Λίγη ώρα πριν ξεκινήσει στην Ολομέλεια η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ, οι ΑΝΕΛ άφησαν τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς πλειοψηφία στην Επιτροπή ΔΕΚΟ
Οι βουλευτές είχαν κληθεί να εγκρίνουν ή όχι την τοποθέτηση του κ. Παντελή Κυπριανού στη θέση του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Όμως ο κ. Κυπριανός στην ψηφοφορία που έγινε πήρε 10 θετικές και 11 αρνητικές ψήφους. «Παρών», ανάμεσα σε άλλους, ψήφισαν ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ και ο εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών Σπύρος Λυκούδης.
Έτσι, με βάση την ψηφοφορία, ο κ. Κυπριανός δεν πήρε έγκριση από την Επιτροπή ΔΕΚΟ για τη συγκεκριμένη θέση.
Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης κάλεσε τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να μην επιμείνουν στην τοποθέτηση του κ. Κυπριανού στη θέση.
Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η άποψη της συγκεκριμένης επιτροπής έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, άρα εναπόκειται στη θέληση του κ. Γαβρόγλου για το αν θα τον τοποθετήσει στη θέση.
Βέβαια είναι πρωτοφανές ο υπουργός Παιδείας να διορίζει επικεφαλής Ανεξάρτητης Αρχής προσωπικό του σύμβουλο!
Νίκη Κεραμέως: Έκθετος ο υπουργός
«Είναι η πρώτη καταγραφή της έλλειψης πλειοψηφίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Βουλή. Προφανώς αυτή η επιτροπή εκφράζει γνώμη, δεν είναι δεσμευτική, πλην όμως το πολιτικό ζήτημα είναι μείζον και ο υπουργός ο ίδιος είναι έκθετος διότι θα προχωρήσει στον διορισμό ενός ανθρώπου ο οποίος δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και ενώ ο ΣYΡΙΖΑ υποτίθεται ότι έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτή η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν έχει ουσιαστική πλειοψηφία, αλλά μια ευκαιριακή πλειοψηφία, είναι η πρώτη φορά που στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής δεν περνά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ».
Η κυρία Κεραμέως ανέφερε ακόμη ότι η αρνητική ψήφος της ΝΔ και η μορφή της κατά του συγκεκριμένου προσώπου δεν ήταν κυρίως για τα τυπικά προσόντα του κ. Κυπριανού, αλλά για το γεγονός ότι μέχρι τις 11 Ιανουαρίου ήταν προσωπικός σύμβουλος του κ. Γαβρόγλου. «Για εμάς είναι αδιανόητο το πώς ένας σύμβουλος υπουργού μεταπηδά σε μια Ανεξάρτητη Αρχή», συμπλήρωσε.
Επέκρινε και τον πρόεδρο της Βουλής διότι, όπως ανέφερε, «μπήκε σε μία ανάλυση του περιεχομένου της ψήφου και ανέφερε πως το “παρών” που επέλεξαν ορισμένοι, το επέλεξαν γιατί αναγκάστηκαν κομματικά να το κάνουν».