Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

18

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Site και εφαρμογές γνωριμιών: Πώς να μην πέσετε θύμα απάτης
PLUS

Site και εφαρμογές γνωριμιών: Πώς να μην πέσετε θύμα απάτης

Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας και η απόσταση μεταξύ των ανθρώπων στα αστικά κέντρα έχουν βάλει για τα καλά στη ζωή μας τα site και τις εφαρμογές γνωριμιών. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι. Σύμφωνα με έρευνα της GlobalWebindex η δημοτικότητα των εφαρμογών dating και των site γνωριμιών, αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία […]

Site και εφαρμογές γνωριμιών Πώς να μην πέσετε θύμα απάτης

Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας και η απόσταση μεταξύ των ανθρώπων στα αστικά κέντρα έχουν βάλει για τα καλά στη ζωή μας τα site και τις εφαρμογές γνωριμιών. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι.

Σύμφωνα με έρευνα της GlobalWebindex η δημοτικότητα των εφαρμογών dating και των site γνωριμιών, αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια.

Τα ποσοστά αποδοχής των εν λόγω υπηρεσιών αγγίζουν το 45% στη Λατινική Αμερική, το 46% στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, και το 29% στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Πάνω από το 40% των εργένηδων χρησιμοποίησε μια αντίστοιχη εφαρμογή ή site τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με την έρευνα.

Από τις δεκάδες εφαρμογές που λειτουργούν παγκοσμίως, οι δύο πιο δημοφιλείς είναι οι Tinder και Happn, μετρώντας πάνω από 50 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες η κάθε μία.

Με μία τέτοια μεγάλη δυναμική, αυτές οι υπηρεσίες δεν θα μπορούσαν να μην μπουν στο στόχαστρο των εγκληματιών του διαδικτύου.

Διάφοροι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την προσπάθεια των ανθρώπων να βρουν το άλλο τους μισό για να εξαπατήσουν τους ανυποψίαστους χρήστες.

Η μέθοδος των απατεώνων

Όπως εξηγούν οι ερευνητές της ESET, στις περισσότερες περιπτώσεις οι εγκληματίες αυτοί μελετούν τα προφίλ των θυμάτων τους και συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες.

Τέτοιες πληροφορίες είναι η επαγγελματική δραστηριότητα, το εισόδημα, ο τρόπος ζωής κλπ.

Βάσει του προφίλ που έχουν σχηματίσει, χρησιμοποιούν και την πιο ταιριαστή μέθοδο στόχευσης στο θύμα.

Μια από τις πιο κοινές μεθόδους είναι ο απατεώνας να χειραγωγεί συναισθηματικά το θύμα του για να του στείλει χρήματα, δώρα ή προσωπικές πληροφορίες.

Σεξουαλικός εκβιασμός

Μία άλλη κοινή μορφή εξαπάτησης είναι το λεγόμενο «sextortion», δηλαδή ο σεξουαλικός εκβιασμός.

Σε αυτή την περίπτωση η επαφή ξεκινά ως μια συνηθισμένη σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων, που αρχίζουν να γνωρίζουν ο ένας τον άλλον.

Στη συνέχεια, όμως, ο απατεώνας να προσπαθήσει να μεταφέρει τη συζήτηση αλλού, όπως για παράδειγμα στην εφαρμογή WhatsApp.

Εδώ, θα προσπαθήσει να πείσει το θύμα να στείλει τολμηρές φωτογραφίες ή βίντεο, για να χρησιμοποιήσει στη συνέχεια αυτό το υλικό για να εκβιάσει το θύμα.

Ψάρεμα θυμάτων

Μια άλλη απάτη είναι το «catfishing», κοινώς το “ψάρεμα” θυμάτων.

Σε αυτή την περίπτωση, ο απατεώνας παρουσιάζει μια εικόνα διαφορετική από την πραγματική του, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα φωτογραφίες κάποιου μοντέλου ή λέγοντας ψέματα για τον εαυτό του.

Έτσι, εξαπατά το θύμα, ώστε να εμπλακεί σε μία σχέση που βασίζεται σε ένα πλασματικό προφίλ.

Τεράστιο πρόβλημα σε όλο τον κόσμο

Όπως αναφέρει η ESET, πρόκειται για ένα θέμα με τεράστιες διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην Αυστραλία το 2018 σημειώθηκαν 3.981 περιπτώσεις απάτης που σχετίζονται με το online dating μέσω κοινωνικών δικτύων, εφαρμογών ή ιστότοπων, συντελώντας σε ζημίες άνω των 24 εκατομμυρίων αμερικάνικων δολαρίων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2017, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία National Fraud Intelligence Office, κάθε τρεις ώρες αναφερόταν μια περίπτωση απάτης που σχετίζεται με το online dating.

Σύμφωνα με πιο πρόσφατα στοιχεία από την Action Fraud, κατά το 2018 υπεβλήθησαν περισσότερες από 4.500 καταγγελίες για διαδικτυακές απάτες με το 63% των θυμάτων να εκτιμάται ότι είναι γυναίκες, αναφέρει το BBC.

Η ESET υπενθυμίζει στους χρήστες των υπηρεσιών online dating ότι οποιοσδήποτε μπορεί να πέσει θύμα μίας απάτης.

Προτείνει τα εξής μέτρα προστασίας:

  • Ελέγχετε αν εμφανίζονται ανακόλουθες ή ασυνεπείς συμπεριφορές. Αν εντοπίσετε κάποια, να είστε προσεκτικοί.
  • Υπάρχει περίπτωση το πρόσωπο που έχετε γνωρίσει, μετά από λίγο καιρό να σας πει μια περίτεχνη ιστορία και σας ζητήσει χρήματα, ένα δώρο ή κάτι παρόμοιο. Να θυμάστε ότι ποτέ δεν στέλνουμε χρήματα σε κάποιον που γνωρίσαμε online, πριν τον συναντήσουμε προσωπικά.
  • Να υποπτεύεστε κάποιον που πάντα βρίσκει δικαιολογία για να μην συναντηθείτε από κοντά.
  • Ποτέ μην μοιράζεστε με το ένα άτομο που δεν ξέρετε καλά, υλικό και πληροφορίες που μπορεί να σας φέρουν σε δύσκολη θέση αν δημοσιοποιηθούν, όπως φωτογραφίες ή βίντεο.
  • Αν αποφασίσετε να συναντήσετε κάποιον που έχει γνωρίσει στο διαδίκτυο, βεβαιωθείτε ότι έχετε κανονίσει η συνάντηση να γίνει σε έναν ασφαλή, δημόσιο χώρο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις