Ενα αποτρόπαιο γεγονός πραγματοποιήθηκε στο Νεπάλ πριν λίγες μέρες, όταν η ζωή μιας 21χρονης έλαβε τέλος σε καλύβα λόγω ασφυξίας. Αυτό που προκαλεί σοκ είναι ο λόγος που η 21χρονη αναγκάστηκε να απομονωθεί στην καλύβα και στην συνέχεια να αφήσει την τελευταία της πνοή. Ο λόγος, που η γυναίκα μπήκε στην καλύβα ήταν επειδή είχε περίοδο. […]
Ενα αποτρόπαιο γεγονός πραγματοποιήθηκε στο Νεπάλ πριν λίγες μέρες, όταν η ζωή μιας 21χρονης έλαβε τέλος σε καλύβα λόγω ασφυξίας.
Αυτό που προκαλεί σοκ είναι ο λόγος που η 21χρονη αναγκάστηκε να απομονωθεί στην καλύβα και στην συνέχεια να αφήσει την τελευταία της πνοή.
Ο λόγος, που η γυναίκα μπήκε στην καλύβα ήταν επειδή είχε περίοδο.
Σύμφωνα με μία παλιά ινδουιστική παράδοση, οι γυναίκες στο Νεπάλ πρέπει να μένουν ολομόναχες σε μία καλύβα κατά τη διάρκεια που έχουν περίοδο.
Αυτό γίνεται καθώς σύμφωνα με το εθιμο των ινδουιστών, οι γυναίκες που έχουν περίοδο ή έχουν μόλις γεννήσει θεωρούνται μιαρές και προκαλούν κακή τύχη.
Γι’ αυτό όταν οι γυναίκες έχουν περίοδο αναγκάζονται να κοιμούνται οπουδήποτε αλλού εκτός από το σπίτι τους… σε καλύβες, σε στάνες, σε εγκαταλελειμμένα κτίρια κλπ., ενώ απαγορεύεται να αγγίζουν κάποια τρόφιμα, θρησκευτικές εικόνες και τους άνδρες τους.
«Υποθέτουμε ότι πέθανε επειδή εισέπνευσε καπνό και έπαθε ασφυξία διότι έκλεισε την πόρτα της καλύβας που δεν έχει παράθυρα και άναψε φωτιά στο πάτωμα για να ζεσταθεί το βράδυ.
Θα μάθουμε περισσότερα όταν δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα της νεκροψίας», πρόσθεσε ο Λάλα Μπάχαντουρ Ντάμι, διοικητής της αστυνομίας της περιοχής Ντότι.
Το πτώμα της 21χρονης εντόπισε η πεθερά της.
«Ήταν χαρούμενη επειδή θα τελείωνε η περίοδός της την επόμενη ημέρα. Το δύστυχο παιδί έκλεισε τα μάτια του για πάντα», δήλωσε η Λάξμι Μπογκάτι στην Kathmandu Post.
Πάντως η 21χρονη γυναίκα δεν είναι η πρώτη που πεθαίνει σε αυτή την απομονωμένη, χωρίς τίποτα καλύβα, καθώς ακόμη μία άλλη γυναίκα πέθανε με τον ίδιο τρόπο πάλι στο Νεπάλ πριν λίγες μέρες.
Να σημειωθεί πως οι καλύβες στις οποίες μένουν οι γυναίκες με περίοδο είναι κρύες και καθόλου ασφαλείς, καθώς συχνά εκεί πέφτουν θύματα επιθέσεων.
Επίσης η πρακτική αυτή απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση του Νεπάλ το 2005 και ποινικοποιήθηκε το 2017, ωστόσο εξακολουθεί να τηρείται ευρέως στις αγροτικές περιοχές.