Πολιτική κρίση και στην Ισπανία – Ο Σάντσεθ προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 28 Απριλίου. Δυο μέρες πριν, η Βουλή απέρριψε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019. Από τη στιγμή που τα καταλανικά κόμματα, τη στήριξη των οποίων χρειαζόταν η κυβέρνηση μειοψηφίας, συντάχθηκαν με τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους και ψήφισαν κατά του προϋπολογισμού τα […]
Πολιτική κρίση και στην Ισπανία – Ο Σάντσεθ προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 28 Απριλίου.
Δυο μέρες πριν, η Βουλή απέρριψε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019.
Από τη στιγμή που τα καταλανικά κόμματα, τη στήριξη των οποίων χρειαζόταν η κυβέρνηση μειοψηφίας, συντάχθηκαν με τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους και ψήφισαν κατά του προϋπολογισμού τα περιθώρια είχαν στενέψει για τον πρωθυπουργό.
Η απόφαση να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες, μόλις οκτώ μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας ήταν μονόδρομος.
«Ανάμεσα στο να μην κάνουμε τίποτε και να συνεχίσουμε χωρίς προϋπολογισμό και στο να δώσουμε τον λόγο στους Ισπανούς, επιλέγω το δεύτερο. Η Ισπανία χρειάζεται να συνεχίσει να προχωρεί, να προοδεύει με ανεκτικότητα, σεβασμό, μετριοπάθεια και κοινή λογική», δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ κατά την διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος.
«Πρότεινα την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών για την 28η Απριλίου», είπε.
Η κόντρα για την Καταλονία
Ο Σάντσεθ είχε αρνηθεί να ενδώσει στις απαιτήσεις των καταλανικών κομμάτων PDeCat και ERC. Ως αντάλλαγμα για τη θετική τους ψήφο αξίωναν, μεταξύ άλλων, να εκφραστεί κατά της επιβολής σκληρών ποινών στους «12».
Την περασμένη Τρίτη ξεκίνησε στη Μαδρίτη η πολύκροτη δίκη των 12 καταλανών πολιτικών που φέρονται να έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο «θερμό» ισπανικό φθινόπωρο του 2017, που κορυφώθηκε με τη διεξαγωγή του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Τα αυτονομιστικά κόμματα της Καταλονίας χαρακτηρίζουν τη δίκη «φαρσοκωμωδία» και τους κατηγορούμενους, οι οποίοι βρίσκονται ήδη εδώ και έναν χρόνο έγκλειστοι, «πολιτικούς κρατούμενους».
Τα καταλανικά κόμματα ζητούσαν επίσης από τον πρωθυπουργό να συναινέσει σε μια συζήτηση για το δικαίωμα αυτοδιάθεσης της ισπανικής επαρχίας. Εξαιτίας των έντονων πιέσεων που ασκήθηκαν στον Σάντσεθ να υπαναχωρήσει, τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήριζαν εδώ και μέρες τον πρωθυπουργό «όμηρο» των Καταλανών.
Ο Σάντσεθ έγινε πρωθυπουργός απρόσμενα τον περασμένο Ιούνιο, όμως έκατσε στην θέση του αποδυναμωμένος αφού οι Σοσιαλιστές κατείχαν λιγότερο από το ένα τέταρτο των εδρών της Βουλής.
Οι Σοσιαλιστές προηγούνται με ποσοστό γύρω στο 30% στην πρόθεση ψήφου στις δημοσκοπήσεις, αλλά τα δύο κυριότερα κόμματα της Δεξιάς συγκεντρώνουν μαζί πάνω από 30%, ενώ το ακροδεξιό Vox, συγκεντρώνει 13% στην πρόθεση ψήφου.
Αν επιβεβαιωθούν οι σφυγμομετρήσεις στην κάλπη θα γίνει το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που θα εκπροσωπηθεί στη Βουλή μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο.