Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Bloomberg: Τον Τσίπρα, θα τον θυμούνται ως προδότη – Απέτυχε στην οικονομία, τώρα έχει μια ιστορική ευκαιρία
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Bloomberg: Τον Τσίπρα, θα τον θυμούνται ως προδότη – Απέτυχε στην οικονομία, τώρα έχει μια ιστορική ευκαιρία

Ως ιστορική ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα παρουσιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών το Bloomberg. Σε μια ανάλυση των πεπραγμένων του πρωθυπουργού της Ελλάδας, το πρακτορείο επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε να τον θυμούνται ως τον πρωθυπουργό που έβγαλε την Ελλάδα από την κρίση. Ωστόσο, εκτιμά ότι αυτό είναι δύσκολο, αφού απέτυχε. «Τα οικονομικά […]

Bloomberg-Αλέξης-Τσίπρας.jpg

Ως ιστορική ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα παρουσιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών το Bloomberg.

Σε μια ανάλυση των πεπραγμένων του πρωθυπουργού της Ελλάδας, το πρακτορείο επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε να τον θυμούνται ως τον πρωθυπουργό που έβγαλε την Ελλάδα από την κρίση.

Ωστόσο, εκτιμά ότι αυτό είναι δύσκολο, αφού απέτυχε.

«Τα οικονομικά προβλήματα της χώρας θα τα διορθώσουν οι καλύτεροι γνώστες της οικονομίας και πιο ικανοί διάδοχοί του του Τσίπρα» λέει.

«Ο Αλέξης Τσίπρας, επέζησε της ψήφου εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο και φαίνεται πιθανό να πάρει κοινοβουλευτική έγκριση για την ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη του συμφωνία με τη Μακεδονία.

Τώρα μπορεί να σκεφτεί τη φήμη του, αυτά που θα αφήσει πίσω του, καθώς διανύει τους τελευταίους μήνες της θητείας του.

«Στημένη η κρίση με τον Καμμένο»

Ο Τσίπρας ήταν σίγουρος για τη νίκη του, ακόμη και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, του οποίου η παραίτηση είχε προκαλέσει την κυβερνητική κρίση, φαινόταν να είναι βέβαιος ότι ο πρωθυπουργός θα παραμείνει μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Αυτό δείχνει ότι η «κρίση» γύρω από τη συμφωνία για τη Μακεδονία ήταν σχεδιασμένη από τον Τσίπρα και τον Καμμένο.

Ο πρωθυπουργός ήταν σίγουρος ότι θα παραμείνει στη θέση του έως τον Σεπτέμβριο, ως επικεφαλής μιας μειοψηφικής κυβέρνησης ή τουλάχιστον θα έχει χρόνο για να περάσει κάποια τελευταία μέτρα ακόμη.

Ο Καμμένος, έπρεπε να διατηρήσει την ταυτότητά του και να φανεί αξιόπιστος στους εθνικιστές ψηφοφόρους του , οι οποίοι αντιτίθενται στη συμφωνία για τη Μακεδονία.

Ο Τσίπρας είναι ικανός για πολιτικά ακροβατικά

Για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Τσίπρας αναμένει τις ίδιες ψήφους. Περιμένει και πάλι τις 151 από τις 300 ψήφους, όπως έκανε με την ψήφο εμπιστοσύνης, αν και δεν αποκλείονται εκπλήξεις.

Ο Τσίπρας είναι ικανός για τέτοια ακροβατικά. Αυτό αποτελεί απόδειξη της ικανότητας που έχει αποκτήσει από την ανάληψη των καθηκόντων του πριν από τέσσερα χρόνια ως ο νεότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας τα τελευταία 150 χρόνια.

Αν και δεν είναι πλέον ο Αριστερός ριζοσπάστης που ήρθε στην εξουσία, παραμένει ένας παθιασμένος ριψοκίνδυνος πολιτικός.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έκλεισε τον Ιούνιο, «είναι μία από τις σημαντικότερες κληρονομιές» της θητείας του.

