Με νέες προκλήσεις άρχισε την ομιλία του στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ ο Ζόραν Ζάεφ, που επισήμανε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να μας αρνηθεί τη Μακεδονική ταυτότητα «Έχουμε μια ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη επιβεβαίωση της μακεδονικής ταυτότητας», τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των […]
Με νέες προκλήσεις άρχισε την ομιλία του στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ ο Ζόραν Ζάεφ, που επισήμανε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να μας αρνηθεί τη Μακεδονική ταυτότητα
«Έχουμε μια ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη επιβεβαίωση της μακεδονικής ταυτότητας», τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Πρόκειται για την τρίτη και τελική φάση της συνταγματικής αναθεώρησης, για την οποία ο Ζάεφ χρειάζεται πλειοψηφία 2/3.
Νωρίτερα, το μεσημέρι της Τετάρτης η διαδικασία διεκόπη εξαιτίας παραίτησης βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, προκειμένου να αναλάβει διευθυντής σε δημόσια επιχείρηση.
Ο Ζάεφ ζήτησε από τους βουλευτές να ψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές, λέγοντας ότι η θετική ψήφος θα φέρει τα Σκόπια πιο κοντά στο ΝΑΤΟ, ενώ θα κάνει δυνατό να ανοίξουν τον Ιούνιο τα πρώτα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
«Κάθε ψήφος κατά θα είναι μία ψήφος προς την απομόνωση και τη νέα πολιτική κρίση», τόνισε. Σημείωσε ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη που θα ζητήσει να γίνει η ΠΓΔΜ μέλος του ΝΑΤΟ.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί το τέλος της αβεβαιότητας. Βρήκαμε μια αξιοπρεπή και αποδεκτή λύση για τις δύο πλευρές. Με αυτό τον τρόπο μπαίνει τέλος στο ερώτημα για το αν υπάρχει μακεδονικός λαός και αν μιλάμε μακεδονικά.
Έχουμε μία ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη επιβεβαίωση της μακεδονικής ταυτότητας. Μακεδόνες εντός και εκτός συνόρων, χωρίς περιορισμούς, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Μακεδονική ταυτότητα για γενική χρήση. Η Ελλάδα πλέον δεν αμφισβητεί το δικαίωμά μας για αυτοδιάθεση», υπογράμμισε ο Ζάεφ.
“Σε αυτή τη διαδικασία τα Σκόπια δεν παραχώρησαν τίποτα σε κανέναν, ούτε έχασαν κάτι όταν συμφωνήθηκε ο γεωγραφικός προσδιορισμός”, πρόσθεσε.
Διαμαρτυρία έξω από το κοινοβούλιο
Παρά το κρύο δεκάδες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν έξω από τη βουλή των Σκοπίων για τη συνταγματική αναθεώρηση. Το «παρών» έδωσε και ο ο επικεφαλής του VMRO Χριστιάν Μιτσκοσκι, ο οποίος έκανε και δηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο.
«Δεν θα συμμετάσχουμε στη διαδικασία για να μην της δώσουμε νομιμοποίηση, καθώς οι συνταγματικές αλλαγές είναι επιζήμιες και αλλάζουν την ταυτότητα.
Όλοι ξέρουν ότι η αλλαγή δεν πραγματοποείται με δημοκρατικό τρόπο, αλλά με εκβιασμούς. Αυτή είναι η τελευταία πράξη σε αυτήν την ντροπιαστική διαδικασία στην οποία η Μακεδονία έχει οδηγηθεί από τον Ζάεφ και την κυβερνητική πλειοψηφία».