Με 81 ψήφους υπέρ, πέρασε από την Βουλή των Σκοπίων η Συνταγματική Αναθεώρηση με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών. Πλέον η γειτονική χώρα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία». Αυτό που μένει είναι η αποστολή σχετικής επιστολής από την γειτονική χώρα με τις αναθεωρημένες τροπολογίες. Την επιστολή θα προωθήσει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους πολιτικούς αρχηγούς και […]
Με 81 ψήφους υπέρ, πέρασε από την Βουλή των Σκοπίων η Συνταγματική Αναθεώρηση με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών.
Πλέον η γειτονική χώρα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία».
Αυτό που μένει είναι η αποστολή σχετικής επιστολής από την γειτονική χώρα με τις αναθεωρημένες τροπολογίες.
Την επιστολή θα προωθήσει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους πολιτικούς αρχηγούς και άμεσα θα φέρει την κύρωση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή.
Ο Ζόραν Ζάεφ εξασφάλισε την πλειοψηφία των 2/3 και πέρασε από την ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Νωρίτερα το απόγευμα, κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από την Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων.
Υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών θα ψηφίσουν και οι δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος “BESA”.
Η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε ακόμη ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με το θέμα της υπηκοότητας, που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις του “BESA”.
Σε ανακοίνωση της κυβέρνησης σημειώνεται ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.
Ο πρόεδρος του αλβανόφωνου κόμματος BESA Μπιλάλ Κασάμι που αντιδρούσε σε συνταγματική τροπολογία για τις ομιλούμενες γλώσσες, επιβεβαίωσε πως βρέθηκε λύση με την κυβέρνηση.
«Το BESA με τους τρεις βουλευτές τους παραμένει ισχυρά δεσμευμένο στην υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών καθώς επίσης και στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς έχουν πειστεί πως είναι προς το συμφέρον των Αλβανών στη Μακεδονία», είπε χαρακτηριστικά.
Βουλευτές του αλβανικού κόμματος ζητούσαν να μην χρησιμοποιείται πουθενά ο όρος «Μακεδόνας» στα επίσημα έγγραφα και επέμεναν οι πολίτες να αποκαλούνται «Πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
Όπως ισχυρίζονται, έτσι δεν θα δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά, αλλά και άλλοι κάτοικοι της χώρας θα μπορούν να γίνουν «Μακεδόνες».