Εάν νομίζετε ότι τα λίπη κάνουν πάντα «κακό» στην υγεία, το αβοκάντο είναι εδώ να σας αποδείξει ότι έχετε άδικο.
Ενώ τα περισσότερα φρούτα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, το αβοκάντο είναι πλούσιο σε λίπη.
Στην πραγματικότητα, το αβοκάντο είναι περίπου 77% λίπος και έχει πολλές θερμίδες.
Μάλιστα, έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος από τα περισσότερα ζωικά προϊόντα.
Το βασικό λιπαρό οξύ στο αβοκάντο είναι το μονοακόρεστο λίπος που ονομάζεται ελαϊκό οξύ.
Αυτό εντοπίζεται επίσης στο ελαιόλαδο και συνδέεται με διάφορα οφέλη για την υγεία.
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε ποτάσιο. Μάλιστα, περιέχει 40% περισσότερο ποτάσιο από τις μπανάνες, μία τροφή γνωστή για την περιεκτικότητά της σε ποτάσιο.
Επίσης, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες έχει αποδειχτεί ότι μπορούν να μειώσουν τη LDL, την «κακή» χοληστερόλη.
Οι φυτικές ίνες μειώνουν και τα τριγλυκερίδια, ενώ παράλληλα αυξάνουν τη HDL, την «καλή» χοληστερόλη.
Αν και το αβοκάντο είναι πλούσιο σε λίπος και με πολλές θερμίδες, οι άνθρωποι που τρώνε αβοκάντο τείνουν να ζυγίζουν λιγότερο.
Επίσης έχουν λιγότερο κοιλιακό λίπος συγκριτικά με αυτούς που δεν τρώνε.