“Πέφτει η αυλαία” στο Μακεδονικό Πλέον ξεκινά από την σκοπιανή πλευρά η εφαρμογή της συνθήκης με την αναγραφή σε όλες τις δημόσιες πινακίδες και σημάνσεις όπως και στα δημόσια έγγραφα της νέας ονομασίας της χώρας ως «Βόρεια Μακεδονία». Αργά το βράδυ της Τετάρτης, κατατέθηκε στη Βουλή, το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Το σχέδιο νόμου του υπουργείου […]
“Πέφτει η αυλαία” στο Μακεδονικό
Πλέον ξεκινά από την σκοπιανή πλευρά η εφαρμογή της συνθήκης με την αναγραφή σε όλες τις δημόσιες πινακίδες και σημάνσεις όπως και στα δημόσια έγγραφα της νέας ονομασίας της χώρας ως «Βόρεια Μακεδονία».
Αργά το βράδυ της Τετάρτης, κατατέθηκε στη Βουλή, το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών έχει τίτλο «Κύρωση του πρωτοκόλλου στη συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
Σήμερα στις 14:00 το μεσημέρι, θα περάσει από την αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων και την Παρασκευή θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια.
Μετά την ψήφιση, η Βόρεια Μακεδονία θα είναι πλέον μια νέα πραγματικότητα και οι δυνατότητες της Ελλάδας να διορθώσει τις αδυναμίες της συμφωνίας, ελάχιστες.
Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ από τα κράτη-μέλη, η χώρα θα μπορεί να συμμετέχει ως παρατηρητής σε όλες τις συνεδριάσεις. Η διαδικασία για την επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει περίπου έναν χρόνο.
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης του πρωτοκόλλου και από τα 29 κράτη-μέλη, η χώρα με το νέο συνταγματικό της όνομα θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Συμμαχία.
Το μόνο που θα απομένει θα είναι η τυπική ενημέρωση του ΟΗΕ για τη Συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα για «βέτο» από τη Ρωσία και η τυπική ψηφοφορία στα εθνικά κοινοβούλια των υπολοίπων χωρών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Μοναδικό “όπλο” το βέτο
Το μόνο όπλο που θα διαθέτει πλέον η Αθήνα θα είναι η διαδικασία για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μια διαδικασία που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2019, όπως δήλωσε πρόσφατα η επίτροπος Μογκερίνι. Μια διαδικασία μακρά, κατά την οποία η Βόρεια Μακεδονία θα αξιολογείται για κάθε κεφάλαιο που ανοίγεται και η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να προβάλλει βέτο, εφόσον έχουν προκύψει προβλήματα ή ανατροπή των συμφωνηθέντων.