Μακεδονικό τέλος: Πέρασε κατά πλειοψηφία το σχέδιο νόμου για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μακεδονικό τέλος: Πέρασε κατά πλειοψηφία το σχέδιο νόμου για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: l.a.ntokas

Κλείνει οριστικά το Μακεδονικό, που έβγαλε τους πολίτες στους δρόμους, προκάλεσε άγρια επεισόδια και “διέλυσε” το ελληνικό κοινοβούλιο Το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Αύριο θα περάσει από την ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται σκληρή “μάχη” μεταξύ κυβέρνησης – αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με […]

07.02.2019 | 19:32

Κλείνει οριστικά το Μακεδονικό, που έβγαλε τους πολίτες στους δρόμους, προκάλεσε άγρια επεισόδια και “διέλυσε” το ελληνικό κοινοβούλιο

Το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Αύριο θα περάσει από την ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται σκληρή “μάχη” μεταξύ κυβέρνησης – αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του προεδρείου της Βουλής, τον λόγο, αύριο, αναμένεται να πάρουν οι εισηγητές των κομμάτων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως επίσης κι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Επίσης, θα μιλήσουν και 14 ομιλητές που θα υποδείξουν τα κόμματα.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ το λόγο αναμένεται να λάβουν πέντε ομιλητές, από τη ΝΔ τρεις και από τα λοιπά κόμματα ένας βουλευτής. Επιπλέον, αναμένεται να μιλήσουν και δύο ανεξάρτητοι βουλευτές.

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για το Πρωτόκολλο Ένταξης

Σε μεγάλη ένταση διεξήχθη η συζήτηση για το “Πρωτόκολλο Ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τόσκας κάλεσε τα κόμματα ανεξαρτήτως κομματικής πειθαρχίας.

Ωστόσο, οι εισηγητές της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος και της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσαν ότι καταψηφίζουν.

Η εισήγηση του Τόσκα

«Καλώ εκτός και ανεξάρτητα κομματικής γραμμής και πειθαρχίας να αποδεχθούν το Πρωτόκολλο που αποτελεί δεσμευτική συνέπεια και προϋπόθεση της συμφωνίας των Πρεσπών που υλοποιεί τα εθνικά μας συμφέροντα, σταθεροποιεί και αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή».

Τι απαντούν Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη

«Δεν ψηφίζουμε το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, γιατί είναι παρακολούθημα τυπικό μιας συμφωνίας σαφώς επιζήμιας. Διότι είναι η πρώτη Συμφωνία ιστορικά, στην οποία η Ελλάδα δίνει την δική της υπογραφή στην παραδοχή ύπαρξης δήθεν μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής εθνότητας», ξεκαθάρισε εκ μέρους της ΝΔ, ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Παράγωγο της συμφωνίας των Πρεσπών είναι το σημερινό κείμενο. Όχι στη συμφωνία των Πρεσπών και η συνέπεια λέει όχι και στο Πρωτοκόλλο», ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Επιπλέον προσέθεσε ότι «η άλλη πλευρά δεν έδωσε καμία υποσχετική καλής συμπεριφοράς», επικαλούμενος την δήλωση Ζάεφ «ας φέρουμε την Ευρώπη στη Μακεδονία».

Ζήτημα πλειοψηφίας έθεσε ο Καμμένος

Ζήτημα πλειοψηφίας 3/5, δηλαδή ψήφιση με 180 ψήφους, έθεσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

«Η σημερινή κύρωση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ έχει διαφορά με την προηγούμενη.

Κατά την άποψή μας, θα πρέπει να εφαρμοστεί το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος.

Αυτό το ζητούμε διότι μετά την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, παύει η Ελλάδα να έχει κυρίαρχο δικαίωμα να ζητήσει, με βάση το άρθρο 5 του Καταστατικού του ΝΑΤΟ, συλλογική άμυνα έναντι όμορου κράτους, καθώς, πλέον, το κράτος αυτό δεν θα είναι τρίτο κράτος.

Άρα, η συγκεκριμένη κύρωση αφορά παραχώρηση κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας», αιτιολόγησε τη θέση του ο κ. Καμμένος.

Ακόμα, προανήγγειλε ότι αυτό το θέμα επιφυλάσσεται να το θέσει και στην Ολομέλεια, αν χρειαστεί και με ένσταση αντισυνταγματικότητας, δηλαδή να ψηφιστεί η σύμβαση με πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος, «για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα.

Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτήν τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών».

Τι απαντά ο Λοβέρδος

«Το θέμα που θέτει σήμερα ο κ. Καμμένος το είχε θέσει και στην Ολομέλεια κατά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και το είχαμε αποκρούσει ως παράταξη», επισήμανε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι υπάρχουν και άλλες κυρώσεις συμβάσεων που προχώρησαν με το άρθρο 28 παρ. 1. Αυτό τον οδήγησε στην παρατήρηση ότι αυτή η διάταξη είναι μονόδρομος με δεδομένη την πάγια στάση που έχει τηρήσει η Βουλή.

Βολές σε Καμμένο από τη Νέα Δημοκρατία

«Ο κ. Καμμένος είχε την ευκαιρία να μπλοκάρει τις διαδικασίες όταν η ΝΔ κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας τον περασμένο Ιούνιο. Τότε προσποιήθηκε πως δεν καταλάβαινε την ουσία της πρότασης δυσπιστίας.

Επομένως, η τότε ευκαιρία αναστολής της μοιραίας πορείας προς τις Πρέσπες χάθηκε εξαιτίας της στάσης του. Σήμερα, αυτό που λέει στερείται πολιτικής νομιμοποίησης», υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Όπως συμπλήρωσε, και στο θεσμικό επίπεδο, «μέχρι τώρα η Βουλή ψήφιζε όλες τις εντάξεις στο ΝΑΤΟ με το άρθρο 28 παρ. 1. Έτσι έγινε και με την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ σε χρόνο που ο κ. Καμμένος ήταν μέλος της πλειοψηφίας».

Κατάργηση του άρθρου 28 ζητά το ΚΚΕ

«Η Αλβανία δεν μπήκε με το άρθρο 28 παρ. 1; Η Βουλγαρία παλαιότερα; Αλλά όταν δίνετε στους Αμερικανούς βάσεις drones στο κέντρο της Ελλάδας, είναι συνταγματικό; Δεν είναι εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων; Κατασκοπεία σε όλη την Ελλάδα; Όταν δίνετε καινούργια βάση στο Στεφανοβίκειο; Στην Αλεξανδρούπολη; Αυτά δεν είναι εκχώρηση κυριαρχίας; Τι είναι;», σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, υποστηρίζοντας ότι γι’ αυτά δεν έγινε ποτέ συζήτηση στη Βουλή.

«Εμείς είμαστε το μοναδικό κόμμα που έχουμε καταθέσει πρόταση κατάργησης του άρθρου 28. Να μην παραχωρείται καμία κυριαρχία της χώρας και να είναι η Ελλάδα μια ανεξάρτητη χώρα», είπε ο κ. Παφίλης.

«Το θέμα είναι να θωρακίσουμε μια ορθή διαδικασία. Παρέλκουν οποιαδήποτε επιχειρήματα περί συνταγματικότητας. Δεν είναι αρμοδιότητά μας», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Αύριο Παρασκευή το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 10:00 για μία συνεδρίαση που θα λήξει αργά το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία και ενδεχομένως με μάχη των πολιτικών αρχηγών.

Exit mobile version