Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / “Βόμβα” Δραγασάκη για τα “κόκκινα δάνεια” – Κίνδυνος για νέα κεφάλαια που θα πληρώσουν οι πολίτες
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

“Βόμβα” Δραγασάκη για τα “κόκκινα δάνεια” – Κίνδυνος για νέα κεφάλαια που θα πληρώσουν οι πολίτες

Τα «κόκκινα δάνεια» συνεχίζουν να διογκώνονται, με τις τράπεζες να βρίσκονται μπροστά σε μεγάλο κίνδυνο Ο Γιάννης Δραγασάκης πέταξε μιλώντας στη Βουλή, προειδοποίησε πως αν δεν μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας, το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, […]

κόκκινα-δάνεια-Δραγασάκης.jpg

Τα «κόκκινα δάνεια» συνεχίζουν να διογκώνονται, με τις τράπεζες να βρίσκονται μπροστά σε μεγάλο κίνδυνο

Ο Γιάννης Δραγασάκης πέταξε μιλώντας στη Βουλή, προειδοποίησε πως αν δεν μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας, το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τέλος Φεβρουαρίου με αρχή Μαρτίου.

Η ρύθμιση δεν μπορούσε να έρθει νωρίτερα, καθώς έπρεπε να εξεταστούν όλα τα δεδομένα.

«Είμαστε η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια», είπε ο Δραγασάκης στη Βουλή.

Πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε «οδηγός», γι’ αυτό και χρειαζόταν μεγάλη προσοχή, ώστε να μην απαιτήσουν οι τράπεζες νέα κεφάλαια που θα επιβάρυναν τον Έλληνα φορολογούμενο.

Στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή για την κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχόμενο για την παράταση δυνατότητας εξαίρεσης της κύριας κατοικίας από τη ρευστοποίηση και παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ο Γιάννης Δραγασάκης απάντησε και στην κριτική της αντιπολίτευσης για το επιτόκιο εξόδου στις αγορές.

Όπως είπε, η Ελλάδα είναι μια χώρα που χρεοκόπησε και βγαίνει από κρίση και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να έχει το ίδιο επιτόκιο με την Πορτογαλία.

Την πράξη νομοθετικού περιεχομένου στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων, η ΝΔ επιφυλάχθηκε, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

«Αν δεν το προσέξουμε μπορεί να οδηγήσουμε τις τράπεζες να ζητήσουν νέα κεφάλαια και μπορεί να κληθεί πάλι να τα βάλει ο Έλληνας φορολογούμενος».

«Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια. Άρα δεν υπάρχουν λύσεις manual, δεν υπάρχει κάποιος οδηγός να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Αν δεν το προσέξουμε, μπορεί να κάνουμε ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες σε σημείο που να απαιτηθούν νέα κεφάλαια. Και άρα αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η νομοθέτηση», είπε χαρακτηριστικά.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώνονται στα 90 δισ. ευρώ, ήτοι στο 43%, στα τέλη του 2018, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι διατηρήσιμη μόνο αν ολοκληρωθεί η απομόχλευση των τραπεζών.

Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί αφενός η μεταφορά των προβληματικών δανείων εκτός των τραπεζικών ισολογισμών και αφετέρου η αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους.

Σε πρόσφατη έκθεση του το think tank Bruegel, τονίζει πως στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχουν πραγματοποιηθεί λίγες πωλήσεις NPLs. Εκτιμάται ότι οι δύο προτάσεις που έχουν κατατεθεί για την επίλυση του προβλήματος σε κεντρικό επίπεδο θα μπορούσαν να ελευθερώσουν κεφάλαια τα οποία θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για ένα κοινό όχημα ειδικού σκοπού τύπου bad bank, εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρία για χαρτοφυλάκια που είναι πιο ελκυστικά για τους επενδυτές από τα μεμονωμένα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Στην ουσία δίνει λύση στα προβλήματα συνεργασίας μεταξύ των τραπεζών στις περιπτώσεις κοινών δανείων.

Παράλληλα, οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων θα μπορούσαν να εφαρμόσουν πιο αποτελεσματικές λύσεις αναδιάρθρωσης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις