Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Την ερχόμενη εβδομάδα η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή – “Πονοκέφαλος” για τους 151
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Την ερχόμενη εβδομάδα η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή – “Πονοκέφαλος” για τους 151

Στην Ολομέλεια της Βουλής η Συμφωνία των Πρεσπών την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ στις επιτροπές θα έρθει μέχρι την Παρασκευή. H συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους  με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνει τα πυρά του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αλλά και για την τοποθέτηση του ναύαρχου Αποστολάκη στη θέση του υπουργού […]

Συμφωνία-των-Πρεσπών-Βουλή-έδρανα.jpg

Στην Ολομέλεια της Βουλής η Συμφωνία των Πρεσπών την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ στις επιτροπές θα έρθει μέχρι την Παρασκευή.

H συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους  με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνει τα πυρά του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αλλά και για την τοποθέτηση του ναύαρχου Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Άμυνας.

Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Δημήτρης Κουτσούμπας και Βασίλης Λεβέντης ξεκαθάρισαν τη θέση τους, καθιστώντας σαφές πως δεν πρόκειται να στηρίξουν την κυβέρνηση.

«Θρίλερ» με τις 151 ψήφους που θέλει η κυβέρνηση

Από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης κυκλοφόρησαν φήμες ότι η κυβέρνηση επισπεύδει την εισαγωγή στην Βουλή του νομοσχεδίου με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο η Βουλή και το ΥΠΕΞ δήλωναν άγνοια. Για την Κυριακή έχει προγραμματιστεί το συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας και οι εικασίες ανέφεραν ότι η εσπευσμένη ψήφιση του νομοσχεδίου σχετίζονταν με αυτό.

Μέσα στην εβδομάδα στις επιτροπές της Βουλής οι Πρέσπες, την άλλη στην Ολομέλεια

Ωστόσο, αργά το βράδυ, οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες ρώτησαν τον πρόεδρο της Βουλής για το χρονοδιάγραμμα.

Ερωτώμενος αν θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή αυτή την εβδομάδα η συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Βούτσης είπε ότι δεν έχει υπόψη του κάτι τέτοιο, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η συζήτησή της θα γίνει χωρίς καμία βιασύνη.

«Καμία βιασύνη και καμία προπέτεια δεν υπάρχει ως προς τη συζήτησή της. Όλα είναι ανοικτά και αποσαφηνισμένα. Δεν υπάρχει καμία διάθεση η κυβέρνηση να προκαταλάβει ή να περιορίσει και να φιμώσει τους βουλευτές. Θα γίνει με άπλα η συζήτηση της στην επιτροπή, το ίδιο θα γίνει και στην ολομέλεια», διαβεβαίωσε.

Με βάση τις πληροφορίες, η συζήτηση μπορεί να κρατήσει μία ημέρα στις επιτροπές και δύο στην Ολομέλεια.

Απαντώντας στο ερώτημα τι θα γίνει αν δεν υπερψηφιστεί η συμφωνία από 151 βουλευτές – μετά τις πληροφορίες ότι το Ποτάμι σκέφτεται την αποχή ο κ. Βούτσης είπε:

«Κανείς δεν θα θέσει ζήτημα μη ισχύος αλλά καλό είναι για τη χώρα και τη Βουλή να υπάρχει μία σαφής πλειοψηφία». Όπως είπε «δεν πρέπει αλλά πρέπει…» αναφερόμενος στην ανάγκη επίτευξη απόλυτης πλειοψηφίας.

Αναφορικά με όσα είπε για τον ίδιο,  στη συνέντευξή του στο Star ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, όταν  ζητήθηκε από τον κ.Βούτση να σχολιάσει,  εκείνος περιορίσθηκε σε μια λέξη: “Θλίψη”

Το ξανασκέφτεται ο Θεοδωράκης

Την ίδια ώρα φουντώνουν τα σενάρια για το εάν η κυβέρνηση θα κατορθώσει να συγκεντρώσει τους 151 βουλευτές. Ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς άφησε να εννοηθεί πως το κόμμα του είναι σε δίλημμα ή να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών ή να απέχει από την ψηφοφορία.

Ο κ. Μαυρωτάς ανέφερε αρχικά ότι το ποτάμι στηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών.

« Η συμφωνία των Πρεσπών είναι το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης με περισσότερα θετικά από τα αρνητικά για τη χώρα μας και γι’ αυτό την στηρίζουμε. Πρέπει να δούμε το μέλλον με εθνική αυτοπεποίθηση ώστε να παίξουμε το ρόλο μας ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Η συμφωνία είναι και αποτέλεσμα της διεθνούς συγκυρίας που είναι δύσκολο να βρεθεί στο μέλλον»

=«Πρέπει σίγουρα να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον λαμβάνοντας υπόψιν βέβαια και το γενικότερο πολιτικό κλίμα και θα βρούμε το πλαίσιο αυτό για να εκφραστούμε με τον κατάλληλο τρόπο»

Μέχρι στιγμής οι δεδομένες ψήφοι του «ναι» υπέρ των Πρεσπών είναι:

Οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Η ανεξάρτητη Κατερίνα Παπακώστα

Ο διαγραφείς από το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος

Και η διαγραφείσα από τους ΑΝΕΛ Ελενα Κουντουρά

Σύνολο: 149 ψήφοι

Αρχικά σε αυτές τις ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ συνυπολογίζονταν και οι τρεις του Ποταμιού (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης) και ενδεχομένως και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος ο οποίος είχε συνδέσει την ψήφο του με τον ορισμό ημερομηνίας εκλογών από τον πρωθυπουργό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις