Στην περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση όταν έρθει στη Βουλή προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι σε αυτή την περίπτωση «θα οδηγηθούμε σε κυβέρνηση με ψήφο ανοχής, όπως σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ισπανία» και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι « η Συμφωνία θα κυρωθεί με περισσότερες από 151 ψήφους».
Όπως δήλωσε, βουλευτές του Ποταμιού προσανατολίζονται να δώσουν θετική ψήφο στην συμφωνία
Για ενδεχόμενη κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης από τη ΝΔ, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως είναι «καλοδεχούμενη».
Τόνισε ότι δεν προκύπτει απώλεια της εμπιστοσύνης της Βουλής καθώς «ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει σαφώς ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, όμως δεν θα στηρίξει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης».
Τέλος, ο κ. Τζανακόπουλος, εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει η πιθανότητα πολιτικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο 2019».
Άφησε αιχμές για τη στάση της ΝΔ σε μια σειρά ζητημάτων όπως το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και εκτίμησε πως πιθανή αποχώρηση στελεχών των ΑΝΕΛ δεν θα επηρεάσει την ολοκλήρωση της τετραετίας της παρούσας κυβέρνησης.
Επανέλαβε δε, πως ο στόχος της κυβέρνησης και οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί, δείχνουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί με πάνω από 151 ψήφους.
Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι τέσσερις βουλευτές του Ποταμιού, συμπεριλαμβανομένου του κ. Θεοδωράκη, έχουν ταχθεί θετικά υπέρ της Συμφωνίας.
Σε ερώτηση για την πρόθεση της ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Είναι καλοδεχούμενη, αναμένουμε τον κ. Μητσοτάκη να επαναλάβει την κίνηση που έκανε τον προηγούμενο Ιούνιο για να λάβει την ίδια ακριβώς απάντηση».
Το ενδεχόμενο να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης στην περίπτωση αποχώρησης του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση
«Δεν εξετάζουμε κανένα απολύτως ενδεχόμενο, δεν προκύπτει ότι θα υπάρξει κατά κανένα τρόπο απώλεια, ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
Ωστόσο δεν θα υπερψηφίσει ποτέ μια πρόταση δυσπιστίας που θα καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης ή οποίος άλλος από την παρούσα Βουλή. Με αυτή την έννοια θα έχουμε μια κυβέρνηση όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, – θα λειτουργεί με τη λεγόμενη ανοχή».
Επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας πως εδώ και τρία χρόνια επιμένει στην ανάγκη για πρόωρες εκλογές
“Αυτό το κάνει γιατί δεν θέλει αυτή η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τον τετραετή κύκλο της για να μην μπορέσει ο ελληνικός λαός να συγκρίνει την τετραετία 2015-2019 με την τετραετία 2010-2015 -αυτό είναι και κάτι που δεν θα επιτρέψουμε να γίνει».
Πρόσθεσε πως η παρούσα κυβέρνηση κατάφερε να σταθεροποιήσει την οικονομία, να την φέρει σε ρυθμούς ανάπτυξης, να δημιουργήσει περίπου 400.000 θέσεις εργασίας.
Κατάφερε να ρίξει την ανεργία στο 18% κατάφερε να δημιουργήσει όρους επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας και έβαλε τις βάσεις για ένα νέο κοινωνικό κράτος.
Για τις δημοσκοπήσεις ο υπουργός Επικράτειας επανέλαβε ότι κυρίως λειτουργούν ως πολιτικό εργαλείο και εκτίμησε ότι δεν θα επιβεβαιωθούν, σημειώνοντας πάντως πως η διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα δείχνει να μειώνεται σταθερά.
Για τη στάση του ΚΙΝΑΛ και τις δηλώσεις του Σταμάτη Μαλέλη σημείωσε πως είπε το αυτονόητο για τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις και καταλόγισε στην ηγεσία του κόμματος απομάκρυνση από την πρόοδο. «Φαίνεται να λειτουργεί ως συμπλήρωμα μιας ακραίας Δεξιάς», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.
Για το άρθρο 16 ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα ψηφίσει την αναθεώρηση και σημείωσε ότι πρόκειται για πρόφαση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε ερώτηση για το πού θα κριθούν οι εκλογές είπε ότι «οι εκλογές θα κριθούν και στα επιτεύγματα της κυβέρνησης στην οικονομία και στα όσα έχει κάνει στο επίπεδο του κοινωνικού κράτους».
Προσέθεσε ότι οι εκλογές θα κριθούν από το «κατά ποσό η κυβέρνηση θα καταφέρει να επιλύσει ιστορικές εκκρεμότητες που βαραίνουν τη χώρα για παρά πολλά χρόνια -όπως το ονοματολογικό. Αλλά από το κατά ποσό η κυβέρνηση θα έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για τα σκάνδαλα διαφθοράς».
Επιτέθηκε εκ νέου στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα όσα υποστηρίζει αναφορικά με την έξοδο της χώρας στις αγορές
«Από τη στιγμή που κατέρρευσε το αφήγημα του περί 4ου μνημονίου ιδιαίτερα μετά τη μη περικοπή των συντάξεων τον Δεκέμβρη, άλλαξε το μοτίβο της αντιπολιτευτικής του πολιτικής. Πλέον λέει μεν ότι η χώρα δεν οδηγήθηκε στην περικοπή των συντάξεων, αλλά επιχειρηματολογεί με βάση την υποτιθέμενη αδυναμία της χώρας να έχει πρόσβαση στις αγορές».