Για απαράδεκτη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαιοσύνη έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. «Συμμερίζομαι απόλυτα τις ανησυχίες που διατυπώσατε δημόσια, σχετικά με την απαράδεκτη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαιοσύνη. Το κράτος δικαίου και η διάκριση των εξουσιών είναι […]
Για απαράδεκτη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαιοσύνη έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
«Συμμερίζομαι απόλυτα τις ανησυχίες που διατυπώσατε δημόσια, σχετικά με την απαράδεκτη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαιοσύνη. Το κράτος δικαίου και η διάκριση των εξουσιών είναι θεμέλιο του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η δικαιοσύνη είναι το τελευταίο καταφύγιο του Έλληνα πολίτη, ειδικά του πιο αδύναμου», είπε ο αρχηγός της ΝΔ.
Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε πως η “εντύπωση” που δημιουργείται ότι η δικαιοσύνη εργαλοιοποιείται και χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για δικούς της πολιτικούς σκοπούς, υπονομεύει την ποιότητα της δημοκρατίας.
Κάλεσε δε όλους τους λειτουργούς της δικαιοσύνης και όλα τα δημοκρατικά κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
«Οι ίδιοι οι λειτουργοί της δικαιοσύνης να υπερασπιστούν τη δίκη τους, κατοχυρωμένη συνταγματικά, ανεξαρτησία, να επιτελέσουν το καθήκον τους απερίσπαστοι και χωρίς να υποκύπτουν σε καμία πολιτική πίεση» συνέχισε.
«Καλώ προσωπικά τον πρωθυπουργό να σταματήσει να αποδέχεται συμπεριφορές υπουργών του τις οποίες δεν καταδικάζει, συμπεριφορές που στοχοποιούν ευθέως και ονομαστικά λειτουργούς και δημιουργούν πρωτοφανές προηγούμενο στη λειτουργία της δημοκρατίας. Βρισκόμαστε σε έναν ολισθηρό δρόμο υπονόμευσης των θεσμών στην πατρίδα μας. Αυτός ο ολισθηρός δρόμος θα πρέπει να σταματήσει. Και θα σταματήσει με συνεργασία όλων των εμπλεκομένων».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πρέπει να συζητήσουμε και για συνταγματικές αλλαγές για τη λειτουργία της δικαιοσύνης, ενώ κλείνοντας επανέλαβε το μείζον, όπως είπε, «την υποχρέωσή μας να υπερασπιστούμε το κράτος δικαίου και τη διάκριση των εξουσιών».
«Δεν γίνεται στην Ελλάδα του 2019 να λέγονται και να ακούγονται πράγματα που δεν ακούγονται σε μια ευνομούμενη χώρα του δημοκρατικού κόσμου», υπογράμμισε.