Την επόµενη εβδοµάδα, ανακοινώνεται ο νέος αυξηµένος κατώτατος µισθός, ο οποίος θα ισχύει από την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου, διαµορφώνοντας νέο τοπίο στις αποδοχές του ιδιωτικού τοµέα.
Σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό, εντός της επόµενης εβδοµάδας θα πρέπει να συνεδριάσει το Υπουργικό Συµβούλιο ώστε ακολούθως να υπογραφεί από την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, η επίµαχη υπουργική απόφαση µε την οποία θα αυξάνεται ο κατώτατος µισθός και θα καταργείται ο υποκατώτατος.
Ο νέος αυξηµένος µισθός θα ισχύει για όλους τους εργαζοµένους, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις.
Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», η αύξηση αναµένεται να «κλειδώσει» κοντά στα 50 ευρώ -δηλαδή κοντά στην περιοχή του 8,5%- και πάντως µεταξύ 8% και 10%.
Αυτό σηµαίνει πως ο νέος µισθός αναµένεται να οριστεί κοντά στα 640 ευρώ.
Στο ραντεβού της Τρίτης µε τους Θεσµούς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε ότι είναι σύµφωνη µε την αύξηση του κατώτατου µισθού, σηµειώνοντας ωστόσο ότι αυτή θα πρέπει να είναι προσεκτική.
Στο πλαίσιο της ενηµέρωσης έγινε ανταλλαγή οικονοµικών και νοµικών επιχειρηµάτων από τις δύο πλευρές, αναφορικά µε την επίδραση της αύξησης του κατώτατου µισθού σε βασικά µεγέθη της οικονοµίας.
Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση για το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ληφθεί την ερχόµενη εβδοµάδα, οπότε θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λοιπόν, έχει δώσει το πράσινο φως για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ και η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην αύξηση, ούτως ή άλλως με το επιχείρημα ότι το ίδιο έκανε και η Πορτογαλία και αποτέλεσε ένα επιτυχημένο μέτρο.
Κι αυτό παρότι κάποιες πλευρές των θεσμών εκφράζουν αντιρρήσεις στην απόφαση αυτή και θεωρούν πως δεν πρέπει να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού.
«Και στην Πορτογαλία λέγανε τα ίδια και προχώρησαν οι Πορτογάλοι και είχαν δίκιο οι Πορτογάλοι. Βέβαια το συζητάμε. Τους λέμε τους λόγους και πιστεύουμε ότι όχι μόνο δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, αλλά και θετικές», ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος.
Ταυτόχρονα, δεν πρόκειται να έρθει -άμεσα, τουλάχιστον- η ρύθμιση για 120 δόσεις στην Εφορία.
Οι Θεσμοί είναι αρνητικοί σε αυτό και πηγές του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν ότι σχετική πρόταση προς τους Θεσμούς δεν έχει γίνει ακόμη, οι οποίοι είναι αρνητικοί «για λόγους αρχής» στη θέσπιση νέας ρύθμισης για τις οφειλές στην Εφορία.
Αντίθετα, η ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία θα έρθει κανονικά, χωρίς οι θεσμοί να έχουν εκφράσει κάποια διαφορετική πρόταση.
Οι επικεφαλής των κλιμακίων της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ESM και του ΔΝΤ, ανανέωσαν το ραντεβού τους με την ελληνική πλευρά στις εξ αποστάσεως συνομιλίες, που θα γίνουν γύρω στις 15 Φεβρουαρίου.