Μια κρεμώδης, βελουτέ πατατόσουπα Η βελούδινη υφή της και η υπέροχη γεύση της, που μπορείτε να την ενισχύσετε με μυρωδικό ή μπαχαρικό της επιλογής σας θα απογειώσει τη γεύση σας. Μια εύκολη συνταγή για μια σούπα για να τη σερβίρετε σαν πρώτο πιάτο αλλά και σαν κυρίως, ιδανικό για τις κρύες νύχτες του χειμώνα και […]
Μια κρεμώδης, βελουτέ πατατόσουπα
Η βελούδινη υφή της και η υπέροχη γεύση της, που μπορείτε να την ενισχύσετε με μυρωδικό ή μπαχαρικό της επιλογής σας θα απογειώσει τη γεύση σας.
Μια εύκολη συνταγή για μια σούπα για να τη σερβίρετε σαν πρώτο πιάτο αλλά και σαν κυρίως, ιδανικό για τις κρύες νύχτες του χειμώνα και όχι μόνο.
Υλικά συνταγής
2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
750 ml γάλα φρέσκο
750 ml ζωμό κοτόπουλου
1 ½ κιλό πατάτες, κομμένες σε μικρά κυβάκια
αλάτι πιπέρι
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ή σχοινόπρασο, ψιλοκομμένα + επιπλέον για γαρνίρισμ
5 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες + επιπλέον για γαρνίρισμα
150 ml κρέμα γάλακτος
200 γρ. ρεγκάτο τριμμένο
Εκτέλεση
Σε μια μέτρια κατσαρόλα, ζεσταίνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει ρίχνετε το αλεύρι ανακατεύοντας ζωηρά με σύρμα μέχρι να ενσωματωθεί.
Προσθέτετε σταδιακά το γάλα και το ζωμό κότας, συνεχίζοντας το ζωηρό ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί καλά το αλεύρι.
Μόλις αρχίσει ο βρασμός, ρίχνετε τα κυβάκια πατάτας, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε, σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνετε τις πατάτες να σιγοβράσουν για 30 λ.
Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς τη προσθήκη λιπαντικής ουσίας και σοτάρετε το μπέικον κομμένο σε κομματάκια μέχρι να ροδίσει. Το αποσύρετε από το τηγάνι και το μεταφέρετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Μετά τα 30 λ βρασίματος αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και με ένα ραβδομπλέντερ, στην πιο υψηλή ταχύτητα πολτοποιείτε τις πατάτες για να έχετε ένα βελουτέ αποτέλεσμα.
Στη συνέχεια ξαναβάζετε τη κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτετε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια ή το σχοινόπρασο, ανακατεύετε, ξανασκεπάζετε τη κατσαρόλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 15 λ επιπλέον.
Μετά τα 15 λ, προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος και το τριμμένο τυρί, ανακατεύετε ζωηρά, αφήνετε να σιγοβράσουν για 3-4 λ και στη συνέχεια το κατεβάζετε από τη φωτιά. Σερβίρετε τη σούπα σας ζεστή γαρνίροντάς τη με επιπλέον σοταρισμένο μπέικον και ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια ή σχοινόπρασο και προαιρετικά περιχυμένη με λίγη κρέμα γάλακτος.