Ένα νέο μηχανογραφικό δελτίο θα έχουν σε λίγες ημέρες στα χέρια τους οι µαθητές της Γ’ Λυκείου.
Η σχετική διάταξη προβλέπει τα εξής: Στο ΕΚΠΑ ιδρύεται, με έδρα τα Ψαχνά του νομού Ευβοίας, Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας. Η λειτουργία της θα ξεκινήσει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 και ήδη οργανώνεται η διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη της.
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο συγχώνευσης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (πρώην ΤΕΙ Πάτρας και ΤΕΙ Μεσολογγίου) με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο καθώς οι κοσμήτορες του ΕΑΠ διαφώνησαν με το σχέδιο δηλώνοντας ότι το εγχείρημα της συνένωσης του Ανοιχτού Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ θα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.
Στο νέο μηχανογραφικό υπάρχουν 11 νέα τμήματα
Σύμφωνα με το σχέδιο, 17 πανεπιστημιακά τμήματα αντικαθιστούν τα τμήματα ΤΕΙ που καταργήθηκαν και μοιράζονται στα τέσσερα επιστημονικά πεδία. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 2019 θα λειτουργήσουν τα 11 εξ αυτών, καθώς τα υπόλοιπα δεν είναι ακόμα έτοιμα να υποδεχθούν φοιτητές.
Πριν από λίγες εβδομάδες ψηφίστηκε νέος νόμος που ορίζει την κατάργηση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και την ίδρυση πάνω από 30 τμημάτων σε τρεις περιφέρειες της χώρας, στην Αττική, στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία.
Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να ανακοινωθεί και η προθεσμία για τη συμμετοχή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ενώ τον Μάρτιο θα ανακοινωθεί και ο αριθμός των εισακτέων. Ενδεικτικό της ταχύτητας που επικρατεί είναι ότι στην Κρήτη ιδρύεται Πολυτεχνική Σχολή 5ετούς φοίτησης.
Το νέο ΑΕΙ που προέκυψε από την «πανεπιστημιοποίηση» του ΤΕΙ Κρήτης θα έχει έδρα το Ηράκλειο και τμήματα σε όλη την Κρήτη. Το Τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής θα παραμείνει στο Ρέθυμνο και θα αναβαθμιστεί σε πενταετούς φοίτησης.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε συναντήσεις στην Κρήτη ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, το νέο πανεπιστήμιο που θα προκύψει θα έχει έδρα το Ηράκλειο αλλά τμήματά του θα υπάρχουν σε όλο το νησί.
Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης πρόκειται να περιλαμβάνει:
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – ΤΕΙ Ηπείρου
Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες, Γεωπονία και Κοινωνικές Επιστήμες θα είναι οι νέες προσθήκες στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο απορροφά το ΤΕΙ Ηπείρου. Με 8 νέα τμήματα θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ το 2020 θα ενταχθούν ακόμα τέσσερα, μεταξύ των οποίων και αυτό των Μηχανολόγων Μηχανικών. Μάλιστα οι σπουδές στη Γεωπονία και στο τμήμα Μηχανολόγων θα είναι πενταετείς με τη δυνατότητα μάστερ.
Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων – ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Το Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων διπλασιάζεται μετά τη συγχώνευση με το ΤΕΙ, αποκτώντας 12 τμήματα, έναντι 6 που είχε μέχρι σήμερα, ενώ το ΤΕΙ ουσιαστικά εξαφανίζεται διατηρώντας απλώς τρία τμήματα που θα επανιδρυθούν ως πανεπιστημιακά. Και τα 12 τμήματα θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο του 2019.
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο αποκτά δύο νέες σχολές:
α) Τη Σχολή Περιβάλλοντος, με έδρα τη Ζάκυνθο.
β) Τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών, με έδρα την Κέρκυρα.
Η Σχολή Περιβάλλοντος περιλαμβάνει:
■ Το Τμήμα Περιβάλλοντος με έδρα τη Ζάκυνθο.
■ Το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής με έδρα το Αργοστόλι.
Η Σχολή Οικονομικών Επιστημών περιλαμβάνει:
■ Το Τμήμα Τουρισμού με έδρα την Κέρκυρα.
■ Το Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης με έδρα τη Λευκάδα.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
– ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας – ΤΕΙ Θεσσαλίας
– ΕΚΠΑ – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
Ίσως η πιο φιλόδοξη απ’ όλες τις προτάσεις που μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί αφορά την τύχη των ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
Το πρώτο σπάει σε τρία κομμάτια, τα οποία μοιράζονται σε τρία αντίστοιχα πανεπιστήμια: Αθήνας, Θεσσαλίας και Γεωπονικό. Το ΤΕΙ Θεσσαλίας απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και οι έδρες των τμημάτων ξαναμοιράζονται στην περιοχή. Οι αλλαγές στα τρία πανεπιστήμια είναι οι εξής:
Τα νέα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας:
■ Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων, στον Βόλο
■ Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, στον Βόλο
■ Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, στη Λάρισα
■ Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, στη Λάρισα
■ Τμήμα Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας, στη Λάρισα
■ Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, στη Λάρισα
■ Τμήμα Νοσηλευτικής, στη Λάρισα
■ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, στη Λάρισα
■ Τμήμα Περιβάλλοντος και Ενεργειακών Τεχνολογιών, στη Λάρισα
■ Τμήμα Διαιτολογίας, στα Τρίκαλα
■ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, στην Καρδίτσα
■ Τμήμα Δημόσιας Υγείας, στην Καρδίτσα
■ Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Δασικών Πόρων, στην Καρδίτσα
■ Τμήμα Φυσικοθεραπείας, στη Λαμία
■ Τμήμα Φυσικής, στη Λαμία
■ Τμήμα Μαθηματικών, στη Λαμία
Τα νέα τμήματα του ΕΚΠΑ στην Εύβοια:
■ Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλιακών Σπουδών
■ Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
■ Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου.
Τα τμήματα του ΕΚΠΑ στην Εύβοια που θα ενταχθούν στο μηχανογραφικό το 2020:
■ Τμήμα Ολοκληρωμένης Αγροτικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων
■ Τμήμα Διατροφολογίας και Διαιτολογίας
Στο μηχανογραφικό δελτίο του 2019 θα ενταχθεί και το νέο Τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.