Ερευνητές εντόπισαν «διαφορετικά μοτίβα» σε εγκεφαλογραφήματα που πραγματοποιήθηκαν σε παιδιά που κάνουν έντονη χρήση έξυπνων συσκευών. Αυτό σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία μιας ευρείας συνεχιζόμενης έρευνας στις ΗΠΑ. Έρευνα του Εθνικού Ινστιστούτου Υγείας (NIH), αποκαλύπτει ότι τα παιδιά εννέα και δέκα ετών που περνούν περισσότερες από επτά ώρες ημερησίως χρησιμοποιώντας τέτοιες συσκευές εμφανίζουν σημάδια πρόωρης […]
Ερευνητές εντόπισαν «διαφορετικά μοτίβα» σε εγκεφαλογραφήματα που πραγματοποιήθηκαν σε παιδιά που κάνουν έντονη χρήση έξυπνων συσκευών.
Αυτό σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία μιας ευρείας συνεχιζόμενης έρευνας στις ΗΠΑ.
Έρευνα του Εθνικού Ινστιστούτου Υγείας (NIH), αποκαλύπτει ότι τα παιδιά εννέα και δέκα ετών που περνούν περισσότερες από επτά ώρες ημερησίως χρησιμοποιώντας τέτοιες συσκευές εμφανίζουν σημάδια πρόωρης αραίωσης του εγκεφαλικού φλοιού.
Ο εγκεφαλικός φλοιός είναι η εξωτερική στιβάδα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία των αισθητηριακών πληροφοριών.
«Δεν γνωρίζουμε αν προκαλείται από τον χρόνο παρακολούθησης.
Ακόμη δεν γνωρίζουμε αν είναι κάτι κακό», είπε η Γκάγια Ντάουλινγκ,.
Η Ντάουλινγκ είναι μια γιατρός του NIH που συμμετέχει στην έρευνα.
Ανέλυσε τα πρώτα συμπεράσματα σε συνέντευξή της στην εκπομπή του CBS “60 Minutes”.
«Αυτό που μπορούμε να πούμε ότι αυτή είναι η εικόνα των εγκεφάλων παιδιών που περνούν πολλή ώρα μπροστά από τις οθόνες.
Και δεν είναι ένα μόνο μοτίβο», είπε η Ντάουλινγκ.
Τα στοιχεία έδειξαν ακόμη ότι τα παιδιά που περνούν περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα μπροστά σε οθόνες, είχαν χειρότερες επιδόσεις στις γλώσσες και σε νοητικές ασκήσεις.
Ωστόσο οι ερευνητές τόνισαν ότι απαιτούνται πολλά χρόνια για την κατανόηση τόσο μακροπρόθεσμων επιπτώσεων.
Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας θα αρχίσουν να δίνονται στη δημοσιότητα στις αρχές του 2019.
Σήμερα η Ακαδημία συστήνει στους γονείς να «αποφεύγουν την χρήση ψηφιακών μέσων -πέραν του video chatting- σε παιδιά μικρότερα των 18 με 24 μηνών».