Μετά τις ασταμάτητες αναφορές του Ζόραν Ζάεφ στη “Μακεδονία”, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του «σύντομα» θα λέγεται «Βόρεια Μακεδονία».
«Τον Ιούνιο, ελπίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει λάβει εκ μέρους μας ισχυρά επιχειρήματα που να δικαιολογούν να προταθεί στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, σύντομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μια ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Όπως υπογράμμισε, είναι «πεπεισμένος» για την ικανότητα της χώρας του να δώσει μέχρι τότε αποδείξεις για τις «προόδους της στους τομείς του κράτους δικαίου, της εφαρμογής δικαστικών μεταρρυθμίσεων», καθώς και στη μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.
Υποστηρικτής της ένταξης στην ΕΕ των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς παραδέχθηκε πάντως ότι «δεν θα ήταν φρόνιμο να ορισθεί από τώρα μια συγκεκριμένη ημερομηνία» για την είσοδο της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.
«Αυτό εξακολουθεί να εξαρτάται από τις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν και τις προόδους που θα έχουν επιτευχθεί, όμως διαπιστώνω μια ισχυρή βούληση και υπάρχουν αποτελέσματα» από την πλευρά της ΠΓΔΜ, τόνισε μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Ζ. Ζάεφ.
«Πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές αξίες, περισσότερο μάλιστα απ’ ό,τι ορισμένα πρόσωπα στους κόλπους των κρατών μελών», υπογράμμισε ο Ζάεφ υποστηρίζοντας πως η κυβέρνησή του εργάζεται «καθημερινά» για την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για την ένταξη στην ΕΕ.
Αλλάζουν οι πινακίδες στα σύνορα
Σε περίπου μία εβδομάδα, μετά την κύρωση από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή των πινακίδων στις συνοριακές διόδους της χώρας, στις διπλωματικές-προξενικές αντιπροσωπείες, καθώς και στις εισόδους των δημόσιων υπηρεσιών, στις οποίες θα αναγράφεται το νέο όνομα της χώρας, Βόρεια Μακεδονία.
Η πρόβλεψη αυτή περιέχεται στο σχέδιο για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της πΓΔΜ που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών, το οποίο υιοθέτησε το υπουργικό συμβούλιο της χώρας.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι τα αρμόδια υπουργεία, τα κρατικά όργανα και θεσμοί, οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι μετοχικές εταιρείες που υπάγονται στην ιδιοκτησία του κράτους, θα πρέπει εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας μετά τη θέση σε ισχύ των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος της χώρας να πραγματοποιήσουν αλλαγή των πινακίδων στις συνοριακές διόδους και στα κρατικά σύνορα της χώρας μας, στις διπλωματικές-προξενικές αντιπροσωπείες, καθώς και στις εισόδους των υπηρεσιών.
Για την ίδια διαδικασία, ανάλογες συστάσεις θα λάβουν και οι μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης.