Πρόταση για “κούρεμα” της τάξεως του 20% με 30% στους οφειλέτες με “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια, σχεδιάζουν μαζικά οι τράπεζες Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, το “κούρεμα” δανείων δεν θα εφαρμόζεται συνολικά, στο τέλος της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου – όπως γινόταν μέχρι σήμερα- αλλά θα επιμερίζεται ανά έτος. «Οι νέες ρυθμίσεις, που […]
Πρόταση για “κούρεμα” της τάξεως του 20% με 30% στους οφειλέτες με “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια, σχεδιάζουν μαζικά οι τράπεζες
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, το “κούρεμα” δανείων δεν θα εφαρμόζεται συνολικά, στο τέλος της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου – όπως γινόταν μέχρι σήμερα- αλλά θα επιμερίζεται ανά έτος.
«Οι νέες ρυθμίσεις, που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από το δ’ τρίμηνο του 2018, αλλά θα επικοινωνηθούν πιο μαζικά το αμέσως επόμενο διάστημα, ενέχουν όφελος, τόσο για τους οφειλέτες όσο και για τις τράπεζες.
Οι πρώτοι έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να είναι συνεπείς, αφού το «κούρεμα» δίδεται σε ετήσια βάση, και οι δεύτερες είναι μεν υποχρεωμένες να λάβουν τις προβλέψεις όμως περνούν μεγάλο μέρος των κόκκινων στεγαστικών δανείων στο “πράσινο”, ενώ μειώνουν και τον αριθμό όσων εξ αυτών υποτροπιάζουν».
Πώς θα γίνει το κούρεμα δανείων
Έστω ότι ένας οφειλέτης έχει ένα στεγαστικό δάνειο, ύψους 100.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα η όποια συμφωνία με την τράπεζα για «κούρεμα» 30% θα ίσχυε στο τέλος της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου, για παράδειγμα τη 10ετία, με τη μηνιαία δόση να ρυθμίζεται βάσει του υπολοίπου, ήτοι τα 70.000 ευρώ.
Με τη νέα ρύθμιση, η πιστώτρια δεσμεύεται να δώσει το ίδιο κούρεμα, επιμερισμένο, ωστόσο, ανά έτος.
«Κάθε χρόνο, δηλαδή, ο οφειλέτης θα λαμβάνει την αντίστοιχη άφεση χρέους, χωρίς να περιμένει τη λήξη της σύμβασης», εξηγούν οι ίδιες πηγές.
«Δεδομένου, δε, ότι η διαγραφή αφορά σε τόκους, τότε αυτοί μπορεί να καταγραφούν στην απαίτηση, αλλά να μη ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση της δόσης. Οι τόκοι, δηλαδή, που προστίθεντο στο άληκτο κεφάλαιο σε περίπτωση, για παράδειγμα, εφαρμογής περιόδου χάριτος, πλέον θα διαγράφονται στο τέλος κάθε έτους».
Εάν ο δανειολήπτης για τον οποιοδήποτε λόγο δεν καταφέρει να είναι συνεπής, τότε ενεργοποιείται η «δικλίδα ασφαλείας», που επαναφέρει, ουσιαστικά, το δάνειο στο πρότερο καθεστώς.
«Αυτό σημαίνει ότι πλέον η τράπεζα έχει το δικαίωμα να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της, επιλέγοντας μεταξύ της τιτλοποίησης του δανείου ή του πλειστηριασμού του ακινήτου», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.