Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κατρούγκαλος: “Είμαστε αλληλέγγυοι προς τον λαό της Βενεζουέλας” – Δεν καταδικάζει το καθεστώς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: “Είμαστε αλληλέγγυοι προς τον λαό της Βενεζουέλας” – Δεν καταδικάζει το καθεστώς

Η Ελλάδα είναι αλληλέγγυα προς τον λαό της Βενεζουέλας και στηρίζει τη Δημοκρατία, δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δεν καταδίκασε, δεν πήρε ξεκάθαρη θέση για τον Νικολάς Μαδούρο, αλλά και για τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό. Θυμίζουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος Πάνου Σκουρλέτη, έχει εκφράσει την «αμέριστη στήριξη και την αλληλεγγύη […]

Γιώργος-Κατρούγκαλος.jpg

Η Ελλάδα είναι αλληλέγγυα προς τον λαό της Βενεζουέλας και στηρίζει τη Δημοκρατία, δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δεν καταδίκασε, δεν πήρε ξεκάθαρη θέση για τον Νικολάς Μαδούρο, αλλά και για τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό.

Θυμίζουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος Πάνου Σκουρλέτη, έχει εκφράσει την «αμέριστη στήριξη και την αλληλεγγύη του στον νόμιμο πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο».

Από την πλευρά της η ΕΕ έχει δώσει τελεσίγραφο στο καθεστώς Μαδούρο να προκηρύξει εκλογές, διαφορετικά θα αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως νέο, προσωρινό πρόεδρο.

Ο κ. Κατρούγκαλος, στη δήλωσή του, τόνισε ότι η πάγια θέση της Αθήνας είναι πως μόνο με τον πολιτικό διάλογο μπορούν να ξεπεραστούν οι διαφορές στη Βενεζουέλα.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναρωτηθεί «τι ακριβώς είναι αυτό που συνδέει τον κ. Τσίπρα με τον δικτάτορα της Βενεζουέλας;», επικρίνοντας τον πρωθυπουργό γιατί επιμένει να στηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου:

«Η Ελλάδα είναι αλληλέγγυα προς στο λαό της Βενεζουέλας, στηρίζει τη δημοκρατία και επιδιώκει την αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης σε μια πολύ πολωμένη κοινωνία, σ’ ένα πολύ πολωμένο πολιτικό σύστημα. Και πιστεύουμε πάγια ότι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορούν να ξεπεραστούν αυτές οι διαφορές είναι ο πολιτικός διάλογος.

Απ’ την πρώτη στιγμή επιδιώξαμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενωμένη, να παίξει έναν παρόμοιο ρόλο, προωθώντας την ιδέα μιας ομάδας κρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που για ιστορικούς λόγους έχουν ιδιαίτερη επιρροή στην περιοχή, να αναλάβουν αυτόν τον μεσολαβητικό ρόλο. Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινούνται και πρωτοβουλίες άλλων κρατών, όπως της Ουρουγουάης και του Μεξικού και στην ίδια κατεύθυνση, άλλωστε, κινήθηκε και η πρόσφατη παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου.

Θεωρούμε βασικό θέμα, πρώτον η ΕΕ να έχει ενιαία θέση. Δεύτερον, να μη συρόμαστε πίσω από πρωτοβουλίες άλλων μεγάλων Δυνάμεων. Τρίτον, να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στη Δημοκρατία, να μην επιτραπεί η ανάμιξη του στρατού ως παράγοντα που να διαμορφώνει εξελίξεις, όπως φαίνεται να ζητούν πλευρές των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Τις θέσεις αυτές μετέφερα, εκφράζοντας επίσης και την υποστήριξή μου στις μέχρι τώρα προσπάθειες της, στην ΥΕ/ΑΕ της ΕΕ, την κα Federica Mogherini. Τις ίδιες θέσεις, επίσης, θα επιδιώξουμε να επικρατήσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ακριβώς γιατί θέλουμε την ΕΕ να είναι πρωταγωνίστρια για την ειρήνη και να μην είναι παράγοντας που θα επιδεινώνει και δεν θα επιλύει τα προβλήματα, όπως πολλές φορές έχουμε δει δυστυχώς να συμβαίνει σε άλλες χώρες του κόσμου.

Δεν θέλουμε η Βενεζουέλα να γίνει άλλη μια Λιβύη της Νότια Αμερικής. Θέλουμε να έχει δημοκρατία, ευημερία και ένα λαό ο οποίος θα είναι ενωμένος και θα μπορέσει, πράγματι, να ασκεί τα δημοκρατικά του δικαιώματα, σε μια Δημοκρατία για το δικό του και μόνο συμφέρον».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις