Η πλειοψηφία της γκαζόζας, οι δημοσκοπήσεις και η δυσαρέσκεια των πολιτών φαίνεται πως απομακρύνουν τον διακαή πόθο του Αλέξη Τσίπρα να μείνει η κυβέρνηση ως τον Οκτώβριο
Τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά που λαμβάνουν κατά κύριο λόγο οι Νάσος Ηλιόπουλος στην Αθήνα, Κατερίνα Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλες τις μεγάλες περιφέρειες έχουν πανικοβάλει και το Μέγαρο Μαξίμου.
Οι πρόωρες εκλογές μάλλον είναι κοντά, καθώς όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται στην παράλληλη διεξαγωγή των εθνικών και των ευρωεκλογών στις 26 Μαΐου.
Η κατάσταση αποσύνθεσης που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, στέλνει το “μήνυμα” ξεκάθαρα στο Μαξίμου.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία, παίζοντας το «χαρτί» της σταθερότητας και της επιστροφής στην κανονικότητα
Άλλωστε, αν τα καταφέρει, θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός μετά από δεκαετίες που το πετυχαίνει. Όμως στους επτά μήνες που απομένουν μέχρι τότε, ο κίνδυνος της συντριβής είναι τεράστιος.
Το γεγονός ότι η εισήγηση για εκλογές τον Μάιο κερδίζει συνεχώς έδαφος, αποτυπώνεται και από το ότι εφημερίδες που πρόσκεινται στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν αρχίσει να αναφέρονται συνεχώς στις 26 Μαΐου.
Παράλληλα, τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, όσο και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης έκαναν έμμεση ή άμεση αναφορά στη συγκεκριμένη ημερομηνία το τελευταίο διήμερο.
Έμπειροι πολιτικοί αναλυτές, μάλιστα, συνδέουν την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας για τερματισμό του εμπάργκο στην ΕΡΤ με την απόλυτη πεποίθηση του προέδρου του κόμματος ότι οι εκλογές είναι πιο κοντά από ποτέ.
Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι οι τριπλές εκλογές τον Μάιο θα ενισχύσουν το πολιτικό μήνυμα της κάλπης, κάτι που θα ευνοήσει τον διπολισμό ως εκ τούτου και την Κουμουνδούρου.
Στο διάστημα που απομένει μέχρι τότε τα ενδιάμεσα κόμματα δεν θα προλάβουν να λύσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα και να διεκδικήσουν με αξιώσεις την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο.
Την ίδια εκτίμηση, πάντως, μοιράζονται και στη ΝΔ υπογραμμίζοντας ότι βρίσκονται αρκετά κοντά στην αυτοδυναμία αν η επόμενη βουλή είναι πεντακομματική.
Πάντως, την άποψη ότι οι κάλπες πρέπει να στηθούν κοντά στις ευρωεκλογές, υιοθετούν όλο και περισσότεροι ηγετικοί παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος, θορυβημένοι από το κλίμα.
Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, όμως, εισηγούνται στάση αναμονής για τη λήψη των τελικών αποφάσεων, μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Η Συμφωνία των Πρεσπών
H κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ χειρότερη από τον μέσο όρο στις περιφέρειες της Μακεδονίας. Η υπόθεση του «Μακεδονικού» πληγώνει όσο τίποτε την κυβέρνηση η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια άλλου χαρακτήρα τιμωρητική ψήφο.
Και θα την πληρώσουν οι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές όπως η Κ. Νοτοπούλου, ο δημοσιογράφος Χρ. Γιαννούλης που είναι υποψήφιος περιφερειάρχης στην Κεντρική Μακεδονία, και άλλοι.
Πάντως, καλά γνωρίζοντες τα περί δημοτικών εκλογών λένε ότι μια συντριπτική ήττα του Ηλιόπουλου στην Αθήνα και της Δούρου στην Περιφέρεια θα αποτελεί μια πολύ μεγάλη κηλίδα στο προφίλ του κυβερνώντος κόμματος και του Τσίπρα.
Η υπόθεση «Πάνος Καμμένος»
Στην πραγματικότητα, από την Ηρώδου Αττικού έχουν αντιληφθεί πως οι επιθέσεις του πρώην εταίρου προκαλούν πλήγμα στις προσπάθειες του πρωθυπουργού να αποτινάξει το στάτους της κυβερνητικής διάλυσης, που η ΝΔ ονομάζει «κυβέρνηση κουρελού».
Δείτε ακόμη:
Δημοσκόπηση: Οι Έλληνες γυρνούν την πλάτη στην κυβέρνηση της… γκαζόζας