Η ιστορία βρίθει από ανάλογα παραδείγματα και η Ελλάδα έχει πικρή ανάλογη πείρα προ της παλιγγενεσίας. Οι ισχυροί σε υποστηρίζουν (και συχνά σε εξωθούν) σε μια επανάσταση και μετά, μόλις αλλάξει ο άνεμος (της διπλωματίας ή των συμφερόντων) σε αδειάζουν. Το νέο θύμα της παλιάς ιστορίας είναι οι Κούρδοι αντικαθεστωτικοί στη Συρία, που υπήρξαν οι πιο αξιόπιστοι σύμμαχοι των Αμερικανών μάχη κατά του ISIS, επωμιζόμενοι σχεδόν εξ ολοκλήρου τον χερσαίο φόρο αίματος.
Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, αιφνιδιάζοντας συμμάχους και εχθρούς, ανακοίνωσε την απόσυρση των Αμερικανών από τη Συρία. Υπενθυμίζουμε εδώ ότι περίπου 2.000 στρατιώτες των αμερικανικών δυνάμεων είχαν αναπτυχθεί στη βόρεια Συρία, κυρίως σε συμβουλευτικό ρόλο για τις κουρδικές δυνάμεις, αλλά και λειτουργώντας ως ανάχωμα ανάμεσα σε αυτούς και τους Τούρκους, που απειλούσαν (και απειλούν) με εισβολή.
Τα κίνητρο του Αμερικανού προέδρου δεν έχουν καταστεί ακόμη σαφή, αν και μάλλον η απόφαση έχει να κάνει με τις προεκλογικές του υποσχέσεις περί απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από τις εμπόλεμες ζώνες, αλλά και σίγουρα με το παρορμητικό θυμικό του. Ενδεικτικό της αιφνίδιας απόφασής του είναι το γεγονός πως ακόμη και το Ισραήλ, τα συμφέροντα του οποίου ταυτίζονται με των ΗΠΑ στην περιοχή, πληροφορήθηκε την είδηση από το CNN.
Αυτό που παραμένει, ωστόσο, σαν γεγονός είναι πως η είδηση αυτή λύνει τα χέρια των Τούρκων από καιρό απειλούν με εισβολή, προκειμένου να αποτρέψουν την εδαφική ενοποίηση των κουρδικών καντονιών, γεγονός που θα επέτρεπε στον μέλλον ενδεχομένως μια ενιαία διοίκηση και ίσως διευρυμένη αυτονομία από την πλευρά τους. Φαίνεται όμως πως η προοπτική της τουρκικής εισβολής ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της αμερικανικής διπλωματίας, με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο να δηλώνει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να συνεχίσουν να διασφαλίζουν ότι «οι Τούρκοι δεν θα σφάξουν τους Κούρδους» στη Συρία, παρά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.
«Η σημασία της διασφάλισης ότι οι Τούρκοι δεν θα σφάξουν τους Κούρδους, η προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων στη Συρία, όλα αυτά αποτελούν μέρος της αμερικανικής αποστολής», ανέφερε ο Πομπέο σε συνέντευξή του στο Newsmax. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε να παράσχει ένα χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων ώστε να εμποδίσει τους «αντιπάλους» των Ηνωμένων Πολιτειών να «ξέρουν με ακρίβεια» πότε οι δυνάμεις θα εγκαταλείψουν το έδαφος της Συρίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