Από το 2005, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από τους Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Η ημερομηνία επιλέχθηκε καθώς στις 27 Ιανουαρίου 1945 απελευθερώθηκε από τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου.
Η Εσθήρ Κοέν, η γηραιότερη επιζήσασα του Άουσβιτς, περιγράφει την πορεία θανάτου από την πατρογονική της πόλη τα Ιωάννινα, μέχρι την Πολωνία και το στρατόπεδο εξόντωσης.
Ήταν άνοιξη του 43’ όταν η 17χρονη Εσθήρ επιβιβάστηκε με την οικογένεια της στα «τρένα του θανάτου» και είδε για τελευταία φορά τους δικούς της ανθρώπους, στο προαύλιο του κολαστηρίου του Άουσβιτς.
«Άκουγες θεέ μου… κλάματα, έβλεπες γέρους με άσπρα μαλλιά να τρέχουν… Με παρατεταμένα τα όπλα άρχισαν να ψάχνουν τις γυναίκες και τους άνδρες και πήραμε το δρόμο της καταστροφής.. Γιατί θεέ μου, γιατί; Γιατί μας πονάς τόσο πολύ;
«Από τότε δεν έχω κανέναν. Ούτε τη μάνα μου, ούτε τα αδέρφια μου ούτε κανέναν».
Η 93χρονη σήμερα Εσθήρ Κοέν, μέλος της ισραηλίτικης κοινότητας των Ιωαννίνων, είναι η γηραιότερη επιζήσασα από το κολαστήριο του Άουσβιτς.
Δείτε εδώ την συγκλονιστική μαρτυρία της
Η ανακοίνωση του υπουργείου για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος
«Η Ελλάδα ενώνει τη φωνή της με τη συνείδηση της ανθρωπότητας και τις δυνάμεις της με τα υπόλοιπα 31 μέλη της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης του Ολοκαυτώματος που έχουν αναλάβει, με τη Διακήρυξη της Στοκχόλμης, την ευθύνη διατήρησης στη συλλογική μνήμη των συνανθρώπων μας που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Παράλληλα, επαναλαμβάνει την πάνδημη καταδίκη κάθε πράξης που αρνείται την ιστορική αλήθεια αλλά και που βεβηλώνει τη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων της Shoah. Τιμούμε και δεσμευόμαστε, στη μνήμη όσων χάθηκαν και στο όνομα όσων επιβίωσαν, ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.
Η Διεθνής Κοινότητα έχει επιλέξει την ημέρα της απελευθέρωσης, πριν από 74 χρόνια, του Άουσβιτς-Μπιρκενάου από τις συμμαχικές δυνάμεις ως συμβολική ημέρα για να τιμά τη μνήμη των εκατομμυρίων Εβραίων που εξολοθρεύθηκαν με πρωτοφανείς συστηματικές, γραφειοκρατικά οργανωμένες μεθόδους στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου και αλλού.
Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος είναι ημέρα ευθύνης, μία παγκόσμια επέτειος που επαναφέρει στη μνήμη την πιο σκοτεινή σελίδα της ευρωπαϊκής ιστορίας, η οποία αποτελεί έκτοτε βασικό στοιχείο της συλλογικής, ευρωπαϊκής μας ταυτότητας.
Οι ισραηλιτικές κοινότητες της Ελλάδος υπέφεραν ανεπανόρθωτα από τις ναζιστικές θηριωδίες που οδήγησαν σε ολοκληρωτικό σχεδόν αφανισμό τους. Η ελληνική Πολιτεία αποτίει σήμερα ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των εκατομμυρίων συμπατριωτών μας και ξένων Εβραίων που έπεσαν θύματα του ειδεχθέστερου εγκλήματος της σύγχρονης Ιστορίας. Μαζί τους τιμούμε τους επιζήσαντες της Shoah, αναγνωρίζοντας τις ανεξίτηλες πληγές που χαράχθηκαν στα σώματα και τις ψυχές τους, αλλά και το θάρρος και την ανιδιοτελή θυσία όσων προσέτρεξαν να προστατεύσουν όσους καταδιώχθηκαν δίχως έλεος.
Η Ελλάδα ενώνει τη φωνή της με τη συνείδηση της ανθρωπότητας και τις δυνάμεις της με τα υπόλοιπα 31 μέλη της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης του Ολοκαυτώματος που έχουν αναλάβει, με τη Διακήρυξη της Στοκχόλμης, την ευθύνη διατήρησης στη συλλογική μνήμη των συνανθρώπων μας που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Παράλληλα, επαναλαμβάνει την πάνδημη καταδίκη κάθε πράξης που αρνείται την ιστορική αλήθεια αλλά και που βεβηλώνει τη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων της Shoah. Τιμούμε και δεσμευόμαστε, στη μνήμη όσων χάθηκαν και στο όνομα όσων επιβίωσαν, ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.»
Βιβλίο – ντοκουμέντο αποκαλύπτει τα σχέδια του Χίτλερ
Στην κατοχή της Εθνικής Βιβλιοθήκης Καναδά περιήλθε ένα βιβλίο που πιστεύεται ότι υπήρχε στην προσωπική συλλογή του Αδόλφου Χίτλερ και στο οποίο περιγράφεται λεπτομερώς ένα σχέδιο για Ολοκαύτωμα των Εβραίων στη Βόρεια Αμερική.
Το βιβλίο παρουσιάστηκε από την η Library and Archives Canada πριν από λίγες ημέρες στην Οττάβα.
Συγγραφέας του είναι ο Γερμανός Χάιντς Κλος, ο επικεφαλής υπηρεσίας που συνέλεγε στοιχεία για ζητήματα εθνικότητας ειδικά στις ΗΠΑ, τα οποία χρησιμοποιούσε το Γ΄Ράιχ.
Γραμμένο το 1944, το βιβλίο έχει τίτλο ««Στατιστικές, ΜΜΕ και Οργανώσεις του Ιουδαϊσμού στις ΗΠΑ και τον Καναδά» και αποκαλύπτει τα σχέδια του ναζιστικού καθεστώτος για εξόντωση των Εβραίων της βορείου Αμερικής.
Συγκεκριμένα, ο Κλος αναφέρει στο βιβλίο του στατιστικές εβραϊκού πληθυσμού σε διάφορες πόλεις, καθώς και βασικές οργανώσεις και τύπους καναδικών και αμερικανικών εβραϊκών κοινοτήτων.
Επίσης, τo βιβλίο φέρει στο εσωτερικό του εξωφύλλου έναν αετό με μια σβάστικα και τις λέξεις “Ex Libris Adolf Hitler”, που φανερώνουν ότι ανήκε στην προσωπική βιβλιοθήκη του Χίτλερ.