Τις απειλές για τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, επανέλαβε μιλώντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση για τον προϋπολογισμό ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Επιμένοντας ότι η Τουρκία όχι μόνο θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις σε περιοχές που θεωρεί ότι ανήκουν στο Βόρειο τμήμα της Κύπρου αλλά ότι δίπλα στα ερευνητικά πλοία θα βρίσκονται πολεμικά πλοία και οι ήρωες Τούρκοι στρατιώτες.
Όπως μεταδίδει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου ο Μεβούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στην Βουλή είπε:
«Υπενθυμίζω σε αυτούς που ονειρεύονται μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα. Ας ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο, ας το εγκαταλείψουν, τέτοιο πράγμα δεν θα συμβεί ποτέ».
Μια από τις εθνικές υποθέσεις της Τουρκίας, είπε, είναι και η Κύπρος, προσθέτοντας, ότι χρειάζονται ειλικρινείς προσπάθειες για μια δίκαιη και μόνιμη λύση.
Για τους υδρογονάνθρακες είπε ότι η θέση της Τουρκίας είναι καθαρή.
Ανέφερε ότι «θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις στα πεδία που έχει προσκαλέσει η (δήθεν) τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου και στην ΑΟΖ που παλαιότερα είχε καταγραφεί στον ΟΗΕ.
Τέλος, είπε ότι «πλέον έχουμε και γεωτρύπανο. Δεν κάνουμε μόνο έρευνες, λαμβάνουμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα εκεί με τα πλοία μας και τους ήρωες στρατιώτες μας».
“Δεν υπήρξε καμία de facto αλλαγή στο καθεστώς των νησίδων του Αιγαίου”
Ο Τσαβούσογλου, τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία de facto αλλαγή στο καθεστώς των νησίδων του Αιγαίου», ενώ προειδοποίησε όσους κατηγορούν το κόμμα του ότι θέτοντας αυτό το ευαίσθητο ζήτημα βλάπτουν τα συμφέροντα της Τουρκίας.
Όπως γράφει η Hurriyet, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι «το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ιμίων δεν καθορίζεται επακριβώς ούτε στη συνθήκη της Λωζάνης το 1923, ούτε στη συνθήκη των Παρισίων το 1947. Δεν είναι σωστό να κατηγορείται το ΑΚΡ γι’ αυτό».
«Δεν υπάρχει αλλαγή στο παρόν καθεστώς αυτών των νησίδων του Αιγαίου μετά την κρίση των Ιμίων το 1995. Συνεπώς, υπάρχει ένα πεδίο έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Και δεν είναι σωστό, να κατηγορείται το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Εκείνη την περίοδο και μετά την κρίση, ο Ισμαήλ Τζεμ, προκειμένου να βρεθεί μία λύση σε αυτά τα ζητήματα είχε ξεκινήσει διερευνητικές επαφές. Εάν τώρα προσπαθείτε να “στριμώξετε” στη γωνία το ΑΚΡ, θα βλάψετε την Τουρκία, καθώς πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα για τη χώρα μας.
Αυτός που δεν πρέπει να ζημιωθεί ή να ζημιωθεί στο ελάχιστο είναι το Κόμμα. Τόσο το Γενικό Επιτελείο μας, όσο και το υπουργείο Άμυνάς μας συνεχίζουν τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα», τόνισε ο Τσαβούσογλου.
«Αυτό το ζήτημα είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο και θα συνεχίσουμε τις μεταξύ μας διαβουλεύσεις. Αν η βουλή επιθυμεί να ενημερωθεί σε μία κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, θα πραγματοποιηθεί μετά χαράς».