Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται κανέναν πλέον για τα χρήματά τους και τα κρατούν στο… σεντούκι
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος περίπου 32 δισ. βρίσκονται στα στρώματα.
Οι Έλληνες επιμένουν να διατηρούν πολύ μεγάλα ποσά εκτός τραπεζικού συστήματος. Η αξία των μετρητών που βρίσκονται εκτός τραπεζών παραμένει σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο άλλων χωρών.
Από τις οικονομικές καταστάσεις της ΤτΕ φαίνεται ότι τον Νοέμβριο του 2018 η αξία των των μετρητών που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος, ήταν 31,977 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, το ποσό αυτό ήταν ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το τέλος του 2017, όταν ανερχόταν σε 31,1 δισ. ευρώ.
Μετά το δράμα του α’ εξαμήνου 2015 με τους δανειστές, που οδήγησε στην επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίου, η νομισματική κυκλοφορία έφθασε στο ιστορικό ρεκόρ της, προσεγγίζοντας το 28% του ΑΕΠ, το καλοκαίρι του 2015.
Τα capital controls και η σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα έφεραν σε πτωτική τροχιά τη νομισματική κυκλοφορία, που όμως παραμένει σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο της ευρωζώνης (16% του ΑΕΠ, έναντι 10%).
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, στην Ενδιάμεση Έκθεσή της, η σχέση νομισματικής κυκλοφορίας/ΑΕΠ «παρουσίασε ελαφρά ανοδική τάση τα πρώτα έτη μετά την είσοδο της χώρας στη ζώνη του ευρώ.
Στη συνέχεια, αυξήθηκε αλματωδώς στη διάρκεια των επεισοδίων όξυνσης της ελληνικής κρίσης. Μετά την επιβολή των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ο λόγος της νομισματικής κυκλοφορίας προς το ΑΕΠ παρουσιάζει τάση αποκλιμάκωσης».
Τα ευρήματα μετρήσεων της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνουν ότι το βασικότερο κίνητρο των Ελλήνων για να κρατούν εκτός τραπεζών μετρητά ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης στην οικονομία.
Έτσι επιλέγουν να τα καταφεύγουν σε όχι και τόσο ασφαλείς μεθόδους, όπως το να τα κρατούν φυλαγμένα στο σπίτι…