τη λειτουργία των νεφρών.

Όσο πιο υψηλός είναι ο ρυθμός φιλτραρίσματος, τόσο καλύτερα λειτουργούν τα νεφρά.

Ο φυσιολογικός ρυθμός διήθησης είναι περίπου 100 mL/min.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης, έκαναν πολλούς επιστήμονες να πιστεύουν ότι ο υψηλός ρυθμός σπειραματικής διήθησης, θέτει τα νεφρά σε κατάσταση στρες.

Πριν από περίπου 20 χρόνια, επιστήμονες από την Ολλανδία διαπίστωσαν ότι, ενώ η υψηλή κατανάλωση πρωτεΐνης αύξανε το ρυθμό σπειραματικής διήθησης, αυτό δεν ευνοούσε τη συνολική λειτουργία των νεφρών.

Μέχρι σήμερα ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια δημοσιευμένη μελέτη που να τεκμηριώνει τις επιβλαβής επιπτώσεις στα νεφρά από την αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης.

Παρόλα αυτά, όσοι καταναλώνουν συστηματικά υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης, πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί.

  • Να δίνετε βάση στις ετικέτες των τροφίμων.

Τα περισσότερα τρόφιμα δεν περιέχουν καθαρή πρωτεΐνη, αφού οι περισσότερες συνήθως συνδυάζονται με κορεσμένα λίπη.

  • Αν καταναλώνετε κρέας, επιλέξτε τα κομμάτια που δεν έχουν λίπος.
  • Αν τρώτε πολλά γαλακτοκομικά, επιλέξτε τα αποβουτυρωμένα ή εκείνα που έχουν χαμηλά λιπαρά.

Είναι πιο υγιεινές αυτές οι επιλογές.

  • Η σόγια, τα καρύδια, τα φασόλια και τα προϊόντα ολικής άλεσης, είναι πλούσια σε πρωτεΐνη χωρίς κορεσμένο λίπος.

Επίσης περιέχουν αρκετές διαιτητικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις