Για παραβάσεις στην έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών, και έξωθεν πιέσεις, έκανε λόγο η Μαρία Ζαχάροβα. Όπως ανέφερε, η ρωσική κυβέρνηση ανέκαθεν υποστήριζε, και συνεχίζει να υποστηρίζει ότι το αμφισβητούμενο ζήτημα του ονόματος αυτού του κράτους θα πρέπει να διευθετηθεί σε αποδεκτή βάση, τόσο για τα Σκόπια όσο και για την Αθήνα. Ωστόσο, η εκπρόσωπος […]
Για παραβάσεις στην έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών, και έξωθεν πιέσεις, έκανε λόγο η Μαρία Ζαχάροβα.
Όπως ανέφερε, η ρωσική κυβέρνηση ανέκαθεν υποστήριζε, και συνεχίζει να υποστηρίζει ότι το αμφισβητούμενο ζήτημα του ονόματος αυτού του κράτους θα πρέπει να διευθετηθεί σε αποδεκτή βάση, τόσο για τα Σκόπια όσο και για την Αθήνα.
Ωστόσο, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι σημειώθηκαν «σοβαρές παραβάσεις» στη διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας, ενώ υπήρξε και «ισχυρή εξωτερική πίεση για την έγκρισή της».
Σε κάθε περίπτωση, η Μόσχα επισημαίνει ότι ουδείς θα πρέπει να αμφιβάλει ότι η Δύση ουσιαστικά καθοδηγείται από τα γεωπολιτικά συμφέροντα μιας πρώιμης συμμετοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ κι όχι από την επιθυμία να λυθεί το πρόβλημα ως διμερής διαφορά.
Όσον αφορά τη Βενεζουέλα, η Ρωσίδα αξιωματούχος σχολίασε ότι η αντιπολίτευση δεν επιθυμεί να ξεκινήσει διάλογο, ενώ η επίσημη κυβέρνηση είναι έτοιμη να το πράξει.
Όπως ανέφερε, ο Γκουαϊδό «υποκινεί ανοιχτά τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να πραγματοποιήσουν κυβερνητικό πραξικόπημα».
Δυστυχώς, προειδοποίησε, η απειλή μιας μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής σύγκρουσης στη Βενεζουέλα εξακολουθεί να υπάρχει.
Η Ζαχάροβα εκθείασε τις χώρες που διαφωνούν με τη στάση των ΗΠΑ.
«Βλέπουμε ότι δεν είναι όλοι έτοιμοι να ακολουθήσουν τυφλά τις λεγόμενες συνταγές για διευθέτηση στη Βενεζουέλα, που προωθεί η Ουάσινγκτον. Ένας σημαντικός αριθμός χωρών εμμένει σταθερά στη δέσμευσή του για ανεξαρτησία και εθνική κυριαρχία και αυστηρά τηρεί την αρχή της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας αυτής».