«Εκλογές τώρα» απαντούν δύο στους τρεις συμμετέχοντες σε πανελλαδική έρευνα της Marc για το protothema.gr που πραγματοποιήθηκε από τις 14 μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2019. Τοποθετούμενοι στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών μετά την παραίτηση του Πάνου Καμμένου, περίπου 7 στους 10 πολίτες αξιολογούν σαν προσυμφωνήμενο το «διαζύγιο» των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου. Το 65,3% των ερωτηθέντων απαντούν […]
«Εκλογές τώρα» απαντούν δύο στους τρεις συμμετέχοντες σε πανελλαδική έρευνα της Marc για το protothema.gr που πραγματοποιήθηκε από τις 14 μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2019.
Τοποθετούμενοι στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών μετά την παραίτηση του Πάνου Καμμένου, περίπου 7 στους 10 πολίτες αξιολογούν σαν προσυμφωνήμενο το «διαζύγιο» των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου.
Το 65,3% των ερωτηθέντων απαντούν ότι ο Πάνος Καμμένος έχασε από τους τελευταίους χειρισμούς και τις πολιτικές εξελίξεις, έναντι ποσοστού 21,4% που εκτιμούν ότι ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας ευνοήθηκε.
Όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών
Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, 7 στους 10 Έλληνες (ποσοστό 69,6%) αξιολογούν αρνητικά και μάλλον αρνητικό το «deal» για τη Βόρεια Μακεδονία με παράλληλη αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας στους Σκοπιανούς.
Μόλις 26,5% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι θετική ή μάλλον θετική για τα ελληνικά συμφέροντα.
«Να πάμε σε εκλογές», το αίτημα του 65,5% των πολιτών
Στο ερώτημα «μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, θέλετε η κυβέρνηση να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή ή να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές» ποσοστό 65,5% επί των συμμετεχόντων απαντούν «να πάμε σε εκλογές».
Ποσοστό 29,7% ή περίπου τρεις στους 10 απαντούν ότι προτιμούν η κυβέρνηση να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και ένα ποσοστό 4,8% επιλέγει να πει «δεν απαντώ».
Αρνητική και μάλλον αρνητική η Συμφωνία των Πρεσπών για την Ελλάδα, λένε 7 στους 10
Κι ερχόμαστε στο τελευταίο ερώτημα που αφορά το πώς αξιολογούν οι Έλληνες τη Συμφωνία των Πρεσπών για Βόρεια Μακεδονία με παράλληλη αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας στους Σκοπιανούς, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς κύρωση την επόμενη εβδομάδα.
Μόλις 26,5% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι θετική ή μάλλον θετική για τα ελληνικά συμφέροντα.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων σε ποσοστό 69,6% κρίνουν αρνητικά και μάλλον αρνητικά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Πολύ σημαντικό είναι το εύρημα του γκάλοπ που δείχνει ότι η απόλυτη πλειοψηφία των πολιτών σε ποσοστό 57,4% πιστεύουν ξεκάθαρα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών για τη Βόρεια Μακεδονία είναι αρνητική για τα ελληνικά συμφέροντα.
Σε ό,τι αφορά την ηλικιακή κατανομή, βαρύνουσας σημασίας θεωρείται και το γεγονός ότι οι Έλληνες μέχρι 50 ετών τοποθετούνται πιο αρνητικά απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών σε σχέση με τις ηλικιακές ομάδες των πολιτών άνω των 50 ετών.
Ο Καμμένος έχασε από τις τελευταίες εξελίξεις, πιστεύει το 65,3%
Οι συμμετέχοντες στο πανελλαδικό γκάλοπ της Marc ρωτήθηκαν αν νομίζουν ότι ο Πάνος Καμμένος κέρδισε ή έχασε από τους τελευταίους χειρισμούς και εξελίξεις.
«Έχασε» είναι η άποψη του 65,3% των πολιτών, που σε συντριπτική πλειονότητα αποφαίνονται ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ζημιώθηκε από όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα. Την ίδια στιγμή ποσοστό 21,4%, περίπου δύο στους 10, έχουν την άποψη ότι ο κ. Καμμένος βγήκε κερδισμένος, ενώ 7,2% των ερωτηθέντων λένε πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ «ούτε κέρδισε, ούτε έχασε» και το 6,1% επιλέγουν να μην απαντήσουν.