“Αέρα” πήρε ο Ζόραν Ζάεφ μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, με τις αναφορές στη “Μακεδονία” να είναι ασταμάτητες Φαίνεται ξεκάθαρα πλέον, πως ο πρωθυπουργός της γείτονος σκοπεύει να παραβιάζει όποτε του “κατέβει” τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών, χωρίς μάλιστα να αντιμετωπίζει εμπόδια ή αντιδράσεις! Το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός […]
“Αέρα” πήρε ο Ζόραν Ζάεφ μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, με τις αναφορές στη “Μακεδονία” να είναι ασταμάτητες
Φαίνεται ξεκάθαρα πλέον, πως ο πρωθυπουργός της γείτονος σκοπεύει να παραβιάζει όποτε του “κατέβει” τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών, χωρίς μάλιστα να αντιμετωπίζει εμπόδια ή αντιδράσεις!
Το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός των Σκοπίων έκανε αναρτήσεις στο Twitter χρησιμοποιώντας τον όρο «Μακεδονία».
Η πρώτη αφορούσε μια αναφορά στο ποιοτικό εργατικό δυναμικό της χώρας του απευθύνοντας πρόσκληση σε επίδοξους επενδυτές.
#Македонија има добри работници, коишто не се штедат, за квалитетни пари да работат во компаниите. Добредојдени се сите странски инвестиции што сакаат да платат добра плата за квалитетни работници. pic.twitter.com/tUwUQi5SjW
— Зоран Заев (@Zoran_Zaev) January 27, 2019
Η δεύτερη αφορούσε την ομιλία του για τον Άγιο Σάββα ενώπιον Σέρβων των Σκοπίων γράφοντας ότι «ήταν τιμή μου να απευθυνθώ στα μέλη της σερβικής κοινότητας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
Градиме и негуваме општество еднакво за сите, а во тоа, угледувајќи се на делата на Свети Сава, придонесува и српската заедница во Македонија.
Честа ми беше да се обратам пред припадниците на српската заедница во Република Македонија, како и пред угледните гости. pic.twitter.com/tCQUv3YYnc
— Зоран Заев (@Zoran_Zaev) January 27, 2019
Σημειώνεται ότι η Σερβία θα είναι μια από τις πρώτες χώρες που θα αναγνωρίσουν τον νότιο γείτονά της με τη νέα συνταγματική ονομασία του «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Είχε προηγηθεί μια ανάρτηση του Ζάεφ το Σάββατο στην οποία ανέφερε ότι «η Μακεδονία είναι κομμάτι του δημοκρατικού κόσμου» και μια την Κυριακή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος.
«Θα μείνουμε ενωμένοι εξ ονόματος των εκατομμυρίων γυναικών, ανδρών και παιδιών, συμπεριλαμβανομένων 7200 Εβραίων από τη Μακεδονία, που έπεσαν θύματα του ναζισμού, και θα πούμε: Ας μην ξεχάσουμε ποτέ, για να μην επαναληφθεί η ιστορία».
На Меѓународниот ден на сеќавањето на жртвите од холокаустот, да застанеме единствени во име на милионските жени, мажи и деца, меѓу кои и 7200 Евреи од Македонија, жртви на нацизмот, и да порачаме: Нема да заборавиме, за никогаш да не се повтори!#HolocaustMemorialDay pic.twitter.com/9qyrgvZPVF
— Зоран Заев (@Zoran_Zaev) January 27, 2019
Όταν ο Ζάεφ πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη δήλωσή του σε ελληνικό μέσο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και από την ελληνική πλευρά, απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο Μακεδονία ή Βόρεια Μακεδονία.
«Οι πολίτες της χώρας μας και της φίλης μας της Ελλάδας, μπορούν να είναι υπερήφανοι σήμερα. Είναι η γενιά που έβαλε τέλος σε ένα επεισόδιο της αβέβαιης ειρήνης στα Βαλκάνια. Με την αποδοχή και την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, νικητές είναι όλοι οι πολίτες και των δύο χωρών αλλά επίσης και οι πολίτες όλης της περιοχής».
Αντιθέτως, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προχώρησε σε αναρτήσεις, χρησιμοποιώντας επιδεικτικά το όνομα«Μακεδονία».
Μετά τα τιτιβίσματα του Ζάεφ έρχεται στο προσκήνιο ένα βίντεο από συνέντευξη του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, στο οποίο αναφέρεται στη χώρα του με τον ίδιο τρόπο.
Η συνέντευξη δόθηκε σε τοπικό κανάλι στις 19 Ιουνίου 2018, αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Δεν είναι μόνο τα Σκόπια, όμως, που αδυνατούν να τηρήσουν έστω και προσχήματα.
Η Άγκυρα στην πρώτη της αντίδραση για την κύρωση της Συμφωνίας, ακολούθησε την ίδια γραμμή. Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, καλωσορίζοντας αυτό το βήμα, πανηγύρισε ότι ξεπεράστηκε το εμπόδιο «για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».