Οι top 5 λόγοι για να αγαπήσετε τα κρεμμύδια

ΥΓΕΙΑ

Οι top 5 λόγοι για να αγαπήσετε τα κρεμμύδια

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Τα κρεμμύδια αποτελούν ένα από τα πιο μελετημένα από τους επιστήμονες λαχανικά για τη συμβολή τους στη βελτίωση της υγείας και τη μείωση του κινδύνου πολλών χρόνιων παθήσεων Γεύση χωρίς θερμίδες Αποτελούν ιδανικό τρόπο για να νοστιμίσετε τα φαγητά σας χωρίς να βλάπτετε την υγεία σας. Τα κρεμμύδια προσφέρουν ήπια πικάντικη γεύση, ενώ αποτελούν εξαιρετική […]

09.01.2019 | 17:12

Τα κρεμμύδια αποτελούν ένα από τα πιο μελετημένα από τους επιστήμονες λαχανικά για τη συμβολή τους στη βελτίωση της υγείας και τη μείωση του κινδύνου πολλών χρόνιων παθήσεων

Γεύση χωρίς θερμίδες

Αποτελούν ιδανικό τρόπο για να νοστιμίσετε τα φαγητά σας χωρίς να βλάπτετε την υγεία σας. Τα κρεμμύδια προσφέρουν ήπια πικάντικη γεύση, ενώ αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, θειικών ενώσεων, φλαβονοειδών και φυτοχημικών. Δεν έχουν αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά και δίνουν μόλις 45 θερμίδες ανά μερίδα.

Ωφελούν την καρδιά

Δεν περιέχουν χοληστερίνη, η οποία βλάπτει τις αρτηρίες και προκαλεί αθηροσκλήρωση, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Αντίθετα, τα φυτοχημικά των κρεμμυδιών μπορούν ακόμη και να μειώσουν την ποσότητα της LDL ή κακής χοληστερόλης στο αίμα.

Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι τα επίπεδα κακής χοληστερόλης μειώθηκαν σχεδόν κατά 20% χωρίς να επηρεαστούν τα επίπεδα της HDL ή «καλής» χοληστερόλης.

Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Μελέτη του 2017 από το Πανεπιστήμιο Guelph, έδειξε ότι τα κόκκινα κρεμμύδια μπορεί να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου, επειδή περιέχουν μεγάλες ποσότητες κουερσετίνης και ανθοκυανινών. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι τα κρεμμύδια σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα.

Ειδικότερα, ενεργοποιούν μονοπάτια που ενθαρρύνουν τα καρκινικά κύτταρα να υποβληθούν σε κυτταρικό θάνατο, προωθούν ένα δυσμενές περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό τους και διαταράσσουν την μεταξύ τους επικοινωνία, γεγονός που εμποδίζει την ανάπτυξή τους.

Καλά βακτήρια

Λόγω της πρεβιοτικής ίνας, γνωστής ως ινουλίνη, που περιέχουν, τα κρεμμύδια βοηθούν στη διατήρηση των «καλών βακτηρίων» στο έντερο. Περιέχουν επίσης φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες που διεγείρουν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων και καταστέλλουν την ανάπτυξη δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων στο παχύ έντερο.

Ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου

Οι πάσχοντες από διαβήτη πρέπει να καταναλώνουν κρεμμύδια, καθώς μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι μια ουσία στο εκχύλισμα κρεμμυδιού (Allium cepa) μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα. Αν και ο μηχανισμός δεν είναι ακόμη σαφής, εικάζεται ότι η ιδιότητα αυτή οφείλεται στις θειούχες ενώσεις που αυξάνουν την παραγωγή ινσουλίνης.

Exit mobile version