Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Οι Έλληνες του 2018: Ο εθισμός, η υπερηφάνεια και η απαισιοδοξία για το μέλλον
ΕΛΛΑΔΑ

Οι Έλληνες του 2018: Ο εθισμός, η υπερηφάνεια και η απαισιοδοξία για το μέλλον

Εξαρτημένοι από το κινητό και απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης οι Έλληνες Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα που ξεχώρισε η Kapa Research από τις έρευνες που πραγματοποίησε στη διάρκεια του 2018. Εξάρτηση από το smartphone Το 81% των χρηστών smartphone στην Ελλάδα κοιτά το τηλέφωνό τους μέσα στα πρώτα 15 λεπτά από το […]

Εξαρτημένοι από το κινητό και απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης οι Έλληνες

Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα που ξεχώρισε η Kapa Research από τις έρευνες που πραγματοποίησε στη διάρκεια του 2018.

Εξάρτηση από το smartphone

Το 81% των χρηστών smartphone στην Ελλάδα κοιτά το τηλέφωνό τους μέσα στα πρώτα 15 λεπτά από το πρωινό τους ξύπνημα.

Το 64% ελέγχει το τηλέφωνό του μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά από τη στιγμή που ξύπνησε, σύμφωνα με το economistas.

Οι νέοι που μένουν και επιμένουν στην Ελλάδα 

Το brain drain της τελευταίας δεκαετίας έχει τη σημασία του. Όμως ο αριθμός των νέων 17-39 ετών που παραμένουν στη χώρα είναι σαφώς μεγαλύτερος και με ανάλογα προσόντα.

Πρόκειται για την πιο μορφωμένη γενιά που γνώρισε ποτέ η ελληνική κοινωνία.

Δικαιοσύνη, Δημοκρατία και Παραγωγικότητα είναι οι αξίες που οι νέοι θα ήθελαν να δουν να ενισχύονται τα επόμενα χρόνια. Το 57% των νέων ηλικίας 17-39 ετών δηλώνουν πως «πιστεύουν στην Ελλάδα».

Το 73% αυτών δηλώνει πως θα ήθελε να συνεχίσει να ζει στη χώρα τα επόμενα 10 χρόνια.

Υπερήφανοι για την ελληνική ταυτότητα

Έρευνα της  Kapa Research σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard σε δείγμα 8.000 Ελλήνων της διασποράς έδειξε πως το 82% δηλώνει περήφανο για την ελληνική του ταυτότητα.

Οι τρεις πρώτες λέξεις που έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτονται την Ελλάδα είναι η οικογένεια, η θάλασσα και η πατρίδα.

Δύσκολη ζωή για τους πρόσφυγες

Το 70% των προσφύγων που διαμένουν στη χώρα παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο έδειξε πως η εγκληματικότητα και η ελλιπής αστυνόμευση αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα για τους κατοίκους της Αθήνας σε ποσοστό 62%. Το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο της χώρας βρίσκεται στο 31%.

Η διεύρυνση της «σκληρής» Δεξιάς

Η συμφωνία των Πρεσπών πυροδοτεί και στην Ελλάδα αυτό που που καταγράφεται στις περισσότερες δυτικές κοινωνίες ως άνοδος της σκληρής δεξιάς και των ακραίων αντιδράσεων, σχολιάζει η Kapa Research.

Σε έρευνα του περασμένου Ιουλίου του 45% συμφώνησε με την άποψη πως όσοι είναι υπέρ της συμφωνίας για το όνομα της ΠΓΔΜ είναι προδότες, ενώ το 18% τάχθηκαν υπέρ της άποψης για παρέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι διαφορές στα συλλαλητήρια

Μεγαλύτερης ηλικίας ήταν οι μετέχοντες στο συλαλλητήριο για το Μακεδονικό που πραγματοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα, σε σύγκριση με τις συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» στο ίδιο σημείο το 2011.

Η σύγκριση έδειξε επίσης τη μεγαλύτερη συμμετοχή προσώπων που ιδεολογικά τοποθετούνται στον χώρο της Δεξιάς.

Αίσθημα αντι-πολιτικής και αντι-ελίτ

Το 94% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ του περιορισμού της βουλευτικής ασυλίας, το 70% καταλογίζει ιδιοτελή κίνητρα στους πολιτικούς, το 72% υποστηρίζει τα «κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία.

Σε έρευνα της εταιρείας τον Ιούλιο καταγράφεται η αρνητική άποψη για πρόσωπα που θεωρούνται πως ανήκουν στην ελίτ, όπως εκδότες και διάσημοι δημοσιογράφοι, ανώτερα κομματικά στελέχη, ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων, πολιτικές οικογένειες, ανώτερα στελέχη του Δημοσίου, τραπεζίτες και ακαδημαϊκοί.

Απαισιοδοξία για το ευρωπαϊκό μέλλον

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις