Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Κυριάκος Μητσοτάκης: «Καλό αγώνα»
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Καλό αγώνα»

από τον Γιάννη Ντσούνο Πιο κατηγορηματικός για το γεγονός ότι η ΝΔ κινείται σε αμιγώς προεκλογικούς ρυθμούς δεν θα μπορούσε να είναι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, που σε όλες του τις δηλώσεις τις τελευταίες ημέρες αναφέρει την φράση «καλό αγώνα». Ακόμη και όσοι δεν κατάλαβαν, θα το κατανοήσουν πλήρως τις αμέσως επόμενες […]

από τον Γιάννη Ντσούνο

Πιο κατηγορηματικός για το γεγονός ότι η ΝΔ κινείται σε αμιγώς προεκλογικούς ρυθμούς δεν θα μπορούσε να είναι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, που σε όλες του τις δηλώσεις τις τελευταίες ημέρες αναφέρει την φράση «καλό αγώνα». Ακόμη και όσοι δεν κατάλαβαν, θα το κατανοήσουν πλήρως τις αμέσως επόμενες ημέρες, που ο πρόεδρος της ΝΔ αφενός θα μιλήσει στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος,  αφετέρου θα ανακοινώσει και τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματος σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιανουαρίου, ημέρα που συμπληρώνει ο ίδιος τρία χρόνια από την ανάληψη της προεδρίας της ΝΔ.

Εν μέσω της συζήτησης για την συμφωνία των Πρεσπών,  εν μέσω των εξελίξεων στην υπόθεση Novartis και με τα ζητήματα της ασφάλειας των πολιτών να είναι στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει επί τάπητος το «αντιπολιτευτικό πλάνο», στο οποίο θα κινηθεί τις επόμενες εβδομάδες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ένα πλάνο το οποίο θα αναλύσει και στην συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Αυτό στηρίζεται σε δύο άξονες: Ο πρώτος είναι η συνέχιση της προσέγγισης όλο και περισσότερων κοινωνικών ομάδων και ο δεύτερος είναι η αποδόμηση της κυβερνητικής ρητορικής σε όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας, αλλά κυρίως της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και την επιτήρηση, κάτι που εσχάτως ευαγγελίζεται με ιδιαίτερο πάθος η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός.

Στον πρώτο άξονα η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει τις επιθέσεις προς μια ομάδα υπουργών ζητώντας να διερευνηθούν οι υποθέσεις της ΔΕΠΑ, όπου από την ΝΔ κάνουν λόγο για οσμή μεγάλου σκανδάλου, της υπόθεσης Πετσίτη και των υπηρεσιών που προσέφερε σε επιχειρηματίες ελέω Μαξίμου,  της εξαγοράς από τη ΔΕΗ της εταιρείας στα Σκόπια,  της παράτασης της σύμβασης εκμετάλλευσης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και του θέματος της πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία. Στο ίδιο μήκος κύματος θα συνεχιστεί και η αποδόμηση του νέου κυβερνητικού αφηγήματος για έξοδο από τα μνημόνια και κατάργηση της εποπτείας.

Βασικά επιχειρήματα της «γαλάζιας παράταξης» σε αυτήν την προσπάθεια είναι δύο. Το πρώτο γίνεται σαφές από την δήλωση στην Alpha freepress κορυφαίου στελέχους της ΝΔ «αν η χώρα είχε βγει από τα μνημόνια και την επιτήρηση, οι πρώτες που θα είχαν αντιδράσει θα ήταν οι αγορές. Η χώρα μπορεί τυπικά να βρίσκεται εκτός μνημονίων, αλλά ουσιαστικά δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές και επομένως να ασκήσει ελεύθερη δική της οικονομική πολιτική». Το δεύτερο επιχείρημα που θα προτάξουν τα στελέχη της ΝΔ, αλλά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η άσκηση ακατάσχετης επιδοματικής πολιτικής από την πλευρά της κυβέρνησης.

Τα επιδόματα και οι εφάπαξ καταβολές χρημάτων αποτελούν «καθρεφτάκια σε ιθαγενείς» και όχι μόνιμες λύσεις ή μόνιμη αποκατάσταση των οικονομικών απωλειών που έχουν υποστεί οι πολίτες από την φορομπηχτική πολιτική που επέβαλλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το περίφημο υπερπλεόνασμα είναι αποτέλεσμα υπερφορολόγησης, τα χρήματα που επεστράφησαν στους ένστολους απείχαν παρασάγγας από τις δικαστικές αποφάσεις που έπρεπε να εφαρμοστούν και την ίδια ώρα η κυβέρνηση προχωρά σε κομματικούς διορισμούς αυξάνοντας το κράτος και μη διασφαλίζοντας τους πόρους εξεύρεσης των χρημάτων για τους μισθούς αυτών των υπαλλήλων.

Την ίδια ώρα από την Πειραιώς συνεχίζουν να καταρτίζουν το πρόγραμμα επισκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη σε διάφορες περιοχές της χώρας και των επαφών του με όσο το δυνατόν περισσότερων κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί από την κρίση των τελευταίων ετών. Το σχέδιο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Alpha freepress περιλαμβάνει επισκέψεις του προέδρου της ΝΔ σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου σε χώρους εργασίας,  σε νοσηλευτικά ιδρύματα και σε κοινωνικές δομές. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη και του επιτελείου της ΝΔ είναι η απευθείας συνομιλία και επαφή του προέδρου της ΝΔ με τους πολίτες, ώστε να καλλιεργηθεί έτι περαιτέρω το προφίλ ενός ηγέτη που δεν είναι απόμακρος από την καθημερινότητα.

Τελευταία πτυχή του βραχυπρόθεσμου αντιπολιτευτικού σχεδιασμού της ΝΔ είναι σε κοινοβουλευτικό επίπεδο η κατάθεση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης με αφορμή την συμφωνία των Πρεσπών.  Η ΝΔ αναμένει την χρονική στιγμή που ο πρωθυπουργός θα φέρει την συμφωνία στην βουλή και προσμετρά την στάση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, αλλά και των βουλευτών των υπολοίπων κομμάτων, όπως του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων για να αποφασίσει αν θα καταθέσει ή όχι την πρόταση.  Στην ΝΔ γνωρίζουν πολύ καλά ότι μια τέτοια πρόταση μπορεί είτε να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές, είτε να δώσει στην κυβέρνηση μια τυπική «ψήφο εμπιστοσύνης», που θα δημιουργούσε προβλήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση στον δρόμο προς τις κάλπες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Καλώ όλους τους δικαστικούς λειτουργούς να υψώσουν ανάστημα»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις