Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Ο παλιός… ήταν αλλιώς: Πώς φτάσαμε στο σήμερα, από το “Go back κυρία Μέρκελ”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Ο παλιός… ήταν αλλιώς: Πώς φτάσαμε στο σήμερα, από το “Go back κυρία Μέρκελ”

Σε τίποτα δεν θύμιζε το κλίμα που υπήρχε στη χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, την σχέση που είχαν οι δύο ηγέτες την παλιά… καλή εποχή Πολλά χαμόγελα, ευχαριστίες και κουβέντες βαρύνουσας σημασίας. Σε δηλώσεις τους ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκαν στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών η οποία […]

Τσίπρας-Μέρκελ-Μαξίμου.jpg

Σε τίποτα δεν θύμιζε το κλίμα που υπήρχε στη χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, την σχέση που είχαν οι δύο ηγέτες την παλιά… καλή εποχή

Πολλά χαμόγελα, ευχαριστίες και κουβέντες βαρύνουσας σημασίας.

Σε δηλώσεις τους ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκαν στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών η οποία αποτέλεσε, ένα από τα κύρια σημεία συζήτησής τους.

Μέρκελ: Είμαι ευγνώμων στον Τσίπρα για τη συμφωνία των Πρεσπών

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο για τα Βαλκάνια και για την σημασία που έχει η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη της περιοχής για το μέλλον και την ασφάλεια της Ευρώπης.

«Τονίσαμε τη σημασία που έχει για την περιοχή και για την Ευρώπη η Συμφωνία των Πρεσπών η οποία είναι ένα βήμα μπροστά και νομίζω και μια συμφωνία μοντέλο και για άλλες διαφορές, που αποδεικνύει ότι κοινά αποδεκτές λύσεις – χωρίς την επιβολή του ενός μέρους επί του άλλου- είναι εφικτές», είπε.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος έκανε λόγο για μια «ιστορική εκκρεμότητα» η οποία με την συμφωνία αυτή και την την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας «για όλους εμάς δημιουργείται σαφήνεια και ανοίγει ο δρόμος για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Αλλά αυτή η συμφωνία είναι καλή και για την Ελλάδα».

Μέρκελ: Θα πω τις απόψεις μου για τις Πρέσπες στον Μητσοτάκη αλλά δεν θα αλλάξω την γνώμη του

Σε ερώτηση για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για αλλαγή οικονομικής πολιτικής αν έρθει στην κυβέρνηση για για το πώς θα τον μεταπείσει για την ορθότητα της συμφωνίας των Πρεσπών η Άνγκελα Μέρκελ απάντησε:

«Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της συμφωνίας για το ονοματολογικό και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Φυσικά και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Δεν πρόκειται να εμπλακώ στα σχέδια των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι η λύση του ονοματολογικού θα είναι προς όφελος της Ελλάδας της Β. Μακεδονίας και της Ευρώπης. Εγώ θα ήθελα απλώς να προπαγανδίσω το τέλος της υπόθεσης του ονοματολογικού. Θα μιλήσω με τον κ. Μητσοτάκη χωρίς να υπερτιμώ τον ρόλο μου. Πιστεύω ότι αυτή η λύση θα είναι προς όφελος και της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδος. Είμαι βαθιά πεπεισμένη γι’ αυτό. Θα θέσω στον κ. Μητσοτάκη την υπόθεση όπως σας την παρουσίασα αλλά δε νομίζω ότι θα επηρεάσω» είπε.

Τσίπρας: Τι άλλαξε από το «Go Back κυρία Μέρκελ» μέχρι σήμερα

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε από την ΕΡΤ τι άλλαξε και τώρα υποδέχτηκε την Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ενώ την προηγούμενη επίσκεψη της στην Αθήνα, ήταν με τους διαδηλωτές.

«Όταν είσαι πρωθυπουργός είσαι υποχρεωμένος να εκπροσωπείς όλους τους πολίτες της χώρας, είσαι υποχρεωμένος εκτός από το να διεκδικείς το δίκιο, να βρεις και τον δρόμο τον ρεαλιστικό ώστε η συνισταμένη να είναι επωφελής για όλους κι αυτή είναι μια δύσκολη συνθήκη» απάντησε ο πρωθυπουργός.

