Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Στο 8%, προσανατολίζεται το ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Στο 8%, προσανατολίζεται το ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού

Στο 8%, προσανατολίζεται, το ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο ΑΠΕ ότι το θέμα αποτελεί «δικαιοδοσία» της ελληνικής κυβέρνησης φτάνοντας τα 633 ευρώ από τα 586 που είναι σήμερα. Η τελική απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες – πιθανόν την Τρίτη – καθώς πρόκειται να υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση από […]

αύξηση-του-κατώτατου-μισθού-1.jpg

Στο 8%, προσανατολίζεται, το ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο ΑΠΕ ότι το θέμα αποτελεί «δικαιοδοσία» της ελληνικής κυβέρνησης φτάνοντας τα 633 ευρώ από τα 586 που είναι σήμερα.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες – πιθανόν την Τρίτη – καθώς πρόκειται να υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση από την ίδια την υπουργό Εργασίας.

Ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από 1η Φεβρουαρίου, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, γεγονός που αυτόματα οδηγεί στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

Παράλληλα, η αύξηση του κατώτατου θα οδηγήσει στην ενίσχυση 24 επιδομάτων και ειδικών παροχών που χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε τουλάχιστον 300.000 δικαιούχους.

Το 2012, οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό υπέστησαν μια σημαντική μείωση της τάξεως του 22% καθώς είδαν το μισθό τους από 751 ευρώ να περικόπτεται και να φτάνει στα 586 ευρώ.

Για τους νέους έως 25 ετών ο μισθός μειώθηκε από τα 751 ευρώ στα 510 ευρώ, δημιουργώντας έτσι «τον υποκατώτατο μισθό» και θέτοντας ηλικιακές διακρίσεις ανάμεσα στους εργαζομένους.

Οι επιπτώσεις της μείωσης αυτής επηρέασαν δραματικά τις εισοδηματικές κατανομές, καθώς το ποσοστό των χαμηλόμισθων αυξήθηκε και το φαινόμενο της εργασιακής φτώχειας οδηγήθηκε σε έξαρση. Έπειτα από περίπου επτά χρόνια, κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Για τέσσερις μήνες και στο πλαίσιο της διαδικασίας που προβλεπόταν, διεξάγονταν διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί τα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, χώρες που παρότι βίωσαν μνημόνια, πραγματοποίησαν αυξήσεις στον κατώτατο μισθό των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, η Πορτογαλίαγια τέταρτη συνεχή χρονιά αυξάνει τον κατώτατο μισθό – κάθε αύξηση είναι της τάξεως του 5%, και πλέον στο 2019 αναμένεται να σπάσει το φράγμα των 600 ευρώ.

Αλλά και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέντρο Σάντσεθ προχώρησε στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22% – το υψηλότερο ποσοστό αύξησης στην ευρωζώνη, ο οποίος πλέον από 858 ευρώ τον μήνα θα ανέλθει στα 1.050 ευρώ.

Όπως έχει δηλώσει κι η ίδια η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβουλίου και την υπογραφή της σχετικής απόφασης από την ίδια, ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα τεθεί πλέον σε εφαρμογή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις