Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Αντικειμενικές αξίες: Οι τρεις μεγάλες ανατροπές – Καθοριστικός ο ρόλος των Δήμων
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Αντικειμενικές αξίες: Οι τρεις μεγάλες ανατροπές – Καθοριστικός ο ρόλος των Δήμων

Αντικειμενικές αξίες: Έρχονται τα πάνω-κάτω με ιδιώτες εκτιμητές Αλλάζει το σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, καθώς καθιερώνεται η συμμετοχή και των Δήμων, στη διαδικασία του προσδιορισμού τους. Παράλληλα αλλάζει η έκταση των ζωνών, όπως και οι συντελεστές με τους οποίους θα προσδιορίζονται οι τιμές. Οι θεαματικές αλλαγές στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών των […]

παλιό παράθυρο

Αντικειμενικές αξίες: Έρχονται τα πάνω-κάτω με ιδιώτες εκτιμητές

Αλλάζει το σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, καθώς καθιερώνεται η συμμετοχή και των Δήμων, στη διαδικασία του προσδιορισμού τους.

Παράλληλα αλλάζει η έκταση των ζωνών, όπως και οι συντελεστές με τους οποίους θα προσδιορίζονται οι τιμές.

Οι θεαματικές αλλαγές στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Με τις νέες διατάξεις καθιερώνεται ένας νέος τρόπος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ο οποίος θα ισχύσει από το 2019.

Σημειώνεται ότι υπάρχει υποχρέωση να γίνει αναπροσαρμογή των τιμών-εφορίας των ακινήτων εντός του επόμενους έτους, με στόχο να διαμορφωθούν στα επίπεδα των αγοραίων τιμών.

Αυτό, δεν σημαίνει αναγκαστικά μόνο αυξήσεις τιμών, αλλά και μειώσεις

Σε σύνολο 10.216 ζωνών, οι αντικειμενικές τιμές έμειναν σταθερές στο 42% (4.302 περιοχές), αυξήθηκαν στο 37% (σε 3.792 περιοχές) και μειώθηκαν στο 21% (σε 2.122 περιοχές).

Σε κάθε περίπτωση οι νέες αντικειμενικές τιμές το 2019 θα προσδιοριστούν με το νέο σύστημα, το οποίο θα προβλέπει:

Συμμετοχή των Δήμων στη διαδικασία προσδιορισμού των τιμών

Η φορολογητέα αξία των ακινήτων, θα προσδιορίζεται από πιστοποιημένους εκτιμητές οι οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών. Πρόκειται για ανθρώπους της αγοράς οι οποίοι θα αναλάβουν να προτείνουν τις νέες τιμές. Όπως έγινε δηλαδή με τις αντικειμενικές αξίες του Ιουνίου οι οποίες προτάθηκαν από τους πιστοποιημένους εκτιμητές που προσέλαβε το ΥΠΟΙΚ.

Ωστόσο οι τιμές ζώνης θα προσδιορίζονται μετά από απόφαση του υπουργού, αφού λάβει υπόψη και τη γνώμη του αρμόδιου δημοτικού συμβουλίου. Δηλαδή οι Δήμοι, αποκτούν «λόγο» στην διαμόρφωση των τιμών εφορίας των ακινήτων στην περιοχή τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δήμου Ψυχικού, κάτοικοι του οποίου προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για τις τιμές που ορίστηκαν το 2007, και αφού δικαιώθηκαν, το ΥΠΟΙΚ μείωσε τις τιμές εκτάκτως, οι οποίες μάλιστα μειώθηκαν εκ νέου των περασμένο Ιούνιο.

Για τις περιοχές που είναι αδύνατος ο προσδιορισμός αντικειμενικών αξιών, από τους εκτιμητές, για διαφόρους λόγους προβλέπεται η σύσταση τριμελούς επιτροπής. Αποτελούμενης από Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ως Πρόεδρο, και τους επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ως μέλη.

Η επιτροπή αυτή θα εισηγείται τις τιμές εκκίνησης σε περίπτωση αδυναμίας ασφαλούς προσδιορισμού τους από τις εισηγήσεις των εκτιμητών.

Η ύπαρξη της τριμελούς επιτροπής κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική

Αυτό, προκειμένου να προσδιορίζονται τιμές εκκίνησης σε περιπτώσεις αδυναμίας ασφαλούς προσδιορισμού αυτών από τους πιστοποιημένους εκτιμητές αλλά και να αποφευχθούν στρεβλώσεις. Το ακριβές έργο της τριμελούς αυτής επιτροπής καθορίζεται με σχετική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Η τρίτη αλλαγή που επιφέρει η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών είναι η σημαντικότερη. Προβλέπει συγκεκριμένα τη συγκρότηση εξαμελούς επιτροπής σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, η οποία θα εισηγείται στον Υπουργό Οικονομικών τη διαμόρφωση των ζωνών των περιοχών της αρμοδιότητάς της και των συντελεστών αυξομείωσης της φορολογητέας αξίας των ακινήτων.

Πρόκειται για τους συντελεστές εμπορικότητας εφαρμόζονται επί των αντικειμενικών αξιών και αυξάνουν ή μειώνουν την τελική αξία των εμπορικών ακινήτων, τον συντελεστή αξιοποίησης οικοπέδου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις