Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

18

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άδειασαν οι αποθήκες της ΕΛΑΣ από χημικά και “καταφεύγουν” στα ληγμένα
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Άδειασαν οι αποθήκες της ΕΛΑΣ από χημικά και “καταφεύγουν” στα ληγμένα

Ακόμα δεν έχει κοπάσει η οργή για τα χημικά που έριξε η αστυνομία την περασμένη Κυριακή διαλύοντας το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Μετά τα περί σχεδίου εισβολής στη Βουλή που η ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει ότι γνώριζε κιόλας και επιμένει πως η επιχειρησιακή ανταπόκριση ήταν η πλέον ενδεδειγμένη. Ωστόσο όπως αναφέρει η έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου τώρα από τη […]

ΕΛΑΣ-χημικά-δακρυγόνα.jpg

Ακόμα δεν έχει κοπάσει η οργή για τα χημικά που έριξε η αστυνομία την περασμένη Κυριακή διαλύοντας το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Μετά τα περί σχεδίου εισβολής στη Βουλή που η ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει ότι γνώριζε κιόλας και επιμένει πως η επιχειρησιακή ανταπόκριση ήταν η πλέον ενδεδειγμένη.

Ωστόσο όπως αναφέρει η έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου τώρα από τη αστυνομία υποστηρίζουν για τη χρήση των ληγμένων δακρυγόνων πως άδειασαν οι αποθήκες.

Συγκεκριμένα πηγές της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν πως επειδή οι κουκουλοφόροι έχουν καλύτερο εξοπλισμό από τους αστυνομικούς και συγκεκριμένα καλύτερες  αντιασφυξιογόνες μάσκες, τα ΜΑΤ αναγκάζονται να ρίξουν τουλάχιστον 15 δακρυγόνα προκειμένου να απομακρύνουν τους κουκουλοφόρους.

«Παλιότερα ένας ψεκασμός με χημικά έφτανε», αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος των ΜΑΤ. 

Κατά συνέπεια η εκτεταμένη χρήση χημικών είχε ως αποτέλεσμα η ΕΛ.ΑΣ. να ξεμείνει από απόθεμα και έτσι αναγκάστηκε να ανασύρει από τις αποθήκες τα ληγμένα. Πρόκειται για δακρυγόνα, που έχουν αγοραστεί μετά από διαγωνισμό το 2017 από εταιρεία της Βραζιλίας.

ligmena-dyo

ligmena-ena

Πόσο κοστίζουν τα δακρυγόνα

Σημειώνεται πως η αγορά των δακρυγόνων είναι πολυδάπανη, καθώς ενδεικτικά μία χειροβομβίδα κρότου-λάμψης κοστίζει 70 ευρώ, ενώ η τιμή αγοράς ενός δακρυγόνου κυμαίνεται από 45 έως 80 ευρώ το ένα.

Φωτο: Ο Ισπανός συγγραφέας Πέδρο Ολάγια έγραψε στο Twitter, πως αυτού του τύπου τα χημικά έχουν απαγορευθεί από διεθνείς συνθήκες.

Ένωση Ελλήνων Χημικών σε Τσίπρα: Τα δακρυγόνα μπορούν να σκοτώσουν

Να αποσύρει τα επικίνδυνα χημικά, όπως τα χαρακτηρίζει, ζητά η Ένωση Ελλήνων Χημικών από τον Αλέξη Τσίπρα. Με επιστολή προς τον πρωθυπουργό εξηγεί γιατί και πώς μπορεί η χρήση δακρυγόνου να οδηγήσει σε θάνατο.

Υπενθυμίζει δε τις παλαιότερες δεσμεύσεις Υπουργών Προστασίας του Πολίτη για εξάλειψη της χρήσης τους σε ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις. «Δεσμεύσεις που παρέμειναν ανενεργές» όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

Η Ένωση αναγνωρίζει την δυσκολία να αντιμετωπίσει η αστυνομία βίαιους διαδηλωτές αλλά ζητά να βρεθούν διαφορετικοί τρόποι.

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών που αποτελεί και σύμβουλο του Κράτους αναφέρεται λεπτομερώς στο πώς το δακρυγόνο μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Εξηγεί πως περιέχει τη χημική ουσία CS η οποία λογίζεται ως χημικό όπλο. Η χημική ουσία CS εμφανίζει τοξικότητα εφόσον ριχτεί από μικρή απόσταση- λιγότερο από πέντε μέτρα- στο πρόσωπο ανθρώπων και μέσα σε κλειστό χώρο.

Το CS προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και ερεθισμό των ματιών. Μπορεί επίσης, να οδηγήσει σε διάτρηση του στομάχου, αφού εισέρχεται στο πεπτικό σύστημα. Το CS – κυρίως σε μεγάλες συγκεντρώσεις – μπορεί να προκαλέσει πνευμονικό οίδημα ή ακόμη και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.

«Ιστορικά, θα θέλαμε να αναφέρουμε επίσης ότι η χρήση των αερίων CS και CN, βασικότερων συστατικών των σύγχρονων δακρυγόνων, από τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ ανάγκασε τον ΟΗΕ να καταλήξει στην Απόφαση 2603/16-12-1969.

Σύμφωνα με αυτή, καλούνται τα κράτη-μέλη να κάνουν σαφή δήλωση, ότι η απαγόρευση, που περιλαμβάνεται στο Πρωτόκολλο της Γενεύης θα έχει εφαρμογή στην πολεμική χρήση όλων των χημικών, βακτηριολογικών και βιολογικών ουσιών.

Βάσει της Σύμβασης του Παρισιού (1993), η οποία έχει κυρωθεί και από την Ελλάδα, η παραγωγή των χημικών ουσιών για στρατιωτικούς σκοπούς έχει απαγορευθεί» σημειώνεται στην επιστολή.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρει η Ένωση της προς τον πρωθυπουργό, η χρήση δακρυγόνων για τη διάλυση πλήθους εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους καθώς οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται στο σημείο εφαρμογής και χρήσης και στους δεχόμενους τη ρίψη εμπλεκόμενους.

Η χρήση σε αστικές περιοχές που χαρακτηρίζονται από κλειστά «μικροπεριβάλλοντα»- micro environments, προκαλεί τη συσσώρευση των παραπάνω τοξικών χημικών ουσιών στο ευρύτερο αστικό πολεοδομικό συγκρότημα. Εφόσον, οι μετεωρολογικές συνθήκες δύναται να ευνοήσουν την πολύωρη παραμονή στα χαμηλά επίπεδα της ατμόσφαιρας των τοξικών χημικών ενώσεων σε επίπεδα συγκεντρώσεων ικανών να επιφέρουν τα ίδια συμπτώματα.

«Σας παρακαλούμε, σκεπτόμενος τις σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, να αποφασίσετε την απόσυρση των επικίνδυνων χημικών, που επιβαρύνουν για πολλές ημέρες την ατμόσφαιρα του αστικού περιβάλλοντος, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων εν γένει…» συμπληρώνεται.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις