Πρόταση εμπιστοσύνης – Πρόταση μομφής, από τον Γιάννη Ντσούνο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόταση εμπιστοσύνης – Πρόταση μομφής, από τον Γιάννη Ντσούνο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Aπό τον Γιάννη Ντσούνο Ανατροπές έφερε η συνέντευξη του πρωθυπουργού τόσο για την στάση που θα τηρήσει ο ίδιος, όσο και για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης Οι κινήσεις της ΝΔ συναρτώνται άμεσα με τα όσα προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας τόσο για την βιωσιμότητα της κυβέρνησης, όσο και για την ψηφοφορία για την συμφωνία των […]

10.01.2019 | 16:56

Aπό τον Γιάννη Ντσούνο

Ανατροπές έφερε η συνέντευξη του πρωθυπουργού τόσο για την στάση που θα τηρήσει ο ίδιος, όσο και για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Οι κινήσεις της ΝΔ συναρτώνται άμεσα με τα όσα προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας τόσο για την βιωσιμότητα της κυβέρνησης, όσο και για την ψηφοφορία για την συμφωνία των Πρεσπών.

Μετά την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ότι προτίθεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την βουλή αν ο Πάνος Καμένος αποχωρήσει από την κυβέρνηση και δεν δηλώσει την εμπιστοσύνη του σε αυτή, στην ΝΔ εξετάζουν διαφορετικά και το δικό τους κοινοβουλευτικό “εργαλείο” που είναι η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ωστόσο εδώ υπάρχει μια σημαντική διαφορά.

Η πρόταση εμπιστοσύνης που θα αναζητήσει ο πρωθυπουργός στην βουλή χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών και σε καμία περίπτωση αυτός ο αριθμός δεν πρέπει να είναι μικρότερος από τους 120.

Επομένως αν ο Πάνος Καμένος δεν άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση τότε δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Αλλά ακόμη και αν προχωρήσει σε αυτήν την άρση ο συγκυβερνήτης το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι θα βρεθούν αρκετοί βουλευτές από τους ΑΝΕΛ αλλά και την Ένωση Κεντρώων και το ΠΟΤΑΜΙ που θα στηρίξουν την κυβέρνηση παρά του περί αντιθέτου δηλώσεις τους.

Στην περίπτωση όμως της πρότασης μομφής από την ΝΔ τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά καθώς για να υπερψηφιστεί χρειάζεται 151 ψήφους.

Προσέξτε τώρα: Ας θυμηθούμε όλοι την στάση που τήρησε το ΚΚΕ στην προηγούμενη πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί τον Ιούλιο. Το ΚΚΕ είχε αποχωρήσει από την διαδικασία. Οι βουλευτές του ΚΚΕ είναι 15 στον αριθμό που σημαίνει ότι η πρόταση της ΝΔ χρειάζεται 151 ναι στους 285 βουλευτές.

Αν από τους 285 αφαιρέσουμε τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να συνυπολογίζουμε καν  τους υποστηρικτές τους τότε μένουν 140 επομένως η πρόταση αυτή δεν περνάει ακόμη και αν όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές του κοινοβουλίου την ψήφιζαν.

Σε ότι αφορά την συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός αναζητεί τον αριθμό 151 σε περίπτωση που ψηφίζει το σύνολο του κοινοβούλιο.

Ο κ Τσίπρας και το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι εκτός από τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν και κάποιοι “πρόθυμοι”, όπως έχουν χαρακτηριστεί από την αξιωματική αντιπολίτευση που θα στηρίξουν την συμφωνία. Ανάμεσά τους είναι βουλευτές του ΠΟΤΑΜΙΟΥ αλλά και των ΑΝΕΛ που όπως λένε κυβερνητικές πηγές δεν θα ακολουθήσουν την γραμμή Καμένου.

Σε περίπτωση που οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την διαδικασία αυτό αυτόματα σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα χρειάζεται λιγότερες από 151 ψήφους γεγονός που είναι πιο κοντά στον δικό της αριθμό βουλευτών που είναι ήδη 145.

Σε κάθε περίπτωση οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και πηγές της Πειραιώς τονίζουν ότι η ΝΔ δεν θα μείνει παρατηρητής των εξελίξεων αλλά θα εξαντλήσει όλα τα κοινοβουλευτικά της όπλα για να σταματήσει την πορεία της κυβέρνησης και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές…

Exit mobile version