Όσο κι αν μας αρέσουν, οι εφαρμογές φίλτρων κάμερας και “ενίσχυσης” ομορφιάς για τις φωτογραφίες από κινητό, ενδέχεται να ενέχουν σοβαρούς κινδύνους. Πλέον, οι ίδιες οι κάμερες των κινητών μας, μας προσφέρουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε φίλτρα και να βελτιώσουμε την εικόνα μας την ώρα που τραβάμε μια φωτογραφία. Ωστόσο οι εφαρμογές με αντίστοιχες λειτουργίες […]
Όσο κι αν μας αρέσουν, οι εφαρμογές φίλτρων κάμερας και “ενίσχυσης” ομορφιάς για τις φωτογραφίες από κινητό, ενδέχεται να ενέχουν σοβαρούς κινδύνους.
Πλέον, οι ίδιες οι κάμερες των κινητών μας, μας προσφέρουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε φίλτρα και να βελτιώσουμε την εικόνα μας την ώρα που τραβάμε μια φωτογραφία.
Ωστόσο οι εφαρμογές με αντίστοιχες λειτουργίες παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλείς.
Φαίνεται, όμως, ότι είναι και δυνητικά επικίνδυνες.
Σύμφωνα με το Slashgear.com, 29 από αυτές τις εφαρμογές που κυκλοφορούσαν ελεύθερα στο κατάστημα Google Play, αποδείχτηκε πως συνοδεύονταν από προεγκατεστημένο λογισμικό malware.
Ανάμεσα τους συμπεριλαμβάνονται οι Beauty Camera, Pro Beauty Camera και Horizontal Beauty Camera.
Οι εσωτερικές διαφημίσεις αυτών των εφαρμογών οδηγούσαν σε πορνογραφικές ιστοσελίδες με χρέωση ή σε phishing ιστοσελίδες που εξαπατούσαν τους χρήστες για να δηλώσουν προσωπικά στοιχεία.
Σε άλλες περιπτώσεις, υπέκλεπταν φωτογραφίες των χρηστών, πιθανότατα για να χρησιμοποιηθούν σε ψεύτικους λογαριασμούς σε social media.
Η υπόθεση, βέβαια, φαίνεται πως πήρε αίσιο τέλος.
Η Google έχει ήδη αποσύρει αυτές τις εφαρμογές που ανέφερε η Trend Micro, ενώ η ίδια εταιρεία ανάλυσης συστήνει στους χρήστες να ελέγχουν περισσότερο τις εφαρμογές που επιλέγουν διαβάζοντας και τις κριτικές τους.
Η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση, ιδιαίτερα όταν σχετίζεται και με εφαρμογές που χρησιμοποιούνται κατά κόρον και από εφήβους.