Ο Γιάννης Δραγασάκης περιέγραψε σήμερα από το βήμα της Bουλής τις βασικές αρχές του νέου σχεδίου νόμου που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη και θα έρθει στη Βουλή μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανήλθε στα όσα είχε πει πριν λίγες μέρες σε επιτροπή της Βουλής για την πιθανότητα ανάγκης οι τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.
Και ενώ επέκρινε τη Νέα Δημοκρατία και τα μέσα ενημέρωσης ότι κινδυνολόγησαν όταν ερμήνευσαν τις δηλώσεις του ως ανάγκη πιθανόν νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, επανέλαβε!
«Είπα τέσσερις κατά την άποψή μου αυτονόητες αλήθειες. Πρώτη ότι είμαστε η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια. Διαφωνεί κανείς σε αυτό; Είμαστε η χώρα στην Ευρώπη με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια.
Από το 2014 έχει αρχίσει η μείωση των δανείων αλλά παραμένουν ακόμα πολύ ψηλά και πρέπει να τα μειώσουμε.
Δεύτερη αλήθεια, δεν έχουμε λύση manual, δεν είναι κάτι που με αυτόματο πιλότο μπορούμε να ξεφορτωθούμε όλα αυτά τα δάνεια. Πρέπει να δούμε τι γίνεται διεθνώς να δούμε καλές πρακτικές να δοκιμάσουμε λύσεις.
Τώρα γίνεται συζήτηση ανάμεσα σε μία πρόταση που έχει καταθέσει το ΤΧΣ και μια πρόταση που έχει καταθέσει η τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας. Την κάθε λύση τη συζητούμε και βλέπουμε τα θετικά, τα αρνητικά και τους ενδεχόμενους κινδύνους».
Αναφερόμενος στην τρίτη αλήθεια, επανέλαβε την άποψη του ότι υπάρχει πιθανότητα οι τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφαλαία.
«Η τρίτη η αλήθεια κατά την άποψή μου είναι ότι εάν δεν προσέξουμε μπορούμε να κάνουμε ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν τις τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Μπορεί κανείς να κάνει μία ρύθμιση που θα απαιτήσει οι τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφαλαία.
Αυτό είναι μία πραγματικότητα, τι σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε καμιά ρύθμιση; Όχι όμως πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ότι η τάδε λύση, παραδείγματος χάρη η λύση που προτείνει το ΤΧΣ και επεξεργάζεται το υπουργείου Οικονομικών, θα απαιτήσει εγγύηση του δημοσίου.
Να το μετρήσουμε αυτό να δούμε τι σημαίνει. Μια άλλη λύση μπορεί να απαιτήσει νέα κεφάλαια για τις τράπεζες.
Οι τράπεζες αυτά μπορούν να τα βρουν με διάφορους τρόπους».
Περιγράφοντας την τετάρτη αλήθεια του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανέλαβε ότι αυτά τα κεφαλαία ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει ο Έλληνας φορολογούμενος.
«Τετάρτη αλήθεια είναι ότι δυστυχώς αυτά τα νέα κεφαλαία ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος.
Τι σημαίνει το ενδεχομένως; Σημαίνει ότι αν μία τράπεζα έχει ανάγκη από νέα κεφαλαία πρώτον μπορεί να τα βρει εκ των ενόντων. Μια άλλη λύση μπορεί να είναι να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία αν έχει. Τρίτη λύση είναι να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Μπορεί όμως αν αυτές οι λύσεις δεν υπάρχουν να χρειαστεί το κράτος, όπως έκανε παλιότερα να βάλει κεφαλαία».
Ο κ. Δραγασάκης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι αυτές οι τέσσερις αλήθειες αποτελούν για εκείνον θέσεις αρχής και ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί η κυβέρνηση να δει και να αξιολογήσει τις διάφορες ρυθμίσεις.