Οι Έλληνες επιλέγουν όλο και περισσότερο να πραγματοποιούν με κάρτες τις οικονομικές συναλλαγές τους Στο υπουργείο Οικονομικών βλέποντας ότι το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης πλαστικού χρήματος αποδίδει στην προσπάθεια για την περιστολή της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων ετοιμάζουν νέα ρύθμιση. Με τη νομοθετική ρύθμιση θα επεκταθούν υποχρεωτικά οι συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα και πλαστικό χρήμα, με τη σημαντική μείωση […]
Οι Έλληνες επιλέγουν όλο και περισσότερο να πραγματοποιούν με κάρτες τις οικονομικές συναλλαγές τους
Στο υπουργείο Οικονομικών βλέποντας ότι το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης πλαστικού χρήματος αποδίδει στην προσπάθεια για την περιστολή της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων ετοιμάζουν νέα ρύθμιση.
Με τη νομοθετική ρύθμιση θα επεκταθούν υποχρεωτικά οι συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα και πλαστικό χρήμα, με τη σημαντική μείωση του ορίου μέχρι το οποίο επιτρέπεται η χρήση μετρητών για αγορές.
Το όριο αυτό αναμένεται να μειωθεί από τα 500 στα 300 ευρώ ή ακόμα και στα 200 ευρώ ανά συναλλαγή.
Στόχος είναι να περιοριστεί δραστικά η χρήση μετρητών στις καθημερινές οικονομικές συναλλαγές των φορολογουμένων και οι επιχειρήσεις να «περνούν» μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου τζίρου τους μέσα από τα μηχανήματα POS ή από άλλα μέσα ηλεκτρονικής πληρωμής.
Έτσι θα υποχρεώνονται να εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσά φορολογητέας ύλης στις υποβαλλόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ και θα εμποδίζεται η φοροδιαφυγή.
Πώς θα εξασφαλίσετε την έκπτωση φόρου για αγορές με κάρτες
Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου έχουν προθεσμία μισθωτοί, συνταξιούχοι, κατ’ επάγγελμα αγρότες και γενικότερα όσοι φορολογούνται σαν μισθωτοί για να καλύψουν το απαιτούμενο ποσό για δαπάνες, αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών, προκειμένου να κατοχυρώσουν το δικαίωμα ετήσιας έκπτωσης φόρου εισοδήματος 1.900-2.100 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου θα πρέπει να συμπληρώσουν το 10% των δαπανών τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή μέσω e-banking όταν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, το 15% για εισόδημα από 10.001 -30.000 ευρώ και 20% για εισόδημα από 30.001 και πάνω.
Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο φορολογούμενος δεν κατάφερε να καλύψει το απαιτούμενο ποσό δαπάνης με πληρωμές μέσω καρτών ή μέσω e-banking, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείται με 22%.
Εάν για παράδειγμα ένας φορολογούμενος πρέπει να καλύψει ποσό 3.500 ευρώ και εμφανιστεί μετά το τέλος του έτους να έχει καλύψει ποσό 2.500 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών θα επιβαρυνθεί φόρο 22% για τα υπόλοιπα 1.000€.
Δηλαδή θα πληρώσει 220 ευρώ επιπλέον φόρο ως πέναλτι για την μη κάλυψη του ποσού των αποδείξεων που είναι συνδεδεμένες με το αφορολόγητο.
Καλό θα είναι, λοιπόν, οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου να ελέγξουν από τώρα, μέσω των τραπεζών τις πληρωμές που έχουν πραγματοποιήσει με ηλεκτρονικό χρήμα ανάλογα με τα εισοδήματα τους.
Όσοι διαπιστώσουν ότι ακόμη δεν έχουν καλύψει το απαιτούμενο ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές προλαβαίνουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να πραγματοποιήσουν δαπάνες με «πλαστικό χρήμα» ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τους για να χτίσουν το αφορολόγητο όριο.