«Ιστορικό επίτευγμα» χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρέσβης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια Αφορμή η απονομή στη Βαυαρία του βραβείου «Έβαλντ φον Κλάιστ» στους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Η απονομή θα γίνει στις 16 Φεβρουαρίου σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν των δύο πρωθυπουργών ο […]
«Ιστορικό επίτευγμα» χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρέσβης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια
Αφορμή η απονομή στη Βαυαρία του βραβείου «Έβαλντ φον Κλάιστ» στους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.
Η απονομή θα γίνει στις 16 Φεβρουαρίου σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν των δύο πρωθυπουργών ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, στην «Κατοικία του Μονάχου».
Πρόκειται για την έδρα της βαυαρικής κυβέρνησης και επίσημη κατοικία βασιλέων και άλλων ευγενών από το 1508 έως το 1918.
Η απονομή θα γίνει παρουσία 500 προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και δεκάδες υπουργοί από όλον τον κόσμο.
«Σε μια εποχή, κατά την οποία είναι σπάνιες οι ιστορίες διπλωματικής επιτυχίας, η υπέρβαση της πολυετούς διαμάχης της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη – και οι δύο χώρες κατάφεραν από κοινού ένα ιστορικό επίτευγμα», δήλωσε ο Ίσινγκερ, βετεράνος Γερμανός πρέσβης.
Νόμπελ Ειρήνης: «Σκληρός» ο ανταγωνισμός για Τσίπρα και Ζάεφ
Οι υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης 2019 ξεπέρασαν φέτος τις 300, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία των Νόμπελ, όπως ανακοίνωσε σήμερα αρμόδια επιτροπή που εδρεύει στη Νορβηγία.
Μεταξύ των 304 υποψηφίων (219 προσωπικοτήτων και 85 οργανισμών), τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό στην ιστορία των βραβείων, είναι η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ, καθώς και οι ηγέτες της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ορίστηκαν υποψήφιοι από ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς πέτυχαν να τερματίσουν μια διαμάχη πολλών ετών με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Τα βραβεία Νόμπελ είναι τα πιο προβεβλημένα βραβεία σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τα πέντε πρώτα θεσμοθετήθηκαν το 1895 με τη διαθήκη του Σουηδού επιχειρηματία και εφευρέτη Άλφρεντ Νόμπελ και απονέμονται από το 1901 στις 10 Δεκεμβρίου, στην επέτειο του θανάτου του.
Ένα έκτο βραβείο, το Νόμπελ Οικονομίας, προστέθηκε το 1968, με χορηγό την Τράπεζα της Σουηδίας.