Kατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή (pdf)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Kατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή (pdf)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: l.a.ntokas

Πραγματοποιήθηκε η κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, το πρωί Σαββάτου. Την Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων, ώστε να οριστεί πότε θα μπει η Συμφωνία στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Καθώς η συζήτηση της επιτροπής θα λάβει χώρα το απόγευμα Δευτέρας, αναμένεται ότι έως και την Παρασκευή θα έχει πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία […]

19.01.2019 | 16:58

Πραγματοποιήθηκε η κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, το πρωί Σαββάτου. Την Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων, ώστε να οριστεί πότε θα μπει η Συμφωνία στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Καθώς η συζήτηση της επιτροπής θα λάβει χώρα το απόγευμα Δευτέρας, αναμένεται ότι έως και την Παρασκευή θα έχει πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. Να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου δεν φέρει την υπογραφή της Έλενας Κουντουρά, η οποία βρίσκεται στην Κίνα. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράφει στη θέση της.

Στο μεταξύ, το Ποτάμι θα ψηφίσει «ναι» στην επιτροπή, δήλωσε το Σάββατο ο Γιώργος Μαυρωτάς, δίνοντας τέλος στο σίριαλ για το αν υπάρχει η πλειοψηφία, προκειμένου να εισαχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών για συζήτηση στην Ολομέλεια. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος και βουλευτής μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ανέφερε ότι ο Γρηγόρης Ψαριανός, που είναι τώρα μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη θέση του Σπύρου Δανέλλη, θα αντικατασταθεί από τον κ. Μαυρωτά καθόλη τη διάρκεια της συζήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ. Μαυρωτάς ανέφερε ότι στην σχετική ψηφοφορία θα ψηφίσει «ναι» στη Συμφωνία. Αυτο σημαίνει ότι οι 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συν τον κ. Μαυρωτά συγκροτούν την πλειοψηφία των 28 βουλευτών. Έτσι, δίνουν την δυνατότητα να υπερψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να έρθει για συζήτηση στην ολομέλεια, χωρίς να χρειαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ να προσθέσει άλλον βουλευτή ή να προχωρήσει σε άλλη κοινοβουλευτική ενέργεια.

Τι αναφέρει η αιτιολογική έκθεση

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η Συμφωνία των Πρεσπών τερματίζει την διαφορά μεταξύ Ελλάδος και πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σχετικά με το όνομα της τελευταίας. Προβλέπει επίσης τον τερματισμό, την αποχή και τη λήψη μέτρων για οποιαδήποτε συμπεριφορά αλυτρωτισμού, αναθεωρητισμού αμφισβήτησης συνόρων και εχθρικής προπαγάνδας.Έτσι, διασφαλίζει τον σεβασμό των ιστορικών και πολιτιστικών συμβόλων της χώρας μας, καθώς και τον σεβασμό της ελληνικής ιστορίας, πολιτισμού και κληρονομιάς της ελληνικής Μακεδονίας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Ακόμη αναφέρεται ότι η Συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στην εθνική θέση, όπως διαμορφώθηκε μετά την ενδιάμεση συμφωνία για λύση ERGA ONMES, με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και οριστικό τερματισμό κάθε αλυτρωτισμού. Με την συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα, τα συμφωνηθέντα είναι πλέον οριστικά και μη αναστρέψιμα. Συνεπώς με τη Συμφωνία εγκαθιδρύεται μια περίοδος φιλίας, καλής γειτονίας, συνεργασίας και αναβάθμισης σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης των διμερών σχέσεων μεταξύ των μερών. Ακόμα, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, η Συμφωνία σταθεροποιεί την όλη περιοχή των Βαλκανίων και αναδεικνύει τη χώρα μας ως πρωταγωνιστικη δύναμη ειρήνης και ασφάλειας σε αυτήν αναβαθμίζονται σημαντικά το διεθνές της κύρος.

Το σχέδιο νόμου για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Η αιτιολογική έκθεση

Exit mobile version