Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Αναδρομικά: Πώς μπορείτε να διεκδικήσετε επιστροφή 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά: Πώς μπορείτε να διεκδικήσετε επιστροφή 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο

Αγωγές για τα αναδρομικά του 13ου και του 14ου μισθού καλούνται από τη νομική υπηρεσία της ΑΔΕΔΥ να καταθέσουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο μέχρι τις 15 Μαρτίου του 2019.  Συστήνεται, δε, στις αγωγές να διεκδικηθούν, ανεξαρτήτως διετούς παραγραφής, όλα τα δώρα, όλων των ετών από 1-1-2013 και εφεξής. Οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να διεκδικήσουν τα χρήματα των δώρων από το 2013 […]

Αναδρομικά

Αγωγές για τα αναδρομικά του 13ου και του 14ου μισθού καλούνται από τη νομική υπηρεσία της ΑΔΕΔΥ να καταθέσουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο μέχρι τις 15 Μαρτίου του 2019. 

Συστήνεται, δε, στις αγωγές να διεκδικηθούν, ανεξαρτήτως διετούς παραγραφής, όλα τα δώρα, όλων των ετών από 1-1-2013 και εφεξής.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να διεκδικήσουν τα χρήματα των δώρων από το 2013 ως το 2018 και αντιστοιχούν σε 1.000 ευρώ ανά έτος.

«Μετά την επίσπευση της εκδίκασης, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, της υπόθεσης για τη συνταγματικότητα ή μη του Ν. 4093/2012 που κατάργησε εντελώς τα δώρα και το επίδομα αδείας (500 + 250 + 250 €), ζητήσαμε από τη Νομική σύμβουλο, σχετική Γνωμοδότηση.

Επειδή πέραν της συνταγματικότητας θα κριθεί επιπλέον και η αναδρομικότητα των απαιτήσεων, σας κοινοποιούμε τη σχετική Γνωμοδότηση προκειμένου να την αξιοποιήσετε για την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων που εκπροσωπείτε. Εξυπακούεται ότι η επαναφορά του συνόλου του 13ου και 14ου μισθού είναι στην προμετωπίδα των αιτημάτων μας και θα αποτελέσει αντικείμενο διεκδίκησης και στην επικείμενη συνάντηση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με τον Υπουργό Οικονομικών», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ θα κρίνει, την 1η Φεβρουαρίου, εάν η απόφαση για τους εν ενεργεία εργαζόμενους στο Δημόσιο θα ισχύει αναδρομικά. Κύκλοι της ΑΔΕΔΥ αναφέρουν ότι η κυβέρνηση οφείλει να επανανομοθετήσει άμεσα τα δώρα και να χορηγήσει τα αναδρομικά σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, όπως έγινε με τους ένστολους, τους πανεπιστημιακούς και τους γιατρούς. Η εν λόγω απόφαση για τους εν ενεργεία δημόσιους υπαλλήλους θα επηρεάσει και τους συνταξιούχους.

Να θυμίσουμε, ότι οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη πριν από την απόφαση του ΣτΕ, 10 Ιουνίου 2015, μπορούν να διεκδικήσουν ποσά από την 1η Ιανουαρίου 2012 και έως πέντε χρόνια, καθώς μετά προβλέπεται παραγραφή.

Tα «κλειδιά» είναι:

1. Αναδρομικά από τα κομμένα δώρα μπορούν να διεκδικήσουν, σύμφωνα με το δικηγόρο, Διονύση Ρίζο που μίλησε στο Cnn.

•Εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι 
•Εν ενεργεία υπάλληλοι ΟΤΑ 
•Εν ενεργεία υπάλληλοι ΝΠΔΔ 
•Ένστολοι 
•Αορίστου χρόνου δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι ΟΤΑ και υπάλληλοι ΝΠΔΔ 
•Συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι που αποχώρησαν το 2017 ή και το 2018 (διεκδικούν για την περίοδο ενέργειας)

2. Το κόστος των δικαστικών εξόδων είναι μικρότερο με το σχήμα της ομαδικής αγωγής. Στην ομαδική αγωγή εντάσσονται συνήθως υπάλληλοι που υπηρετούν στον ίδιο κλάδο ή αντικείμενο.

3. Στην προσφυγή πρέπει να ορίζονται το χρονικό διάστημα της διεκδίκησης και τα ακριβή ποσά που διεκδικεί κάθε υπάλληλος. Προσοχή, ακόμη και σε περιπτώσεις ομαδικής αγωγής κάθε υπάλληλος πρέπει να έχει εξατομικευμένη αντιμετώπιση και ανάλυση ποσών ανάλογα με τον χρόνο υπηρεσίας κ.λπ. Στις αγωγές πρέπει να περιγράφονται αναλυτικά οι περικοπές που έχουν γίνει.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο θέμα της παραγραφής που ορίζει και το χρονικό πλαίσιο των διεκδικήσεων. Η παραγραφή διεκδικήσεων με έγερση αγωγής στο Δημόσιο είναι διετής. Οσοι δεν έχουν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αλλά υπέβαλαν στην υπηρεσία τους την αίτηση διακοπής παραγραφής έως 31 Δεκεμβρίου του 2018, μπορούν τώρα να διεκδικήσουν δικαστικά τα δώρα του 2017 και του 2018 (και δώρο Χριστουγέννων 2016).

Η διετής διορία για την άσκηση της αγωγής επανεκκινεί ένα εξάμηνο μετά την υποβολή της αίτησης. Αντίθετα, οι αξιώσεις για τα δώρα της περιόδου 2013-2015 έχουν παραγραφεί. Ωστόσο, η νομική σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ προτείνει να διεκδικηθεί το σύνολο των ποσών από το 2013, καθώς, όπως λέει, η υπάρχουσα νομολογία για τη διετή παραγραφή στηρίχθηκε στην οξεία δημοσιονομική κρίση του 2012 και μπορεί να ανατραπεί.

4. Σε άλλες υποθέσεις με έντονο δημοσιονομικό ενδιαφέρον το ΣτΕ στο παρελθόν όρισε πως αναδρομικά δικαιούνται λόγω της αντισυνταγματικότητας μόνο όσοι είχαν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη τη στιγμή δημοσίευσης της απόφασής του. Εφόσον η Ολομέλεια υιοθετήσει το σκεπτικό του ΣΤ’ Τμήματος στην απόφασή της (η δημοσίευση της οποίας πρέπει να αναμένεται μετά τα τέλη Μαρτίου), δεν αποκλείεται να θέσει την ίδια δημοσιονομική ρήτρα και για τα αναδρομικά των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων. Γι’ αυτό και οι ειδικοί συμβουλεύουν τους υπαλλήλους να ασκήσουν αγωγές μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ.

5. Τα όποια αναδρομικά αφορούν τα κομμένα δώρα που δίδονταν έως το 2012, δηλαδή 500 ευρώ τα Χριστούγεννα, 250 το Πάσχα και 250 ευρώ το καλοκαίρι για όλους ανεξάρτητα από τον μισθό. Συνεπώς οι διεκδικήσεις για το παρελθόν αφορούν σε 1.000 ευρώ τον χρόνο για όλους. Οι διατάξεις του 2010 που έκοψαν τα παλιά δώρα σε σταθερά ποσά έχουν κριθεί συνταγματικές.

6. Οι αγωγές κατατίθενται στα Διοικητικά Πρωτοδικεία του τόπου όπου υπηρετεί ο υπάλληλος. Προσοχή, οι υπάλληλοι ΙΔΑΧ υπάγονται στα πολιτικά και όχι στα διοικητικά δικαστήρια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις