Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Handelsblatt: «Η Ελλάδα… γηροκομείο της Ευρώπης!»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Handelsblatt: «Η Ελλάδα… γηροκομείο της Ευρώπης!»

Η Ελλάδα «αιμορραγεί» και κινδυνεύει να γίνει το γηροκομείο της Ευρώπης, λέει η Handelsblatt. Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι σήμερα ζουν περίπου 10,7 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα μας, αλλά οι τουρίστες που θα την επισκεφθούν σε πενήντα χρόνια αναμένεται να βρουν τον μισό πληθυσμό και μάλιστα γηρασμένο, καθώς πολλοί συμπατριώτες μας παίρνουν των ομματιών τους […]

Η Ελλάδα «αιμορραγεί» και κινδυνεύει να γίνει το γηροκομείο της Ευρώπης, λέει η Handelsblatt. Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι σήμερα ζουν περίπου 10,7 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα μας, αλλά οι τουρίστες που θα την επισκεφθούν σε πενήντα χρόνια αναμένεται να βρουν τον μισό πληθυσμό και μάλιστα γηρασμένο, καθώς πολλοί συμπατριώτες μας παίρνουν των ομματιών τους και φεύγουν στο εξωτερικό και αυτοί που μένουν πίσω φέρνουν στον κόσμο ολοένα και λιγότερα παιδιά.

Η δημογραφική αυτή τάση «έχει μαζικές συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη της χειμαζόμενης από την κρίση χώρας και για το μέλλον των ήδη επιβαρυμένων συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας, ενώ η μείωση του πληθυσμού εγείρει και το ερώτημα αν η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της», γράφει ο ανταποκριτής της Handelsblatt Γκερντ Χέλερ. Από την έναρξη της κρίσης και λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, της υψηλότατης ανεργίας και της δραστικής μείωσης κατά ένα τρίτο των μισθών και κατά 40% των περιουσιών των Ελλήνων, πάνω από 360.000 συμπατριώτες μας εγκατέλειψαν την Ελλάδα -ως επί το πλείστον άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών από το 2010 περίπου 18.000 γιατροί αναζήτησαν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό, κυρίως στη Βρετανία, τη Γερμανία και τις χώρες του Κόλπου. «Με τη μετανάστευση δεν χάνει η Ελλάδα μόνον πολλά από τα καλύτερα ταλέντα της, αλλά και τους απογόνους τους. Η μετανάστευση είναι ένας από τους λόγους της μείωσης του ποσοστού των γεννήσεων, ενώ ο έτερος βασικός είναι η οικονομική ανασφάλεια, που οδηγεί πολλά ζευγάρια στο να αποφεύγουν την τεκνοποιία», τονίζει η Handelsblatt, επισημαίνοντας ότι προ κρίσης το 2008 οι γεννήσεις έφθασαν τις 140.000 στη χώρα μας και πέρυσι τις 80.000 με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται στην προτελευταία θέση πανευρωπαϊκά το 2017 με 8,2 γεννήσεις ανά χίλιους κατοίκους τη στιγμή που ο μέσος όρος στη Γηραιά Ήπειρο κυμαινόταν στις 9,9 γεννήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από ειδικό οργανισμό του υπουργείου Εργασίας εφεξής η πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις