Τα χρέη, είναι πλέον μάστιγα και οι εταιρείες που έχουν πολύ μεγαλύτερη δύναμη από τον… γείτονα που σου χρωστά, κάνουν τα πάντα για να πάρουν τα χρήματά τους. Τώρα στην Κίνα μπορείς να δεις αν ο διπλανός σου χρωστάει! Μία νέα εφαρμογή της γνωστής εφαρμογής WeChat λανσαρίστηκε στην κινεζική επαρχία Χεμπέι, η οποία θα εντοπίζει όλους όσους έχουν χρέη, είτε στο Δημόσιο […]
Τα χρέη, είναι πλέον μάστιγα και οι εταιρείες που έχουν πολύ μεγαλύτερη δύναμη από τον… γείτονα που σου χρωστά, κάνουν τα πάντα για να πάρουν τα χρήματά τους.
Τώρα στην Κίνα μπορείς να δεις αν ο διπλανός σου χρωστάει!
Μία νέα εφαρμογή της γνωστής εφαρμογής WeChat λανσαρίστηκε στην κινεζική επαρχία Χεμπέι, η οποία θα εντοπίζει όλους όσους έχουν χρέη, είτε στο Δημόσιο είτε σε ιδιώτες, σύμφωνα με το ABC News.
Το πρόγραμμα που φέρει την ονομασία «χάρτης για κακοπληρωτές οφειλέτες» βγάζει φωτεινή προειδοποιητική ένδειξη, όταν κάποιος που χρωστάει, βρίσκεται σε… απόσταση 500 μέτρων από τον χρήστη της νέας εφαρμογής.
Μάλιστα, αποκαλύπτει την ακριβή τοποθεσία του οφειλέτη!
«Αποτελεί μέρος των μέτρων προκειμένου να τεθούν σε ενέργεια οι πολιτικές μας για ένα πιο κοινωνικά αξιόπιστο περιβάλλον», δήλωσε εκπρόσωπος του Ανωτάτου Λαϊκού Δικαστηρίου του Χεμπέι, που βρίσκεται πίσω από την εφαρμογή.
Ο «χάρτης των κακοπληρωτών οφειλετών» αποτελεί την πιο πρόσφατη προσπάθεια της Κίνας να αναπτύξει ένα σύστημα «κοινωνικής βαθμολόγησης» βασισμένο στη ντροπή, το οποίο έχει εφαρμοστεί ήδη σε μεγάλο μέρος της χώρας.
Προς το παρόν η εφαρμογή ονομάζεται «Debt Shaming» (debt=χρέος και shaming=ντροπή) και έχει δημιουργήσει αντιδράσεις στον κόσμο του διαδικτύου στον υπόλοιπο κόσμο.
Στην αυστηρή Κίνα ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αντίδραση.
Αφίσες με τα πρόσωπά τους
Το 2017, οι αρχές αντί να τους ενημερώνουν με επιστολές, να τους παίρνουν τηλέφωνο ή να τους στέλνουν την αστυνομία, τους έκαναν κυριολεκτικά… αφίσα!
Οι αφίσες τοποθετήθηκαν στους πιο πολυσύχναστους δρόμους και των 13 διαμερισμάτων της πόλης κι εκτός από τα πρόσωπα των μπαταχτσήδων, οι κινεζικές αρχές έγραψαν και τα προσωπικά τους στοιχεία.
Έμειναν εκεί για πέντε ημέρες, ενώ το δικαστήριο αποφάσισε να συνεχίσει αυτόν τον τρόπο πίεσης.