Μάλιστα, τον έχουν προτείνει για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, μαζί με τον ομόλογό του από τη Μακεδονία, Ζόραν Ζάιεφ.

Η συμφωνία επιλύει μία από τις πιο δύσκολες συγκρούσεις που απομένουν από τους βαλκανικούς πολέμους.

Η Ελλάδα, η οποία επιβίωσε της κρίσης χρέους, θα έχει την ευκαιρία να γίνει ένας σημαντικός περιφερειακός κόμβος, πλαισιωμένος από κράτη μέλη με μικρότερες οικονομίες και θεσμούς, στα οποία μπορεί να ασκήσει επιρροή. Επιπλέον, είναι ένα αντίβαρο στη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια.

Η χώρα θα αποκτήσει μεγαλύτερο κύρος εντός της ΕΕ. Ίσως να έρθει πιο κοντά στο στόχο ανάκτησης μεγαλύτερης κυριαρχίας από αυτή που έχασε με τα Μνημόνια.

Αυτό, θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του Τσίπρα.

Ο Τσίπρας ωστόσο θα ήθελε να τον θυμούνται ως τον ηγέτη που απέτρεψε την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας. Αυτό είναι λίγο πιο προβληματικό.

Η εμπρηστική ρητορική του Τσίπρα στην αρχή της θητείας του, τα αιτήματά του για ελάφρυνση του χρέους και η τοποθέτηση του ασυμβίβαστου Βαρουφάκη στο ΥΠΟΙΚ, ανησύχησε τους ηγέτες της ΕΕ.

Ο Τσίπρας χειροτέρεψε τα πράγματα κάνοντας ένα άσκοπο δημοψήφισμα το 2015 και επέμεινε ότι οι Έλληνες θα μπορούσαν να αρνηθούν την ανάγκη για δημοσιονομική βοήθεια», γράφει το Bloomberg.

«Οι αριστεροί θα τον θυμούνται ως προδότη»

Και καταλήγει απαντώντας στο ερώτημα πώς οι Πρέσπες θα μπορούσαν να σώσουν τον Τσίπρα:

«Η Ελλάδα βγήκε τώρα από τα Μνημόνια. Αλλά δεν έχει βγει ακόμη στο ξέφωτο. Η ανεργία εξακολουθεί να είναι κοντά στο 19%, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, παρόλο που ο Τσίπρας ξεκίνησε με περίπου 26%.

Οι Έλληνες είναι οι τρίτοι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι στην ΕΕ, μετά από τους Βούλγαρους και τους Κροάτες, και εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους με διαμαρτυρίες.

Με άλλα λόγια, οι Έλληνες δεν θα θυμούνται τη θητεία του Τσίπρα ως περίοδο ανάκαμψης.

Οι αριστεροί, θα τον θυμούνται ως τον προδότη ο οποίος, αντί να συνειδητοποιήσει τις υποσχέσεις αγκάλιασε τις πολιτικές λιτότητας.

Αυτή η αντίληψη μειώνει τις πιθανότητες επανεκλογής του, αλλά θα μειώσει και την επιτυχία του ως αποφασιστικού ηγέτη που έβγαλε την Ελλάδα από το κώμα.

Πιο ικανοί οι διάδοχοι Τσίπρα, θα διορθώσουν την οικονομία

Τα οικονομικά προβλήματα της χώρας θα τα διορθώσουν οι καλύτεροι γνώστες της οικονομίας και πιο ικανοί διάδοχοί του του Τσίπρα, χρησιμοποιώντας τις ίδιες μεθόδους με αυτές των κεντρώων κυβερνήσεων στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Ωστόσο, το πολιτικό ταλέντο του πρωθυπουργού, το οποίο ακονίστηκε από σκληρότερες μάχες από αυτές που αντιμετώπισαν οι περισσότεροι σύγχρονοι ηγέτες, μπορεί να τον μετατρέψει σε ιστορική φιγούρα. Η ψηφοφορία για τη συμφωνία της πΓΔΜ θα δείξει αν αυτό μπορεί να συμβεί».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις