Συνταγματική Αναθεώρηση με επώδυνη ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ – «Όχι» στην άμεση εκλογή ΠτΔ από τον λαό

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγματική Αναθεώρηση με επώδυνη ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ – «Όχι» στην άμεση εκλογή ΠτΔ από τον λαό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Η πρώτη ήττα ήρθε στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και λιγότερο σε αυτό για την θρησκευτική ουδετερότητα που πέρασε, αλλά οριακά Η πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 30 προκειμένου η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να γίνεται και από τον λαό έλαβε 148 θετικές ψήφους. Τουλάχιστον 3 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έδωσαν αρνητική ψήφο. […]

15.02.2019 | 07:06

Η πρώτη ήττα ήρθε στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και λιγότερο σε αυτό για την θρησκευτική ουδετερότητα που πέρασε, αλλά οριακά

Η πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 30 προκειμένου η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να γίνεται και από τον λαό έλαβε 148 θετικές ψήφους. Τουλάχιστον 3 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έδωσαν αρνητική ψήφο.

Αντιθέτως, το άρθρο 32 για την αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ψηφίστηκε από την ευρύτερη πλειοψηφία καθώς έλαβε 221 υπέρ, 46 κατά και 3 παρών.

Η ψήφιση της δεύτερης  πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας ήρθε οριακά. Η δεύτερη καταμέτρηση έδειξε πως η πρόταση λαμβάνει μόλις 151 θετικές ψήφους, ενώ η δημοσίευση του ονομαστικού καταλόγου θα δείξει ότι η έγκρισή της έγινε από ανεξάρτητους βουλευτές, καθώς αρκετοί εκ του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν.

Η πρόταση όπως όλα δείχνουν θα ακυρωθεί στην επόμενη Βουλή. Η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση διαφωνεί, ενώ αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε στην επόμενη θα χρειαστεί 180, για να την αναθεωρήσει.

Συνολικά, από τις 36 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, το «πράσινο» φως για να περάσουν στην δεύτερη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 14 Μαρτίου έλαβαν οι 32.

Εκτός από το άρθρο 30 καταψηφίστηκαν και τα άρθρα 34, 35 και 41 που σχετίζονται με επιμέρους θέματα της εκλογής του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.

Τα άρθρα που καταψηφίζονται δεν θα μετέχουν στην δεύτερη ψηφοφορία.

Εάν το άρθρο 32 λάβει και στις 14 Μαρτίου τουλάχιστον 180 θετικές ψήφους τότε η πλειοψηφία της επόμενης Βουλής θα μπορεί να αλλάξει το περιεχόμενό του.

Ακόμα όμως και αν υιοθετηθεί η άποψη του Μαξίμου πως η Βουλή δεσμεύει την επόμενη και για το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση διατάξεων, είναι σίγουρο ότι η επόμενη πλειοψηφία δεν θα έχει λάβει άδεια για να προωθήσει διαδικασίες άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.

Ευρύτατη πλειοψηφία 237 βουλευτών έλαβε το άρθρο 62 για τον περιορισμό της πρόνοιας της βουλευτικής ασυλίας, το άρθρο 86 με 253 ψήφους για την ποινική ευθύνη υπουργών και το 101Α για τις ανεξάρτητες αρχές.

Από τις 36 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ μόλις πέντε έλαβαν την κοινή στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, που σημαίνει ότι αν η στήριξη επιβεβαιωθεί και στην 2η ψηφοφορία, στην επόμενη βουλή θα αρκούν 151 βουλευτές για να αλλάξουν το περιεχόμενό τους.

Επίσης, τρεις από τις πέντε προτάσεις αφορούν την τροποποίηση των ρυθμίσεων για την βουλευτική ασυλία, την ποινική ευθύνη των υπουργών και τις ανεξάρτητες αρχές.

Η πλειοψηφία των υπόλοιπων προτάσεων ξεπέρασε οριακά τις 151 ψήφους ή καταψηφίστηκε που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο στην επόμενη Βουλή οι προτάσεις αυτές να αναθεωρηθούν.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, όπως τα ανακοίνωσε ο Νίκος Βούτσης:

Exit mobile version