Πίσω στην απόφασή του να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ έκανε ο Νικολάς Μαδούρο
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι αμερικανικές διπλωματικές στη χώρα θα παραμείνουν ανοικτές.
Η επανεκλογή του αριστερού προέδρου πέρυσι έχει δεχθεί έντονη κριτική ως καλπονοθεία σχεδιασμένη να διατηρήσει τον ίδιο και τους συμμάχους του στις ένοπλες δυνάμεις στην εξουσία παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας.
Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες υποστηρίζουν τον αυτοανακηρυχθέντα μεταβατικό πρόεδρο της χώρας Χουάν Γκουαϊδό με την ΕΕ να απαιτεί τη διενέργεια το ταχύτερο δυνατόν εκλογών.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δηλώνει στα Ηνωμένα Έθνη ότι ο Μαδούρο πρέπει να φύγει.
«Ήρθε η ώρα κάθε χώρα να διαλέξει στρατόπεδο. Όχι άλλες καθυστερήσεις και παιχνίδια. Ή θα είστε με τις δυνάμεις της ελευθερίας, ή με τον Μαδούρο και το χάος του», είπε ο Μάικ Πομπέο στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός του των Εξωτερικών δεν λύγισαν στις απειλές του Μαδούρο να διώξει τους Αμερικανούς διπλωμάτες και να κόψει το ρεύμα στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στη Βενεζουέλα και αρνήθηκαν να κλείσουν την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Ωστόσο, αποχωρεί το μη αναγκαίο προσωπικό, ενώ οι διπλωμάτες της Βενεζουέλας στην Ουάσιγκτον επιστρέφουν στο Καράκας.
Για τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Κεντρικό Πανεπιστήμιο της Βενεζουέλας στο Καράκας, Κάρλος Λούνα, η απόφαση του Μαδούρο να αποδεχθεί μια περιορισμένη έστω λειτουργία των διπλωματικών αντιπροσωπειών συνιστά «απώλεια εξουσίας».
«Εκτόξευσε μια απειλή και δεν την υλοποίησε», λέει.«Το κάνει για να αποκλιμακώσει τις εντάσεις με τις ΗΠΑ. Όταν αποφάσισε να διακόψει τις σχέσεις, το έκανε γιατί ένιωσε υποχρεωμένος, αλλά η απέλαση διπλωματών δια της βίας έχει συνέπειες, ειδικά όταν έχεις απέναντί σου τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη παγκοσμίως».