Μέρκελ: Όταν ήρθε ο Τσίπρας πρώτη φορά στο Βερολίνο ήταν αλλιώς

Η Καγκελάριος συμφώνησε ότι «πράγματι κλείνει ένας κύκλος» και σημείωσε: «Όταν ο κ. Τσίπρας ήρθε την πρώτη φορά στο Βερολίνο τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Αναπτύχθηκε εμπιστοσύνη ανάμεσα μας».

«Γνωρίζω ότι ο ελληνικός λαός πέρασε μια δύσκολη περίοδο. Οι Έλληνες έπρεπε να υποστούν επώδυνες μεταρρυθμίσεις» για να προσθέσει: «Δεν είναι το τέλος μιας μεταρρυθμιστικής περιόδου αλλά η αρχή μιας νέας κατάστασης. Η ανεργία έχει μειωθεί και θα προσπαθούμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους».

Τσίπρας: «Ήρθατε σε μια πολύ διαφορετική Ελλάδα»

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Καγκελάριο, ήρθε σε μια Ελλάδα πολύ διαφορετική από την Ελλάδα της προηγούμενης επίσκεψής της, το 2014.

«Τότε η χώρα μας βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, με την οικονομία να παραπαίει, και την κοινωνία να υποφέρει και να αγωνιά.

Με ένα εκατομμύριο ανέργους, παράλυτο κοινωνικό κράτος, διαλυμένες δομές προστασίας των πιο αδύναμων, και καμιά ουσιαστική ελπίδα ανάκαμψης», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα που ήταν πολλές φορές ακατανόητα, συχνά άδικα, κάποιες φορές αναποτελεσματικά και που δοκίμασαν την κοινωνική συνοχή. Σήμερα εξερχόμαστε από αυτήν την κρίση οριστικά. Με σοβαρές πληγές, που επουλώνουμε σταδιακά κρατώντας την κοινωνία όρθια και προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους», επισήμανε.

«Δεν ξεχνάμε τις αποζημιώσεις αλλά προχωράμε μπροστά»

«Οι σχέσεις των δύο χωρών μας πιστεύω ότι είναι εξαιρετικές. Ασφαλώς και δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες, ούτε αυτές που περάσαμε πρόσφατα, ούτε ξεχνάμε και τις δύσκολες αλλά απαράγραπτες εκκρεμότητες που μας άφησε η ιστορία, όπως είναι οι επανορθώσεις ή το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο, όμως είμαστε αποφασισμένοι να επικεντρωθούμε και θα επικεντρωθούμε παράλληλα και στο νέο πλαίσιο που έχουμε οικοδομήσει», είπε ο κ. Τσίπρας.

Μέρκελ: Μας ενδιαφέρει να σταθεί στα πόδια της η Ελλάδα

«Η επίσκεψη μου έχει τον σκοπό ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει να χρηματοδοτήσει την κατάσταση από τις αγορές και να μειωθεί η ανεργία . Η Ελλάδα μας ενδιαφέρει να σταθεί στα πόδια της και εκπονούμε μια ευρωπαϊκή ατζέντα και οι μεγάλες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα δείχνουν εμπιστοσύνη» είπε η Καγκελάριος από την πλευρά της.

Ως προς το προσφυγικό παραδέχθηκε πως η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας δεν έχει υλοποιηθεί με τον τρόπο που θέλαμε όπως οι επιστροφές.

«Θα εργασθούμε με την Ελλάδα για να βελτιωθούν κάποια σημεία της συμφωνίας. Συμφωνήσαμε σήμερα ότι για τους πρόσφυγες που δεν έρχονται από τη Συρία αλλά από άλλες χώρες δεν ισχύει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και προσπαθούμε να βρούμε άλλους τρόπους στήριξης».

Η άφιξη της Μέρκελ στην Αθήνα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις